Masło kakaowe z awokado
Mam dla Was propozycję na wersję podstawową masła kakaowego na bazie miąższu z awokado. Osładzam je naturalnym miodem.
Takie masło, to świetny sposób na zdrowy i słodki dodatek do naleśników: naleśniki z mąki ryżowej, naleśniki z mąki owsianej, naleśniki budyniowe, naleśniki czekoladowe.. placków, deserów, lodów, płatków, budyniów, pieczywa.. możesz je jeść w formie dipu, lub samo prosto z miseczki :-)
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 130-150 g
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 1 dojrzałe awokado
- 1 łyżka gorzkiego kakao lub 3 kafelki gorzkiej czekolady*
- 1 łyżka miodu**
* Jeśli używasz czekolady rozpuść ją w kąpieli wodnej.
** Miód tylko od pszczelarza lub ze sprawdzonego źródła.
Awokado przetnij na pół po całości przez skórę. "Odkręć" od siebie obie połówki. W jednej zostanie pestka. Wyjmij ją. Łyżką wydrąż miąższ z obu połówek - prosto do małego rondelka lub miski.
Dodaj pełną, ale nie czubatą łyżkę surowego, sproszkowanego kakao i taką samą łyżkę dowolnego, prawdziwego miodu (zrezygnuj ewentualnie z miodów typu gryczany - delikatniejsze smaki będą lepsze).
Przy pomocy ręcznego blendera wyrabiaj wszystko na gładką, szklistą masę. Twój rem jest gotowy i możesz go przetrzymywać pod przykryciem w lodówce do tygodnia.
Niektórzy z Was będą się zastanawiać, czy to możliwe, by taki krem - masło było smaczne. Jest pyszne, świeże, aksamitne!
Nie będę ukrywać, czuć smak awokado.. jeśli Ci to bardzo przeszkadza możesz dodać więcej miodu oraz kakao.
Smacznego!