Naleśniki szpinakowe
Cudownie zielone, pyszne, cieniutkie i bardzo uniwersalne naleśniki szpinakowe. To mój podstawowy i sprawdzony przepis na te nieziemskie naleśniki. Ciasto do naleśników jest bardzo uniwersalne.
Do zielonych naleśników możesz użyć dowolnego farszu. Oprócz naleśników z serem polecam np. zielone naleśniki z serkiem philadelphia oraz wędzonym łososiem i koperkiem. Jeśli zaś lubisz bawić się kolorami i uwielbiasz naturalnie barwione naleśniki, to polecam Ci mój przepis kolorowe naleśniki z buraczków.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Liczba porcji: 15 sztuk średnicy 24 cm
Dieta: wegetariańska
- 3 średnie jajka
- 250 g mąki pszennej
- 100 g świeżego szpinaku baby
- 200 ml wody
- 2 łyżki oleju
- 250 ml mleka
Zobacz też film jak zrobić naleśniki ze szpinakiem na moim kanale Ania Gotuje YouTube
Naleśniki zielone
Szpinak opłucz i umieść w podłużnym naczyniu. Mleko i wodę wymieszaj w osobnym naczyniu. Część przelej do naczynia ze szpinakiem. Przy użyciu ręcznego blendera zmiksuj szpinak na gładką masę.
Szpinak przelej do większej miski. Dodaj jajka, olej, resztę mleka z wodą, oraz mąkę. Miksuj całość chwilę do połączenia składników na gładki, rzadkie ciasto. Odstaw na 10 minut.
Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tylko tyle ciasta, by masa przykryła powierzchnię patelni. Naleśniki mają być cienkie.
Po 30 sekundach przewracaj na drugą stronę i też czekaj kolejne 30 sekund do zdjęcia naleśnika z patelni. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania naleśników.

– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu oleju do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
– By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.

Ponieważ ciasto ma neutralny smak, naleśniki możesz przekładać dowolnym nadzieniem... zarówno na słodko, jak i na wytrawnie. Ja tym razem wybrałam serek z wanilią.
Smacznego.