Naleśniki z mąki kukurydzianej
Zapraszam na uniwersalny przepis na naleśniki kukurydziane bez mleka. Te naleśniki szykuje się błyskawicznie. Wystarczy zmiksować razem wszystkie składniki i pyszne naleśniki bezglutenowe są prawie gotowe.
- bez mleka
- tylko 5 składników
- bez natłuszczania patelni
- wystarczy wszystko zmiksować
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- szklanka mąki kukurydzianej - około 160 g
- pół szklanki skrobi ziemniaczanej - do 110 g
- 4 średnie jajka
- 1/5 szklanki - 50 ml oleju np. ryżowy, kokosowy czy z pestek winogron
- 1,5 szklanki wody
Naleśniki z mąki kukurydzianej
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z przepisu wychodzi 12 sporych naleśników.
Z czym jeść naleśniki kukurydziane:
- Na wytrawnie ze smażonymi warzywami, kurczakiem, szpinakiem
- Na słodko z owocami, jogurtem, serem, syropem
Jeśli używasz oleju kokosowego umieść w rondelku i rozpuść. Możesz go również rozpuścić w kuchence mikrofalowej. Jeśli nie masz oleju kokosowego, możesz użyć innego leju roślinnego o neutralnym smaku.
Naleśniki kukurydziane
W misce umieść wszystkie składniki i dobrze wymieszaj przy pomocy miksera. Powinna Ci powstać gładkie, lejące ciasto bez grudek. Możesz odstawić ciasto na 10-30 minut, by nabrało odpowiedniej konsystencji i temperatury, jednak nie jest to konieczne.
Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników (patelnia ma być sucha, bez oleju) Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Pozwól mu rozpłynąć się po całej patelni na grubość do 0,5 mm. Zmniejsz moc palnika. Pamiętaj, by zamieszać ciasto za każdym razem, przed smażeniem kolejnych naleśników.
Po około 1 minucie przewracaj placka na drugą stronę. Czekaj do 30 sekund, do zdjęcia naleśnika z patelni. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania.

Polecam też super przepis na naleśniki ryżowe bez mleka!
Smacznego.