Uniwersalne naleśniki kukurydziane

Uniwersalne naleśniki kukurydziane

Zapraszam na uniwersalny przepis na naleśniki kukurydziane bez mleka. Te naleśniki szykuje się błyskawicznie. Wystarczy zmiksować razem wszystkie składniki i pyszne naleśniki bezglutenowe są prawie gotowe. 

- bez mleka
- tylko 5 składników
- wystarczy wszystko zmiksować
- bez natłuszczania patelni

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 4

Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • szklanka mąki kukurydzianej
  • pół szklanki mąki ziemniaczanej
  • 4 średnie jajka
  • 1/5 szklanki - 50 ml oleju np. ryżowy, kokosowy czy z pestek winogron
  • 1,5 szklanki wody

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z przepisu wychodzi 12 sporych naleśników.

Z czym jeść naleśniki kukurydziane:
- Na wytrawnie ze smażonymi warzywami, kurczakiem, szpinakiem
- Na słodko z owocami, jogurtem, serem, syropem 

Jeśli używasz oleju kokosowego umieść w rondelku i rozpuść. Możesz go również rozpuścić w kuchence mikrofalowej. Jeśli nie masz oleju kokosowego, możesz użyć innego leju roślinnego o neutralnym smaku.

Bezglutenowe naleśniki kukurydziane:

W misce umieść wszystkie składniki i dobrze wymieszaj przy pomocy miksera. Powinna Ci powstać gładkie, lejące ciasto bez grudek. Możesz odstawić ciasto na 10-30 minut, by nabrało odpowiedniej konsystencji i temperatury, jednak nie jest to konieczne.

Nagrzej patelnię – najlepiej do naleśników (patelnia ma być sucha, bez oleju) Zamieszaj ciasto i małą chochlą odmierz porcję na naleśnika. Pozwól mu rozpłynąć się po całej patelni na grubość do 0,5 mm. Zmniejsz moc palnika. Pamiętaj, by zamieszać ciasto za każdym razem, przed smażeniem kolejnych naleśników.

Po około 1 minucie przewracaj placka na drugą stronę. Czekaj do 30 sekund, do zdjęcia naleśnika z patelni. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania.

Uniwersalne naleśniki kukurydziane, 1

Polecam też super przepis na naleśniki ryżowe bez mleka!
Smacznego.

Średnia 4.7 / 5 (102 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Naleśniki kukurydziane bez mleka

Te naleśniki z mąki kukurydzianej polecam jako uniwersalny przepis dla osób lubiących urozmaicenie w diecie, bądź dla osób na diecie bezglutenowej. Jeśli możecie jeść gluten, możecie zamiast połowy szklanki mąki ziemniaczanej użyć mąki pszennej. Wówczas otrzymacie naleśniki z mąki kukurydzianej i pszennej.

Naleśniki kukurydziane ze szpinakiem

Ciasto na naleśniki nie jest słodzone, zatem możesz użyć do niego dowolnego farszu. Naleśniki kukurydziane smakują wybornie z owocami, dżemami, czy jogurtem. Na wytrawnie gorąco polecam zrobić naleśniki kukurydziane ze szpinakiem i z fetą.. coś pysznego! Koniecznie zobacz też przepis na naleśniki owsiane oraz najlepsze ciasteczka owsiane