Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Naleśniki szpinakowe

Naleśniki szpinakowe

Cudownie zielone, pyszne, cieniutkie i bardzo uniwersalne naleśniki szpinakowe. To mój podstawowy i sprawdzony przepis na te nieziemskie naleśniki. Ciasto do naleśników jest bardzo uniwersalne.

Do zielonych naleśników możesz użyć dowolnego farszu. Oprócz naleśników z serem polecam np. zielone naleśniki z serkiem philadelphia oraz wędzonym łososiem i koperkiem. Jeśli zaś lubisz bawić się kolorami i uwielbiasz naturalnie barwione naleśniki, to polecam Ci mój przepis kolorowe naleśniki z buraczków.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Liczba porcji: 15 sztuk średnicy 24 cm

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 3 średnie jajka
  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g świeżego szpinaku baby
  • 200 ml wody
  • 2 łyżki oleju
  • 250 ml mleka

Zobacz też film jak zrobić naleśniki ze szpinakiem na moim kanale Ania Gotuje YouTube


Naleśniki zielone

Szpinak opłucz i umieść w podłużnym naczyniu. Mleko i wodę wymieszaj w osobnym naczyniu. Część przelej do naczynia ze szpinakiem. Przy użyciu ręcznego blendera zmiksuj szpinak na gładką masę.

Szpinak przelej do większej miski. Dodaj jajka, olej, resztę mleka z wodą, oraz mąkę. Miksuj całość chwilę do połączenia składników na gładki, rzadkie ciasto. Odstaw na 10 minut.

Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tylko tyle ciasta, by masa przykryła powierzchnię patelni. Naleśniki mają być cienkie.

Po 30 sekundach przewracaj na drugą stronę i też czekaj kolejne 30 sekund do zdjęcia naleśnika z patelni. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników.

Naleśniki szpinakowe, 1

– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu oleju do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
– By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.

Naleśniki szpinakowe, 2

Ponieważ ciasto ma neutralny smak, naleśniki możesz przekładać dowolnym nadzieniem... zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Ja tym razem wybrałam serek z wanilią.

Smacznego.

Średnia 4.9 / 5 (412 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Zielone naleśniki ze szpinakiem

Aby zrobić naleśniki ze szpinakiem w cieście, wystarczy dodać do niego zblendowany, młody szpinak. Takie ciasto ma mniej kalorii niż klasyczne ciasto na naleśniki. Zielone naleśniki można podać z dowolnym farszem np. z kurczakiem, z pieczarkami, z fetą, czy z łososiem. 

Naleśniki szpinakowe z serem

Najszybciej robi się jednak te na słodko, czyli z serem lub serkiem waniliowym lub z twarogiem. Naleśniki szpinakowe z mrożonego szpinaku również wyjdą, jednak nie będą już miały tak intensywnego koloru. Jeśli lubisz eksperymenty w kuchni i nowe smaki, polecam mój przepis na czerwone naleśniki. A z placuszków sprawdź moje placki z cukinii.