Gofry ziemniaczane z cebulą

Gofry ziemniaczane z cebulą

Przepis na pyszne i bardzo proste gofry, które zrobisz z gotowanych ziemniaków oraz cebuli. 
Jedliście kiedyś takie?

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Ilość porcji: 4-6

Składniki:
  • 500 g ugotowanych ziemniaków
  • 1 duża cebula
  • 5 łyżek oleju
  • 2 duże jajka
  • 4 czubate łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: płaska łyżeczka słodkiej papryki, po pół łyżeczki soli i pieprzu

Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Podsmażaj kilka minut na patelni z 5 łyżkami oleju roślinnego. Cebula powinna się zeszklić i lekko zarumienić. Odstaw patelnię na bok, by lekko ostygła. 

Ugotowane ziemniaki (mogą być z resztek z obiadu, z dnia poprzedniego) zmiel w maszynce, przepość przez praskę lub ugnieć tłuczkiem do puree. Dodaj mąkę, surowe jajka, oraz przyprawy oraz zeszkloną cebulę z olejem. Całość dobrze wymieszaj. Ciasto będzie gęste i lepiące.

Gofrownicę przed nagrzaniem wysmaruj olejem od wewnątrz. Podłącz ją, by się nagrzała. Nakładaj łyżką porcje ciasta do nagrzanej gofrownicy i piecz po kilka minut (długość pieczenia zależna jest od mocy Twojej gofrownicy). Gofry po wyjęciu z gofrownicy należy położyć na kratce, by wystygły. Jeśli umieścisz je na talerzu lub blacie zaczną parować od spodu i zrobią się miękkie. 

gofry-ziemniaczane-z-cebula-1

gofry-ziemniaczane-z-cebula-2

Gofry bardzo dobrze smakują posypane koperkiem. Dodatkowo można je maczać w słonym jogurcie :-)
Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (5 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Karolina
2017-07-26 17:28
Koniecznie musze wypróbować 😃😃😃
user pic
Rafał Szymczak - Świat Smaku
2017-07-31 14:25
Bardzo ciekawy pomysł, na pewno wypróbuję :)