Uniwersalne naleśniki kukurydziane

Uniwersalne naleśniki kukurydziane

Zapraszam na uniwersalny przepis na naleśniki kukurydziane bez mleka. Te naleśniki szykuje się błyskawicznie. Wystarczy zmiksować razem wszystkie składniki. 

- bez mleka
- tylko 5 składników
- wystarczy wszystko zmiksować
- bez natłuszczania patelni

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 4

Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • szklanka mąki kukurydzianej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 średnie jajka
  • 1/5 szklanki - 50 ml oleju np. ryżowy, kokosowy czy z pestek winogron
  • 1,5 szklanki wody

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z przepisu wychodzi 12 sporych naleśników.

Z czym jeść naleśniki kukurydziane:
- Na wytrawnie ze smażonymi warzywami, kurczakiem, szpinakiem
- Na słodko z owocami, jogurtem, serem, syropem 

Jeśli używasz oleju kokosowego umieść w rondelku i rozpuść. Możesz go również rozpuścić w kuchence mikrofalowej. Jeśli nie masz oleju kokosowego, możesz użyć innego leju roślinnego o neutralnym smaku.

W misce umieść wszystkie składniki i dobrze wymieszaj przy pomocy miksera. Powinna Ci powstać gładkie, lejące ciasto bez grudek. Możesz odstawić ciasto na 10-30 minut, by nabrało odpowiedniej konsystencji i temperatury, jednak nie jest to konieczne.

Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników (patelnia ma być sucha, bez oleju) Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Pozwól mu rozpłynąć się po całej patelni na grubość do 0,5 mm. Zmniejsz moc palnika. Pamiętaj, by zamieszać ciasto za każdym razem, przed smażeniem kolejnych naleśników.

Po około 1 minucie przewracaj placka na drugą stronę. Czekaj do 30 sekund, do zdjęcia naleśnika z patelni. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania.

Uniwersalne naleśniki kukurydziane, 1

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (30 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Pichceniomania
2017-09-15 22:10
Wyglądają na przyjemnie puszyste, z chęcią wypróbuję ten przepis :)
Asia
2017-09-16 15:06
A czym zastapic make ziemniaczana żeby nadal byly bezglutenowe ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-09-16 15:26
Mąką z tapioki.
Aneta
2018-02-07 09:04
Ziemniaki to produkt bezglutenowy, więc i skrobia ziemniaczana ( potocznie nazywana mąka) nie ma glutenu. 😀
Candy Pandas
2017-09-18 21:09
My najbardziej lubimy takie naleśniki jeść z powidłami :D
Mariola
2017-09-19 12:45
Rewelacja wypróbowałam i będą to moje ulubione juz
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-09-19 17:24
Bardzo, bardzo mi miło :-) :-)
Karolina
2017-09-23 12:13
Czy można olej zastąpić masłem? I czy wtedy takie same proporcje?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-09-23 17:10
Takie same Karolino.
Kasia
2017-10-22 17:52
Uwielbiam je... moje ulubione 😊 można je jeść bezkarnie 😂
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-22 19:32
Bardzo się cieszę Kasiu, że tak przepadły Ci do gustu proste naleśniki kukurydziane :-) Ja też bardzo je lubię.
Dżastina
2017-12-03 16:01
Dziś zrobię na kolację....wyglądają smacznie.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-03 16:27
Smacznego!!! :-)
Magda
2017-12-09 19:32
Świetny przepis, polecam ! Nie przypuszczałam ze nalesniki bez mąki pszennej mogą być tak dobre.
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-12-09 21:13
Magdo, dziękuję.. cieszę się, że naleśniki się udały.. Ciekawa jestem tylko w jakim formacie zapisałaś zdjęcie, bo niestety załadowało się z jakimś filtrem ;-)
strelicja
2018-02-12 16:01
Dzisiaj zrobiłam, wszystkim domownikom smakują, łatwe do zrobienia i pyszne. Naprawdę polecam!
-- Ania z AniaGotuje.pl Dziękuję Basiu!😍

Naleśniki kukurydziane bez mleka

Te naleśniki z mąki kukurydzianej polecam jako uniwersalny przepis dla osób lubiących urozmaicenie w diecie, bądź dla osób na diecie bezglutenowej. Jeśli możecie jeść gluten, możecie zamiast połowy szklanki mąki ziemniaczanej użyć mąki pszennej. Wówczas otrzymacie naleśniki z mąki kukurydzianej i pszennej.

Naleśniki kukurydziane ze szpinakiem

Ciasto na naleśniki nie jest słodzone, zatem możesz użyć do niego dowolnego farszu. Naleśniki kukurydziane smakują wybornie z owocami, dżemami, czy jogurtem. Na wytrawnie gorąco polecam zrobić naleśniki kukurydziane ze szpinakiem i z fetą.. coś pysznego!