Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Gofry ziemniaczane

Gofry ziemniaczane

Przepis na pyszne i bardzo proste gofry ziemniaczane. Do przygotowania z gotowanych ziemniaków z dodatkiem cebuli. Warto spróbować!

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Liczba porcji: 4-6

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 5 łyżek oleju
  • 2 duże jajka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: płaska łyżeczka słodkiej papryki, po pół łyżeczki soli i pieprzu

Placki ziemniaczane z gofrownicy

Gofry ziemniaczane, 1

Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Podsmażaj kilka minut na patelni z 5 łyżkami oleju roślinnego. Cebula powinna się zeszklić i lekko zarumienić. Odstaw patelnię na bok, by lekko ostygła. 

Ugotowane ziemniaki (mogą być z resztek z obiadu, z dnia poprzedniego) zmiel w maszynce, przepość przez praskę lub ugnieć tłuczkiem do puree. Dodaj mąkę, surowe jajka, oraz przyprawy oraz zeszkloną cebulę z olejem. Całość dobrze wymieszaj. Ciasto będzie gęste i lepiące.

Gofrownicę przed nagrzaniem wysmaruj olejem od wewnątrz. Podłącz ją, by się nagrzała. Nakładaj łyżką porcje ciasta do nagrzanej gofrownicy i piecz po kilka minut (długość pieczenia zależna jest od mocy Twojej gofrownicy). Gofry po wyjęciu z gofrownicy należy położyć na kratce, by wystygły. Jeśli umieścisz je na talerzu lub blacie zaczną parować od spodu i zrobią się miękkie. 
Gofry ziemniaczane, 2

Gofry z ziemniaków bardzo dobrze smakują posypane koperkiem. Dodatkowo można je maczać w słonym jogurcie.

Polecam sprawdź też mój przepis na pyszne placuszki ziemniaczane idealne zamiast chipsów. Godne uwagi są też placki ziemniaczane z czosnkiem. Delikatniejsze w smaku niż możesz się spodziewać.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (524 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania