Naleśniki owsiane

Naleśniki owsiane

Delikatne naleśniki owsiane o bardzo ciekawym smaku i fakturze. To naleśniki bez jajek. Placuszki są idealne dla osób na diecie bez pszenicy, ale i dla każdego kto lubi urozmaiconą dietę i nowe, ciekawe smaki. 

Osoby z celiakią powinny zwrócić uwagę ta to, by mąka pochodziła ze sprawdzonego, nie zanieczyszczonego glutenem źródła.

Czas przygotowania: 50 minut
Czas smażenia: 30 minut
Ilość porcji: około 24 sztuk średnicy 15 cm

Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 2 szklanki mąki owsianej - 250 g
  • 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
  • pół szklanki wody
  • 2 szklanki mleka - 500 ml
  • szczypta soli
  • 1/3 szklanki oleju np. ryżowy, z pestek winogron, kokosowy

Dodatki do naleśników: dżemy jasne np. morelowy oraz owoce - banany, morele, mango

Naleśniki z mąki owsianej

W misce umieść wszystkie składniki na naleśniki. Miksuj całość około 2 minut na gładką, jasną masę. Jeśli używasz oleju kokosowego - najpierw rozpuść go w mikrofalówce lub w małym rondelku.

Nagrzej małą patelnię. Nie dodawaj żadnego tłuszczu na nagrzaną patelnię. Zamieszaj ciasto i niewielką chochlą odmierz porcję na naleśnika. Ciasto jest dość gęste, jak na ciasto naleśnikowe. Pozwól mu rozpłynąć się po całej patelni na grubość do 2 mm. Grubsze placki będą mało elastyczne i mogą potem pękać przy zwijaniu.

Po około minucie przewracaj na drugą stronę. Czekaj minutę do zdjęcia naleśnika z patelni. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania.

Naleśniki owsiane, 1

Naleśniki owsiane, 2

Do swoich naleśników dodałam plasterki banana oraz dżem morelowy. Zawinęłam i podsmażyłam chwilę z każdej strony na oleju kokosowym.

Uwagi
– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu tłuszczu do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.

Na śniadanie warto sprawdzić też mój łatwy przepis na pancakes.

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (58 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Naleśniki z mąki owsianej 

Z mąki owsianej można przygotować bardzo smaczne placki i naleśniki. Najlepiej smakują na słodko. Naleśniki owsiane bez jajek z bananem to jedno z lepszych połączeń. Takie naleśniki bez jajek można również podać z jogurtem i kawałkami owoców np. truskawek czy moreli. Polecam też naleśniki z mąki kukurydzianej oraz naleśniki z mąki ryżowej i naleśniki z mąki gryczanej

Naleśniki owsiane 

Naleśniki z mąki owsianej bez jajek bezglutenowe szykuje się bardzo prosto. Należy zwrócić uwagę na mąkę owsianą. Bardzo często bowiem zawiera ona gluten. Szukamy zatem oznaczeń i dokładnie czytamy etykiety. Co będzie idealnym zmiennikiem do jajek, gdy szykujemy placki lub naleśniki? W pierwszej kolejności będzie to mąka ziemniaczana. Polecam również "kisiel" z siemienia lnianego. Podobnie możemy przygotować nasiona chia, czyli szałwię hiszpańską. Ze smacznych i zdrowych dań śniadaniowych polecam wypróbuj placki z kaszy manny.