Naleśniki śmietanowe

Naleśniki śmietanowe

Niesamowicie proste i smaczne naleśniki z dodatkiem śmietany. Smakują cudownie również na zimno. Można je śmiało zwinąć w rulonik i kroić w mniejsze kawałki. Następnie dodać do deseru owocowego z bitą śmietaną - pycha :-)

- nie łamią się i nie kruszą
- bez użycia wagi i miarek
- wystarczy zmiksować razem wszystkie składniki
- idealne na słodko z ulubionymi dodatkami

Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 30 minut
Ilość porcji: 4-5

Składniki:
  • pół szklanki śmietany 12-18 % - 150 gramów
  • 3 średnie jajka
  • 1 szklanka wody - 250 ml
  • niepełna szklanka mąki pszennej - około 150 g
  • 2 łyżki cukru lub jasnego syropu np. z agawy
  • 3 łyżki oleju roślinnego

Z przepisu wychodzi 10 naleśników o średnicy 22 cm.

Dodatki do wyboru:
• dżemy lub owoce - maliny, jagody, morele, truskawki
• jogurty i serki waniliowe
uniwersalny krem śmietanowy do tortów
• biały ser z wanilią 

W misce umieść wszystkie składniki i dobrze wymieszaj przy pomocy miksera. Powinna Ci powstać gładkie, lejące ciasto bez grudek. Ciasto odstaw na kilka minut.

Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników. Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Pozwól mu rozpłynąć się po całej patelni. Postaraj się, by naleśnik był jak najcieńszy.

Po około minucie przewracaj na drugą stronę. Czekaj około 30 sekund do zdjęcia naleśnika z patelni. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania.

nalesniki-smietanowe-1

nalesniki-smietanowe-2

Uwagi
– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu oleju do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.
– By uniknąć wysuszenia usmażonych już naleśników przykryj je bawełnianą ściereczką.

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (10 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

hb
2017-07-20 19:47
Zamiast oleju daje masełko świetnie się smażą.
Ania
2017-07-21 09:44
Z rozpuszczonym masełkiem dodanym do ciasta są super.. jak najbardziej można :-)
Candy Pandas
2017-07-21 17:13
Wyglądają wręcz idealnie :D
Aga
2017-07-23 11:54
mocno spalone, niezdrowe :( ja tak nie spalam naleśnika - spalenizna jest mocno rakotwórcza !
Ilona
2017-07-24 17:24
Wychodzą pyszne i mięciutkie. To czy przypalone czy nie to nasza decyzja a nie naleśnika ;-). Dla mnie bomba. Uwielbiam je i kolejny raz dziękuję za przepis.
Ania
2017-07-24 18:08
Ślicznie dziękuję <3