Zielone naleśniki - przepis podstawowy

Zielone naleśniki - przepis podstawowy

Cudownie zielone, pyszne, cieniutkie i bardzo uniwersalne naleśniki szpinakowe. Przepis podstawowy i sprawdzony.

Czas przygotowywania: 10 minut
Czas leżakowania ciasta: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut

Ilość naleśników: 15 sztuk średnicy 24 cm

Składniki:
• 3 jajka
• 250 g mąki pszennej
• 100 g świeżego szpinaku baby
• 200 ml wody
• 250 ml mleka

Zobacz też film na moim kanale YouTube


Szpinak opłucz i umieść w podłużnym naczyniu. Mleko i wodę wymieszaj w osobnym naczyniu. Część przelej do naczynia ze szpinakiem. Przy użyciu ręcznego blendera zmiksuj szpinak na gładką masę.

Szpinak przelej do większej miski. Dodaj jajka, olej, resztę mleka z wodą, oraz mąkę. Miksuj całość chwilę do połączenia składników na gładki, rzadkie ciasto. Odstaw na 10 minut.

Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tylko tyle ciasta, by masa przykryła powierzchnię patelni. Naleśniki mają być cienkie.

Po 30 sekundach przewracaj na drugą stronę i też czekaj kolejne 30 sekund do zdjęcia naleśnika z patelni. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników.

zielone-nalesniki-przepis-podstawowy-1

Uwagi
– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu oleju do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
– By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.
zielone-nalesniki-przepis-podstawowy-2

Naleśniki możesz przekładać dowolnym nadzieniem... zarówno na słodko, jak i na wytrawnie, ponieważ ciasto ma neutralny smak. Tym razem u mnie był to serek z wanilią :-)

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (4 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Emily
2016-05-05 10:37
Świetne to video, w ogóle, bardzo ładnie wyglądają takie naleśniki :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-05-05 10:52
Dziękuję i zachęcam do zrobienia.. sam kolor, który jest naturalny jest zabójczo kuszący :-)
user pic
rytmynatury.pl
2016-05-05 10:51
Jaki mają piękny kolorek :) Ja jednak szpinak wolę na surowo ...
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-05-05 10:52
A ja w każdej postaci ;-) Polecam!
user pic
MamaSpace
2016-05-05 11:35
Kolor super muszę wypróbować, bo sezon szpinakowy właśnie się zaczął :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-05-05 11:45
Tak, to prawda.. to najlepszy moment!
user pic
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-05-07 16:27
Fajnie by było jeszcze zrobić do nich jakieś różowe nadzienie :D Kontrast kolorów byłby genialny :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-05-08 08:58
To prawda.. np. domowe przetwory z porzeczek ;-)