Uniwersalne naleśniki kukurydziane

Uniwersalne naleśniki kukurydziane

Pięknie pachną, mają cudny kolor i świetnie smakują :-)
Zapraszam na uniwersalny przepis na naleśniki z mąki kukurydzianej.

- bez mleka
- tylko 5 składników
- wystarczy wszystko zmiksować
- bez natłuszczania patelni

Z czym je jeść:
- Na wytrawnie ze smażonymi warzywami, kurczakiem
- Na słodko z owocami, jogurtem, serem, syropem

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 4

Składniki:
  • szklanka mąki kukurydzianej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 średnie jajka
  • 1/5 szklanki - 50 ml oleju np. ryżowy, kokosowy czy z pestek winogron
  • 1,5 szklanki wody

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z przepisu wychodzi 12 sporych naleśników.

Jeśli używasz oleju kokosowego umieść w rondelku i rozpuść. Możesz go również rozpuścić w kuchence mikrofalowej. Jeśli nie masz oleju kokosowego, możesz użyć innego leju roślinnego o neutralnym smaku.

W misce umieść wszystkie składniki i dobrze wymieszaj przy pomocy miksera. Powinna Ci powstać gładkie, lejące ciasto bez grudek. Możesz odstawić ciasto na 10-30 minut, by nabrało odpowiedniej konsystencji i temperatury, jednak nie jest to konieczne.

Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników (patelnia ma być sucha, bez oleju) Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Pozwól mu rozpłynąć się po całej patelni na grubość do 0,5 mm. Zmniejsz moc palnika. Pamiętaj, by zamieszać ciasto za każdym razem, przed smażeniem kolejnych naleśników.

Po około 1 minucie przewracaj placka na drugą stronę. Czekaj do 30 sekund, do zdjęcia naleśnika z patelni. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania.

uniwersalne-nalesniki-kukurydziane-1

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (12 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Pichceniomania
2017-09-15 22:10
Wyglądają na przyjemnie puszyste, z chęcią wypróbuję ten przepis :)
user pic
Asia
2017-09-16 15:06
A czym zastapic make ziemniaczana żeby nadal byly bezglutenowe ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-09-16 15:26
Mąką z tapioki.
user pic
Candy Pandas
2017-09-18 21:09
My najbardziej lubimy takie naleśniki jeść z powidłami :D
user pic
Mariola
2017-09-19 12:45
Rewelacja wypróbowałam i będą to moje ulubione juz
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-09-19 17:24
Bardzo, bardzo mi miło :-) :-)