Naleśniki owsiane na słodko

Naleśniki owsiane na słodko

Delikatne naleśniki owsiane o bardzo ciekawym smaku i fakturze.

– bez jajek
– idealne dla osób na diecie bez pszenicy. Osoby z celiakią powinny zwrócić uwagę ta to, by mąka pochodziła ze sprawdzonego, nie zanieczyszczonego glutenem źródła.

Czas przygotowywania: około 50 minut
Czas smażenia: do 30 minut
Ilość naleśników: około 24 sztuk średnicy 15 cm


Składniki na naleśniki:

• 2 szklanki mąki owsianej - 250 g
• 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej
• pół szklanki wody
• 2 szklanki mleka - 500 ml
• szczypta soli
• 1/3 szklanki oleju np. ryżowy, z pestek winogron, kokosowy (roztopiony)

Dodatki do wyboru:
Dżemy jasne np. morelowy oraz owoce - banany, morele, mango

W misce umieść wszystkie składniki na naleśniki. Miksuj całość około 2 minut na gładką, jasną masę. Jeśli używasz oleju kokosowego - najpierw rozpuść go w mikrofalówce lub w małym rondelku.

Nagrzej małą patelnię. Nie dodawaj żadnego tłuszczu na nagrzaną patelnię. Zamieszaj ciasto i niewielką chochlą odmierz porcję na naleśnika. Ciasto jest dość gęste, jak na ciasto naleśnikowe. Pozwól mu rozpłynąć się po całej patelni na grubość do 2 mm. Grubsze placki będą mało elastyczne i mogą potem pękać przy zwijaniu.

Po około minucie przewracaj na drugą stronę. Czekaj minutę do zdjęcia naleśnika z patelni. Tutaj może Ci się przydać płaska łopatka do przewracania.

nalesniki-owsiane-na-slodko-1

nalesniki-owsiane-na-slodko-2

Do swoich naleśników dodałam plasterki banana oraz dżem morelowy. Zawinęłam i podsmażyłam chwilę z każdej strony na oleju kokosowym.

Uwagi
– Zanim zaczniesz smażyć pamiętaj, że Twój pierwszy naleśnik nie wyląduje w koszu, jeśli cierpliwie poczekasz aż patelnia dobrze się nagrzeje.
– Po dodaniu tłuszczu do ciasta, nie ma potrzeby za każdym razem natłuszczać patelni. Naleśniki nie będą przywierały.

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl