Gofry ziemniaczane
Przepis na pyszne i bardzo proste gofry ziemniaczane. Do przygotowania z gotowanych ziemniaków z dodatkiem cebuli. Warto spróbować!
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 30 minut
Liczba porcji: 4-6
Dieta: wegetariańska
- 500 g ugotowanych ziemniaków
- 1 duża cebula
- 5 łyżek oleju
- 2 duże jajka
- 4 czubate łyżki mąki pszennej
- przyprawy: płaska łyżeczka słodkiej papryki, po pół łyżeczki soli i pieprzu
Placki ziemniaczane z gofrownicy

Cebulę obierz i bardzo drobno posiekaj. Podsmażaj kilka minut na patelni z 5 łyżkami oleju roślinnego. Cebula powinna się zeszklić i lekko zarumienić. Odstaw patelnię na bok, by lekko ostygła.
Ugotowane ziemniaki (mogą być z resztek z obiadu, z dnia poprzedniego) zmiel w maszynce, przepość przez praskę lub ugnieć tłuczkiem do puree. Dodaj mąkę, surowe jajka, oraz przyprawy oraz zeszkloną cebulę z olejem. Całość dobrze wymieszaj. Ciasto będzie gęste i lepiące.
Gofrownicę przed nagrzaniem wysmaruj olejem od wewnątrz. Podłącz ją, by się nagrzała. Nakładaj łyżką porcje ciasta do nagrzanej gofrownicy i piecz po kilka minut (długość pieczenia zależna jest od mocy Twojej gofrownicy). Gofry po wyjęciu z gofrownicy należy położyć na kratce, by wystygły. Jeśli umieścisz je na talerzu lub blacie zaczną parować od spodu i zrobią się miękkie.

Gofry z ziemniaków bardzo dobrze smakują posypane koperkiem. Dodatkowo można je maczać w słonym jogurcie.
Polecam sprawdź też mój przepis na pyszne placuszki ziemniaczane idealne zamiast chipsów. Godne uwagi są też placki ziemniaczane z czosnkiem. Delikatniejsze w smaku niż możesz się spodziewać.
Smacznego!
Średnia 4.8 / 5
(446 głosów)
Oceń!