Naleśniki ryżowe bez mleka

Naleśniki ryżowe bez mleka

Mój sprawdzony i najlepszy przepis na naleśniki ryżowe. Te naleśniki bezglutenowe przygotowałam z kilku składników. Placki nie zawierają mleka i proszku do pieczenia. Gorąco polecam!

- bez mleka
- bez glutenu
- tylko kilka składników
- bez proszku do pieczenia
- z mlekiem kokosowym

Smak fantastyczny.. i ten zapach - jak w raju :-)

Reklama

Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 30 minut
Ilość porcji: 10 naleśników średnicy 20-22 cm

Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 400 g mleczka kokosowego - 1 puszka
  • 3 średnie jajka
  • 2 płaskie łyżki cukru
  • 120 g mąki ryżowej - około 3/4 szklanki
  • czubata łyżka oleju kokosowego - 20 g

Dodatki do naleśników:
• dżemy lub owoce:
- marmolada z pigwy
- marmolada z jeżyn i brzoskwiń
- jabłka prażone z goździkami
• jogurty i serki waniliowe
biały ser z wanilią

Jak zrobić naleśniki bezglutenowe:
Olej kokosowy umieść w rondelku i rozpuść. Możesz go również rozpuścić w kuchence mikrofalowej. Jeśli nie masz oleju kokosowego, możesz użyć innego leju roślinnego o neutralnym smaku.

Kupując mleko kokosowe sprawdź zawartość procentową ekstraktu z kokosa. Najlepiej jeśli wynosi minimum 65 %.

W misce umieść wszystkie składniki i dobrze wymieszaj przy pomocy miksera. Powinna Ci powstać gładkie, lejące ciasto bez grudek. Odstaw ciasto na 30 minut, by nabrało odpowiedniej konsystencji i temperatury.

Mleko kokosowe można lekko podgrzać z olejem kokosowym przez wymieszaniem wszystkich składników. Ciasto nie będzie wówczas musiało "leżakować" aż 30 minut :-)

Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników (patelnia ma być sucha, bez oleju) Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Pozwól mu rozpłynąć się po całej patelni na grubość do 0,5 mm. Zmniejsz moc palnika.

Po około 1-1,5 minuty przewracaj na drugą stronę. Czekaj do 1 minuty, do zdjęcia naleśnika z patelni. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania.

Naleśniki ryżowe bez mleka, 1

Naleśniki ryżowe bez mleka, 2

Uwagi
– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu oleju do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
– By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (10 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Angelika i Monika (Candy Pandas)
2017-03-25 21:20
Jeszcze nigdy nie robiłyśmy naleśników na mleku kokosowym :D Trzeba spróbować :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-27 10:20
Szczerze i gorąco polecam!
Jud
2017-03-25 22:42
Bardzo ciekawy pomysł z wykorzystaniem mleczka kokosowego. Muszę kiedyś spróbować, bo na pewno są pyszne :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-27 10:21
Jak najszybciej ;-)
Anula
2017-03-28 20:35
Jutro zrobię ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-29 10:08
Super Aniu. Daj znać jak wyszły :-)
Lusia
2017-03-30 19:51
Czy takie naleśniki nadadzą się również do słonych potraw, jeśli zrezygnuję z dodatku cukru?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-03-30 19:59
Jak najbardziej tak :-)
Aldona
2017-05-24 19:02
Halo, czym moge zastapic jajka (alergia), zeby byl jeszcze smaczne ? Masz pomysl?
Reklama
Robert
2017-05-25 18:59
Siemię lniane + woda. Dziś robiłem, wyszło.
Co do samych naleśników to wydaje mi się ciutko przy dużo tego oleju kokosowego, bo wyraźnie czuć go w naleśnikach
Robert
2017-05-25 19:01
Oczywiście siemię musi być zmielone.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-05-27 16:36
Zgadza się. Siemię lniane idealnie zastępuje jajka. Co do oleju, to bardzo możliwe.. moją mąka mogła mieć lepszą wchłanialność i dla mnie były idealne.
a
2017-07-18 15:01
Czy tu koniecznie trzeba użyć mleka kokosowego? Czy można zamiast tego użyć jakieś inne mleko roślinne, np. ryżowe?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-07-18 15:34
Z mlekiem ryżowym to już będzie zupełnie inny przepis. W takim wypadku proszę pół na pół ryżowa z ziemniaczaną.
moloko
2017-08-06 20:51
Jak dla mnie za sztywne
Jerzy
2018-01-05 14:49
naleśniki beznadziejne nie polecam rozpadły się
Sylwia
2018-01-05 15:36
Mi wychodzą za każdym razem. Ten przepis mnie ratuje, bo nie mogą jeść mąki pszennej. Dziwi mnie, że ludzie jak im coś nie wyjdzie, to zwalają na przepis zamiast przyznać się do swoich braków umiejętności...
Jerzy
2018-01-05 21:39
Mam 53 lata upiekłem tysiące naleśników z różnych przepisów,ten zrobiłem dokładnie wg przepisu,niestety nie wyszło.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-06 10:24
Ciasto po wylaniu na patelnię potrzebuje czasu, by się podpiec. Nie można go za wcześniej przekładać na drugą stronę. Ewentualnie podejrzewam mleko kokosowe.. ile miało procent i czy miało dużo białego ekstraktu kokosowego, czy samo mleczko?
Jerzy
2018-01-07 12:18
Mleko dobre Asta 91 %
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2018-01-07 15:52
Bardzo dobre mleko kokosowe... Daj znać jeśli podejmiesz jeszcze jedną próbę. Szczególnie gdybyś wprowadził jakieś zmiany w proporcji składników. Spróbuj dać mniejszą moc palnika, a dłużej je smażyć.

Bezglutenowe naleśniki z mąki ryżowej

Bardzo fajny przepis na delikatne naleśniki z mąki ryżowej. Te naleśniki można też przygotować bez jajek, czyli naleśniki ryżowe wegańskie. Wówczas należy do ciasta dodać mąkę ziemniaczaną oraz trochę wody. 

Przepisy na potrawy z mąki ryżowej

Zrobienie naleśników to jeden z lepszych sposobów na wykorzystanie mąki ryżowej. Naleśniki lubią wszyscy. Można je też przygotować z dowolnym farszem. np. ze szpinakiem i fetą lub na słodko z serem. 

Naleśniki bez mleka i glutenu

Takie naleśniki bez mleka i mąki pszennej są idealnym rozwiązaniem dla osób na wymagającej diecie. Są też znacznie łatwiej przyswajane przez organizm.