Masło kakaowe z awokado

Masło kakaowe z awokado

Mam dla Was propozycję na wersję podstawową masła kakaowego na bazie miąższu z awokado. Osładzam je naturalnym miodem.

Takie masło, to świetny sposób na zdrowy i słodki dodatek do naleśników: naleśniki z mąki ryżowej, naleśniki z mąki owsianej, naleśniki budyniowe, naleśniki czekoladowe.. placków, deserów, lodów, płatków, budyniów, pieczywa.. możesz je jeść w formie dipu, lub samo prosto z miseczki :-)

Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 130-150 g

Składniki:
  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 łyżka gorzkiego kakao lub 3 kafelki gorzkiej czekolady*
  • 1 łyżka miodu**

* Jeśli używasz czekolady rozpuść ją w kąpieli wodnej.

** Miód tylko od pszczelarza lub ze sprawdzonego źródła.

Awokado przetnij na pół po całości przez skórę. "Odkręć" od siebie obie połówki. W jednej zostanie pestka. Wyjmij ją. Łyżką wydrąż miąższ z obu połówek - prosto do małego rondelka lub miski.

Dodaj pełną, ale nie czubatą łyżkę surowego, sproszkowanego kakao i taką samą łyżkę dowolnego, prawdziwego miodu (zrezygnuj ewentualnie z miodów typu gryczany - delikatniejsze smaki będą lepsze).

Przy pomocy ręcznego blendera wyrabiaj wszystko na gładką, szklistą masę. Twój rem jest gotowy i możesz go przetrzymywać pod przykryciem w lodówce do tygodnia.

Masło kakaowe z awokado, 1

Niektórzy z Was będą się zastanawiać, czy to możliwe, by taki krem - masło było smaczne. Jest pyszne, świeże, aksamitne!

Nie będę ukrywać, czuć smak awokado.. jeśli Ci to bardzo przeszkadza możesz dodać więcej miodu oraz kakao.

Smacznego!

Średnia 4.6 / 5 (16 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷