Naleśniki ryżowe bez mleka

Naleśniki ryżowe bez mleka

Pewny przepis na naleśniki z mąki ryżowej.

- bez mleka
- bez glutenu
- tylko kilka składników
- bez proszku do pieczenia
- z mlekiem kokosowym

Smak fantastyczny.. i ten zapach - jak w raju :-)

Czas przygotowywania: 5 minut + leżakowanie ciasta 30 minut
Czas smażenia: do 30 minut
Ilość naleśników: do 10 sztuk średnicy 20-22 cm

Składniki:
• 400 g mleczka kokosowego - 1 puszka
• 3 średnie jajka
• 2 płaskie łyżki cukru
• 120 g mąki ryżowej - około 3/4 szklanki
• czubata łyżka oleju kokosowego - 20 g

Dodatki do wyboru:
• dżemy lub owoce:
- marmolada z pigwy
- marmolada z jeżyn i brzoskwiń
- jabłka prażone z goździkami
• jogurty i serki waniliowe
biały ser z wanilią

Olej kokosowy umieść w rondelku i rozpuść. Możesz go również rozpuścić w kuchence mikrofalowej. Jeśli nie masz oleju kokosowego, możesz użyć innego leju roślinnego o neutralnym smaku.

Kupując mleko kokosowe sprawdź zawartość procentową ekstraktu z kokosa. Najlepiej jeśli wynosi minimum 65 %.

W misce umieść wszystkie składniki i dobrze wymieszaj przy pomocy miksera. Powinna Ci powstać gładkie, lejące ciasto bez grudek. Odstaw ciasto na 30 minut, by nabrało odpowiedniej konsystencji i temperatury.

Mleko kokosowe można lekko podgrzać z olejem kokosowym przez wymieszaniem wszystkich składników. Ciasto nie będzie wówczas musiało "leżakować" aż 30 minut :-)

Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników (patelnia ma być sucha, bez oleju) Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Pozwól mu rozpłynąć się po całej patelni na grubość do 0,5 mm. Zmniejsz moc palnika.

Po około 1-1,5 minuty przewracaj na drugą stronę. Czekaj do 1 minuty, do zdjęcia naleśnika z patelni. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania.

nalesniki-ryzowe-bez-mleka-1

nalesniki-ryzowe-bez-mleka-2

Uwagi
– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu oleju do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
– By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (4 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-03-25 21:20
Jeszcze nigdy nie robiłyśmy naleśników na mleku kokosowym :D Trzeba spróbować :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-27 10:20
Szczerze i gorąco polecam!
user pic
Jud
2017-03-25 22:42
Bardzo ciekawy pomysł z wykorzystaniem mleczka kokosowego. Muszę kiedyś spróbować, bo na pewno są pyszne :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-27 10:21
Jak najszybciej ;-)
user pic
Anula
2017-03-28 20:35
Jutro zrobię ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-29 10:08
Super Aniu. Daj znać jak wyszły :-)
user pic
Lusia
2017-03-30 19:51
Czy takie naleśniki nadadzą się również do słonych potraw, jeśli zrezygnuję z dodatku cukru?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-30 19:59
Jak najbardziej tak :-)
user pic
Aldona
2017-05-24 19:02
Halo, czym moge zastapic jajka (alergia), zeby byl jeszcze smaczne ? Masz pomysl?
user pic
Robert
2017-05-25 18:59
Siemię lniane + woda. Dziś robiłem, wyszło. Co do samych naleśników to wydaje mi się ciutko przy dużo tego oleju kokosowego, bo wyraźnie czuć go w naleśnikach
user pic
Robert
2017-05-25 19:01
Oczywiście siemię musi być zmielone.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-05-27 16:36
Zgadza się. Siemię lniane idealnie zastępuje jajka. Co do oleju, to bardzo możliwe.. moją mąka mogła mieć lepszą wchłanialność i dla mnie były idealne.
user pic
a
2017-07-18 15:01
Czy tu koniecznie trzeba użyć mleka kokosowego? Czy można zamiast tego użyć jakieś inne mleko roślinne, np. ryżowe?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-07-18 15:34
Z mlekiem ryżowym to już będzie zupełnie inny przepis. W takim wypadku proszę pół na pół ryżowa z ziemniaczaną.
user pic
moloko
2017-08-06 20:51
Jak dla mnie za sztywne