Zielone naleśniki - przepis podstawowy

Zielone naleśniki - przepis podstawowy

Cudownie zielone, pyszne, cieniutkie i bardzo uniwersalne naleśniki szpinakowe. To mój podstawowy i sprawdzony przepis na te nieziemskie naleśniki. Ciasto do naleśników jest bardzo uniwersalne.

Do zielonych naleśników możesz użyć dowolnego farszu. Oprócz naleśników z serem polecam np. zielone naleśniki z serkiem philadelphia oraz wędzonym łososiem i koperkiem. Jeśli zaś lubisz bawić się kolorami i uwielbiasz naturalnie barwione naleśniki, to polecam Ci mój przepis na naleśniki buraczkowe

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 15 sztuk średnicy 24 cm

Składniki:
  • 3 średnie jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g świeżego szpinaku baby
  • 200 ml wody
  • 250 ml mleka

Zobacz też film jak zrobić naleśniki ze szpinakiem na moim kanale YouTube


Szpinak opłucz i umieść w podłużnym naczyniu. Mleko i wodę wymieszaj w osobnym naczyniu. Część przelej do naczynia ze szpinakiem. Przy użyciu ręcznego blendera zmiksuj szpinak na gładką masę.

Szpinak przelej do większej miski. Dodaj jajka, olej, resztę mleka z wodą, oraz mąkę. Miksuj całość chwilę do połączenia składników na gładki, rzadkie ciasto. Odstaw na 10 minut.

Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tylko tyle ciasta, by masa przykryła powierzchnię patelni. Naleśniki mają być cienkie.

Po 30 sekundach przewracaj na drugą stronę i też czekaj kolejne 30 sekund do zdjęcia naleśnika z patelni. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników.

Zielone naleśniki - przepis podstawowy, 1

– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu oleju do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
– By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.

Zielone naleśniki - przepis podstawowy, 2

Ponieważ ciasto ma neutralny smak, naleśniki możesz przekładać dowolnym nadzieniem... zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Ja tym razem wybrałam serek z wanilią.
Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (18 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2016-05-05 10:37
Świetne to video, w ogóle, bardzo ładnie wyglądają takie naleśniki :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-05-05 10:52
Dziękuję i zachęcam do zrobienia.. sam kolor, który jest naturalny jest zabójczo kuszący :-)
2016-05-05 10:51
Jaki mają piękny kolorek :) Ja jednak szpinak wolę na surowo ...
Ania z AniaGotuje.pl
2016-05-05 10:52
A ja w każdej postaci ;-) Polecam!
2016-05-05 11:35
Kolor super muszę wypróbować, bo sezon szpinakowy właśnie się zaczął :)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-05-05 11:45
Tak, to prawda.. to najlepszy moment!
Fajnie by było jeszcze zrobić do nich jakieś różowe nadzienie :D Kontrast kolorów byłby genialny :D
Ania z AniaGotuje.pl
2016-05-08 08:58
To prawda.. np. domowe przetwory z porzeczek ;-)
2018-01-19 10:41
😜 pozdrawiam
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl 👏️👏️Piękne zieloniutkie Beatko

Naleśniki szpinakowe fit

Aby zrobić naleśniki ze szpinakiem w cieście, wystarczy dodać do niego zblendowany, młody szpinak. Takie ciasto ma mniej kalorii niż klasyczne ciasto na naleśniki. Zielone naleśniki można podać z dowolnym farszem np. z kurczakiem, z pieczarkami, z fetą, czy z łososiem. 

Naleśniki szpinakowe z serem

Najszybciej robi się jednak te na słodko, czyli z serem lub serkiem waniliowym lub z twarogiem. Naleśniki szpinakowe z mrożonego szpinaku również wyjdą, jednak nie będą już miały tak intensywnego koloru. Jeśli lubisz eksperymenty w kuchni i nowe smaki, polecam mój przepis na czerwone naleśniki.