Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Naleśniki bez mąki

Naleśniki bez mąki

Koniecznie zobacz jak zrobić naleśniki bez mąki, czyli naleśniki z samych jajek, serka mascarpone i odrobiny masła. Zapraszam po mój sprawdzony, uniwersalny przepis. 

- tylko 3 składniki
- wiele propozycji podania
- ciasto bez mąki i bez dodatku cukru

Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia łącznie: 15 minut
Liczba porcji: 6 grubszych naleśników

Kaloryczność kcal: 125 w 1 naleśniku
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 5 dużych lub 6 małych jajek - około 325 g po rozbiciu
  • 50 g serka mascarpone - bardzo czubata łyżka
  • 15 g masła - około 1 łyżka

Naleśniki bez mąki

Jeśli jajka trzymasz w lodówce, to wyjmij je z niej wcześniej, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników wyszło mi 6 grubszych naleśników bez mąki o średnicy około 22 cm. Przed szykowaniem naleśników z jajek zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników.

Naleśniki bez mąki, 1

Naleśniki bez mąki przepis

Do miski wbij pięć dużych, lub sześć małych jajek. U mnie całość ważyła łącznie około 325 gramów (po rozbiciu). Jeśli Tobie wyszło o 5-10 gramów mniej lub więcej jajek, to nie ma większego znaczenia przy tym przepisie. W misce umieść również 50 gramów serka mascarpone oraz około 15 gramów (może być więcej) bardzo miękkiego lub roztopionego i przestudzonego masła. 

Całość zmiksuj na gładko, najlepiej przy pomocy blendera ręcznego lub zwykłego miksera. Wyjdzie bardzo rzadkie, płynne ciasto. Warto odłożyć miskę na około 10 minut, by składniki związały się. Dzięki temu naleśniki nie będą się łamać w trakcie przerzucania ich na druga stronę. 

Porada: Mascarpone można zamienić na tyle samo śmietanki kremówki 30 % lub 36%. Zamiast masła możesz użyć tę samą ilość oleju, oliwy lub oleju kokosowego. Jeśli planujesz podać naleśniki na wytrawnie, to możesz tez wsypać szczyptę soli, pieprzu lub też pół łyżeczki oregano albo mieszanki ziół włoskich.

Naleśniki bez mąki, 2

Ponieważ dodajesz do "ciasta" tłuszcz, to naleśniki bez mąki smażysz na suchej, niczym nie natłuszczanej patelni. Nagrzej dobrze płaską patelnię, najlepiej specjalnie przystosowaną do smażenia naleśników. Nie ustawiaj od razu najwyższej mocy palnika. Ustaw średnią moc i poczekaj, aż ciepło rozprowadzi się równo po całej powierzchni użytkowej patelni. 

Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Wylej na patelnię tyle ciasta, by masa swobodnie przykryła powierzchnię patelni. Naleśniki z jajek smażę bowiem trochę grubsze niż te klasyczne. Przy każdym nalewaniu porcji na naleśnika podnoszę patelnię nad palnik. Od razu poruszam patelnią tak, by ciasto rozeszło się po całej powierzchni. 

Po około minucie przewracaj naleśnik na drugą stronę. Druga strona potrzebuje zazwyczaj trochę mniej czasu, czyli około 30 sekund. Tutaj przyda się płaska łopatka do przewracania naleśników. W ten sposób usmaż wszystkie naleśniki bez mąki. Smażąc naleśniki kładź jeden placek na drugim. Wyszło mi równio 6 grubszych naleśników, każdy o średnicy około 22 cm.

Porada: Jeśli będziesz smażyć naleśniki o mniejszej średnicy, to będzie łatwiej przewrócić je na druga stronę.

Naleśniki bez mąki, 3

Naleśniki bez mąki nie będą smakowały jak te klasyczne (będą trochę jak omlet), ale możesz je podawać jak każde inne. W wersji na słodko polecam najzdrowsze owoce: maliny, jagody, jeżyny. Do tego serek kremowy, skyr lub twaróg. W razie potrzeby posyp je erytrolem lub stewią. 

Naleśniki z jajek możesz też podawać na wytrawnie z serkiem, łososiem wędzonym i plasterkami świeżego ogórka. Możesz dać do środka twarożek domowy lub nawet mięso mielone z warzywami i serem. Możliwości jest wiele i to z czym je podasz zależy wyłącznie od Twoich upodobań smakowych. Czasem smaruję je nawet samym masłem.

Porada: Dokładnie takie naleśniki mogą być też świetną bazą pod roladki imprezowe (tutaj podobna inspiracja na roladki z szynki) oraz pod sushi w naleśniku. 
Naleśniki bez mąki, 4

Naleśniki bez mąki, 5

Jeśli naleśniki nie zostaną zjedzone w dniu smażenia, to przechowuj je w lodówce, w zamkniętym pojemniku. Świeżość i smak zachowają przynajmniej przez trzy dni. 
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (283 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Naleśniki bez mąki

Domowe fit naleśniki bez mąki, składające się wyłącznie z jajek, mascarpone lub śmietanki kremówki i masła, to doskonała alternatywa dla tradycyjnych naleśników. Choć nie było to doświadczenie typowe w kontekście klasycznego gotowania, to dieta tłuszczowo-białkowa, na której bazują takie potrawy, zdobywa coraz większą popularność. A to nie bez powodu. Po pierwsze, naleśniki z jajek, bez dodatku mąki, są nisko węglowodanowe. Oznacza to, że naleśniki bez mąki pszennej stanowią świetną opcję dla osób, które chcą schudnąć, kontrolują poziom cukru we krwi lub po prostu szukają alternatywy dla tradycyjnej diety. Na diecie tłuszczowo-białkowej, rezygnujemy z produktów bogatych w węglowodany na rzecz tłuszczów i białek. W efekcie, nasz organizm zaczyna spalać tłuszcz jako główne źródło energii, co może prowadzić do utraty wagi. Po drugie, zastosowanie mascarpone lub śmietanki kremówki oraz masła, słynących z zawartości tłuszczów nasyconych, pozwala zachować smakowy balans potrawy. Niektórzy mogą obawiać się wyższej ilości tłuszczu, jednak świadome spożywanie tłuszczu jest kluczowym składnikiem zdrowej diety. Tłuszcze są niezbędne dla naszego organizmu, aby prawidłowo funkcjonować - są źródłem energii, wspomagają przyswajanie witamin i produkcję hormonów. Dietetyczne naleśniki bez mąki to jeden z pomysłów na super pyszne śniadanie. Niektórzy mogą je nazywać naleśniki keto, czy też keto naleśniki, jednak ja osobiście nie jestem za dietą keto, a raczej za dietą tłuszczowo białkową, gdzie zjadamy też dużo warzyw oraz najlepsze owoce. Okazuje się, że dość łatwo jest zrobić naleśniki na diecie tłuszczowo białkowej. Trzeba tylko szykować 
naleśniki z jajek i mascarpone zgodnie z przepisem i poradami. Białka zawarte w jajkach i produkcie mlecznym, to kompletne białka, które dostarczają organizmowi wszystkich niezbędnych aminokwasów. Białko pomaga budować i naprawiać tkanki, a także produkuje enzymy, hormony i inne ciała potrzebne do zdrowego funkcjonowania naszego organizmu. Dieta tłuszczowo-białkowa, w tym zastosowanie do domowych naleśników z jajek, mascarpone lub śmietanki kremówki i masła, jest zdrowa i warto ją spróbować. Pamiętaj jednak, że jak w przypadku każdej diety, warto skonsultować ją z dietetykiem, aby upewnić się, że jest odpowiednia dla twoich indywidualnych potrzeb zdrowotnych. Jeśli zatem chcesz zobaczyć jak zrobić naleśniki bez mąki, to zapraszam. Naleśniki bez mąki przepis już jest na Blogu i znajdziesz go w trym wpisie. w sezonie polecam szykować pyszne placki z jagodami. Na obiad za to warto zrobić domowy kebab. Koniecznie sprawdź też jak zrobić naleśniki z mąki orkiszowej. Rewelacyjnym przepisem jest też Dutch Baby, czyli naleśnik z piekarnika