Naleśniki ryżowe bez mleka

Naleśniki ryżowe bez mleka

Mój sprawdzony i najlepszy przepis na naleśniki ryżowe. Te naleśniki bezglutenowe przygotowałam z kilku składników. Placki nie zawierają mleka i proszku do pieczenia. Gorąco polecam!

- bez mleka
- bez glutenu
- tylko kilka składników
- bez proszku do pieczenia
- z mlekiem kokosowym

Smak fantastyczny.. i ten zapach - jak w raju :-)

Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 30 minut
Ilość porcji: 10 naleśników średnicy 20-22 cm

Dieta: bezglutenowa

 

Składniki:
  • 400 g mleczka kokosowego - 1 puszka
  • 3 średnie jajka
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 120 g mąki ryżowej - około 3/4 szklanki
  • czubata łyżka oleju kokosowego - 20 g


Dodatki do naleśników:
• dżemy lub owoce:
- marmolada z pigwy
- marmolada z jeżyn i brzoskwiń
- jabłka prażone z goździkami
• jogurty i serki waniliowe
ser do naleśników Jak zrobić naleśniki bezglutenowe:
Olej kokosowy umieść w rondelku i rozpuść. Możesz go również rozpuścić w kuchence mikrofalowej. Jeśli nie masz oleju kokosowego, możesz użyć innego leju roślinnego o neutralnym smaku.

 

Kupując mleko kokosowe sprawdź zawartość procentową ekstraktu z kokosa. Najlepiej jeśli wynosi minimum 65 %.

W misce umieść wszystkie składniki i dobrze wymieszaj przy pomocy miksera. Powinna Ci powstać gładkie, lejące ciasto bez grudek. Odstaw ciasto na 30 minut, by nabrało odpowiedniej konsystencji i temperatury.

Mleko kokosowe można lekko podgrzać z olejem kokosowym przez wymieszaniem wszystkich składników. Ciasto nie będzie wówczas musiało "leżakować" aż 30 minut :-)

Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników (patelnia ma być sucha, bez oleju) Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Pozwól mu rozpłynąć się po całej patelni na grubość do 0,5 mm. Zmniejsz moc palnika.

Po około 1-1,5 minuty przewracaj na drugą stronę. Czekaj do 1 minuty, do zdjęcia naleśnika z patelni. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania.

Naleśniki ryżowe bez mleka, 1

Naleśniki ryżowe bez mleka, 2

Uwagi
– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu oleju do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
– By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (47 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej

Bardzo fajny przepis na delikatne naleśniki z mąki ryżowej. Te naleśniki można też przygotować bez jajek, czyli naleśniki ryżowe wegańskie. Wówczas należy do ciasta dodać mąkę ziemniaczaną oraz trochę wody. 

Przepisy na potrawy z mąki ryżowej

Zrobienie naleśników to jeden z lepszych sposobów na wykorzystanie mąki ryżowej. Naleśniki lubią wszyscy. Można je też przygotować z dowolnym farszem. np. ze szpinakiem i fetą lub na słodko z serem. 

Naleśniki bez mleka i glutenu

Takie naleśniki bez mleka i mąki pszennej są idealnym rozwiązaniem dla osób na wymagającej diecie. Są też znacznie łatwiej przyswajane przez organizm.