Placki z kaszy manny
Prosty, sprawdzony przepis na placki z kaszy manny. Jeśli Twoje dziecko odmawia jedzenia kaszy, to zrobienie z niej placków jest idealnym rozwiązaniem. Placki są delikatne, mięciutkie, pachnące i puszyste!
- tylko 4 składniki
- proste i szybkie wykonanie
- świetne na śniadanie
Czas przygotowania: 15 minut
Czas smażenia: 25 minut
Liczba porcji: 15 placków
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 200 g kaszy manny - pełna szklanka
- 1 szklanka mleka - 250ml
- 2 średnie jajka
- 2 płaskie łyżki cukru
Do smażenia: masło klarowane lub olej kokosowy - ( dla mnie idealny do tych placków)
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z przepisu wychodzi około 15 sporych placków o średnicy 13 cm.
Jajka oraz mleko wyjmij wcześniej z lodówki.
Placki z kaszy manny
W sporej misce umieść szklankę kaszy manny (najlepiej błyskawicznej - szybciej zmięknie). Dolej szklankę ciepłego mleka. Wymieszaj i odstaw.
Sparz jajka - przelej je wrzątkiem. Oddziel białka od żółtek. W małej misce umieść żółtka z jedną łyżką cukru. Miksuj 2 minuty a następnie dodaj do mieszanki kaszy manny. Zamieszaj lekko.
Białka jajek umieść w większej, szklanej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Najpierw na niskich obrotach miksera, a po chwili na najwyższych. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 2 minutach możesz zacząć dokładać cukier. Miksuj jeszcze minutę. Ubitą pianę delikatnie wmieszaj w masę z kaszą i żółtkami.
Nagrzej dobrze patelnię a następnie ustaw średnią moc palnika. Dodaj trochę oleju kokosowego lub masła. Małą chochelką nakładaj porcje ciasta. Wylewaj tyle, by powstał placek o średnicy około 10-15 cm. Po około 30 sekundach placki przewracaj na drugą stronę. Tu przydatna będzie łopatka. Chwilę odczekaj i zdejmij placki na ręcznik papierowy. Potem już na talerz :-)
Miłośnikom placków polecam również cudowne placuszki z truskawkami oraz placuszki z bananem. Jeżeli wolisz wyrośnięte racuchy zobacz mój przepis na racuchy na kefirze bądź maślance. Zobacz też doskonały przepis na amerykańskie naleśniki pancakes.
Smacznego!
Źródło przepisu: www.agatagotuje.pl