Masło kakaowe z awokado

Masło kakaowe z awokado

Średnia 0.0 / 5 (0 głosów)     Oceń!

Mam dla Was propozycję na wersję podstawową masła kakaowego na bazie miąższu z awokado. Osładzam je naturalnym miodem.

Takie masło, to świetny sposób na zdrowy i słodki dodatek do naleśników np. ryżowych bez mleka, naleśników owsianych na słodko, naleśników budyniowych, czekoladowych.. placków, deserów, lodów, płatków, budyniów, pieczywa.. możesz je jeść w formie dipu, lub samo prosto z miseczki :-)

Pomyśl chwilę.. być może ten właśnie krem zastąpi Nutellę, którą kupujesz swoim Dzieciom?

Ilość kremu: 130-150 g

Składniki:
• 1 dojrzałe awokado
• 1 łyżka gorzkiego kakao lub 3 kafelki gorzkiej czekolady*
• 1 łyżka miodu**

* Jeśli używasz czekolady rozpuść ją w kąpieli wodnej.

** Miód tylko od pszczelarza lub ze sprawdzonego źródła.

Awokado przetnij na pół po całości przez skórę. "Odkręć" od siebie obie połówki. W jednej zostanie pestka. Wyjmij ją. Łyżką wydrąż miąższ z obu połówek - prosto do małego rondelka lub miski.

Dodaj pełną, ale nie czubatą łyżkę surowego, sproszkowanego kakao i taką samą łyżkę dowolnego, prawdziwego miodu (zrezygnuj ewentualnie z miodów typu gryczany - delikatniejsze smaki będą lepsze).

Przy pomocy ręcznego blendera wyrabiaj wszystko na gładką, szklistą masę. Twój rem jest gotowy i możesz go przetrzymywać pod przykryciem w lodówce do tygodnia.

maslo-kakaowe-z-awokado-1

Niektórzy z Was będą się zastanawiać, czy to możliwe, by taki krem - masło było smaczne. Jest pyszne, świeże, aksamitne!
Nie będę ukrywać, czuć smak awokado.. jeśli Ci to bardzo przeszkadza możesz dodać więcej miodu oraz kakao.

Jesteś gotowa spróbować ? :-)
Smacznego!

Urszi
2015-11-16 14:50
Nigdy bym nie wpadła, że można połączyć awokado z kakao! Jak znajdę chwilę wypróbuję przepis! :)
Ania
2015-11-16 14:55
Spróbuj! Robi się bardzo szybko.. i bardzo szybko znika ;-)
Blogabella
2015-11-16 14:55
Lubię awokado a jeszcze bardziej kakao. Razem musi to być fajne połączenie. Prosty i szybki pomysł na coś dobrego do zjedzenia.
Katsunetka
2015-11-16 16:23
Bardzo lubię. Osobiście dodaje do tego jeszcze banana aby było słodsze.
The Natural Minimalism
2015-11-16 17:14
Świetnie smakuje, naprawdę polecam ten przepis :)
Agnieszka - Polska Zupa
2015-11-16 20:56
Od jakiegoś czasu myślę o zrobieni czegoś podobnego, ale jakoś nie mogłam się zebrać, chyba mnie przekonałaś :)
amelushka
2015-11-16 21:19
Uwielbiam awokado pod każdą postacią. Jak tylko znajdę wolną chwilę to na pewno wypróbuję przepis, bo brzmi pysznie i zdrowo:-)
Anuszka
2015-11-16 22:14
ale utrafiłaś! właśnie szamam :D tyle, że ja bardziej na hardkorze- zamiast miodu - słodzik :(
Ania
2015-11-17 09:44
Następnym razem spróbuj z miodem.. myślę, że możesz sobie pozwolić na taką zdrową słodycz ;-)
Kaśka - Poligon Domowy
2015-11-16 23:55
ciekawe, czy mój mąż by się zorientował... chyba zrobię test!
Ania
2015-11-17 09:43
:-) Daj znać jak poszło :-)
Daria
2016-01-13 13:26
Moje ulubione! Pysznego i bezgrzesznie rozpustnego dnia życzę!
glutenfree-by-me
2016-01-23 21:39
uwielbiam takie pasty:) robię podobną na bazie awokado i orzechów:) polecam: http://glutenfree-by-me.blog.pl/krem-orzechowo-kakaowy/
Ania
2016-01-24 11:54
Dziękuję za podesłanie przepisu.. z orzechami jeszcze nie robiłam ;-)