Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Kulki mocy

Kulki mocy

Kulki mocy to bardzo zdrowa przekąska. Przepis jest prosty a kulki mocy bardzo smaczne. Możesz je przygotować i podawać zamiast słodyczy lub też w zastępstwie batonów energetycznych np. na wycieczkę w góry.

- słodka i zdrowa przekąska
- same orzechy, pestki i suszone owoce
- super pomysł również na deser na przyjęcia

Czas przygotowania: 30 minut
Czas miksowania bakalii: 30 minut
Czas chłodzenia kulek mocy: 1 godzina
Liczba porcji: 32 kulki mocy

Kaloryczność kcal: 120 w 1 kulce mocy
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 2 szklanki orzechów - włoskie, arachidowe, laskowe, nerkowca..
  • 2 szklanki suszonych owoców - daktyle, rodzynki, figi, śliwki, morele..
  • 3/4 szklanki nasion i pestek - słonecznik, len, chia, dynia..
  • 2 płaskie łyżki kakao
  • do obtoczenia kulek: sezam, wiórki kokosowe, mak, kakao, cynamon, mleko w proszku..

Kulki mocy

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Do zrobienia domowych kulek mocy, poza produktami potrzebujesz też mocnego malaksera do zmiksowania orzechów, pestek i suszonych owoców. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników wyszło mi niecałe 1000 gramów masy. Przygotowałam z niej 32 kulki mocy o wadze około 30 gramów każda sztuka. 

Moje kulki mocy szykuję bez dodatku płatków owsianych (górskie, błyskawiczne..) oraz otrębów, czy też np. odrobiny oleju kokosowego. Jeśli jednak masz ochotę na to, by urozmaicić skład o te produkty, to możesz je dodać do masy przed samym formowaniem kulek mocy. Dodawaj je jednak stopniowo, by masa nie była zbyt zwarta.

Kulki mocy, 1

Kulki mocy przepis

W pierwszej kolejności przygotuj sobie mieszankę orzechów. Dwie szklanki orzechów będą ważyły łącznie około 340 gramów. Do swoich kulek mocy użyłam: po pół szklanki orzechów: ziemnych - 90 g; włoskich - 70 g; laskowych - 90 g; nerkowca - 90 g. 

Możesz też śmiało zmienić proporcje i dać np. tylko orzechy włoskie i nerkowca. Możesz też wybrane orzechy zamienić na orzechy pekan, czy też orzechy brazylijskie lub migdały. 

Nie jest to konieczne, jednak ja polecam zalać orzechy zimną wodą i odstawić je na dwie godziny, by zmiękły. Po dokładnym odlaniu całej wody orzechy łatwiej jest zmiksować.

Kulki mocy, 2

Dwie szklanki suszonych owoców to u mnie: 3/4 szklanki suszonych daktyli bez pestek - 150 g; 7 sztuk suszonych śliwek o łącznej wadze 50 g; pół szklanki rodzynek - 90 g; pół szklanki suszonych fig - 100 g (pamiętaj o usunięciu twardego ogonka). Potrzebujesz zatem łącznie około 400 gramów suszonych owoców. 

Tutaj również możesz dowolnie zmienić proporcje suszonych owoców. Możesz też użyć innej mieszanki owoców. Wybieraj spośród: suszonych moreli, miechunki, owoców goi czy też żurawiny. Suszone mango, czy ananas są zbyt włókniste i twarde do tego przepisu. 

Jeśli używasz fig oraz daktyli, to polecam wcześniej namoczyć je w zimnej wodzie. Dwie godziny powinny wystarczyć, ale można je moczyć nawet całą noc, jeśli owoce szykujesz dzień wcześniej wieczorem. Owoce po moczeniu bardzo dokładnie odsącz z wody. 
Kulki mocy, 3

Na koniec jeszcze pestki i nasiona. Wymieszałam razem pestki słonecznika, siemię lniane w całości oraz nasiona chia w równych proporcjach wagowych. 

Możesz też użyć wyłącznie pestek słonecznika z pestkami dyni i pominąć zarówno siemię lniane, jak i chia. Możesz też dodać mielone siemię lniane zamiast nasion w całości. 
 
Kulki mocy, 4

Ponieważ w mojej mieszance znajduje cię chia, do miski wlałam też niecałe 3/4 szklanki wody. Pół godzony moczenia wystarczy, by chia wchłonęły cały płyn. 
Kulki mocy, 5

Przyszła pora na zmiksowanie składników na papkę. Możesz zblendować wszystko razem lub też oddzielnie. Mój robot kuchenny nie jest w stanie zmiksować tak zbitej masy na raz, więc orzechy oraz suszone owoce z pestkami miksuję osobno.

Dobrze odciśnięte z wody po moczeniu orzechy umieść w dobrym malakserze z solidnymi ostrzami i miksuj całość na piasek. Jeśli masz maszynę typu Thermomix, to polecam użyć właśnie jej do tego zadania.
Kulki mocy, 6

Osobno zmiksuj też na gładko suszone owoce. Możesz też zmiksować papkę pestek z nasionami lub zostawić je w całości, ponieważ są dość drobne. Wszystko umieść w jednej misce. Dodaj dwie łyżki kakao. Możesz też dorzucić odrobinę soli, imbiru, czy też gałki muszkatołowej dla smaku. 

Ponieważ moczyłam składniki a do mieszanki pestek dodawałam wodę, to moja masa miała taką konsystencję, że mogłam z niej śmiało formować kulki bez dodawania wody. Zanim jednak dodasz do masy wodę dla rozluźnienia, czy też płatki owsiane (odwrotnie) dla zagęszczenia, polecam miskę z masą pod kulki mocy odłożyć na godzinę do lodówki.
Kulki mocy, 7

Po tym czasie sprawdź konsystencję i smak masy pod kulki mocy. Być może będzie za luźna. Wówczas dodaj otręby pszenne lub żytnie lub też rozdrobnione, dowolne płatki owsiane. Możesz też dodać "mąkę" migdałową lub kokosową. 

Jeśli masa będzie zbyt sztywna, to możesz dodać wody lub też np. miód. Z miodem masa będzie słodsza. Z gotowej masy formuj w dłoniach kulki wielkości średniego orzecha włoskiego. Waga kulki wynosi około 30 gramów. Dla urozmaicenia możesz w niektórych kulkach zamknąć w środku np. orzech laskowy lub migdał w całości. 

Kulki mocy możesz układać obok siebie "gołe" lub też obtoczyć je w wybranej posypce.
Do wyboru masz: sezam, mak, siemię lniane, wiórki kokosowe, mleko w proszku, kakao, cynamon, mielone na drobno orzechy, proszek z owoców liofilizowanych, herbata macha w proszku, tarta czekolada.
Kulki mocy, 8

Kulki mocy, 9

Kulki mocy możesz jeść od razu lub też trzymać je w lodówce przez tydzień. Możesz też każdą sztukę umieścić w pergaminowej papilotce, by nie stykały się ze sobą.

Bardzo często połowy kulek mocy nie obtaczam w żadnej posypce. Układam kulki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piekę w niższej temperaturze przez 25- 30 minut. Ustawiam zazwyczaj 150 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Po przestudzeniu kulki robią się bardziej zwarte i trochę twardsze. Świetnie sprawdzają mi się wtedy jako prowiant energetyczny na wycieczki rowerowe. Takich kulek nie trzymam już w lodówce. Przechowuję je tak samo jak ciasta. Umieszczam w papierowej torebce a następnie zamykam w puszce. Trzymam je tak nie dłużej niż 10 dni.
Kulki mocy, 10

Polecam Ci wypróbuj też mój przepis na pyszny, bezglutenowy makowiec japoński.
Smacznego!
Średnia 4.9 / 5 (730 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Kulki mocy

Nazwa jest bardzo ciekawa a sama przekąska piękna, pyszna i zdrowa. Kulki mocy to mieszanka suszonych owoców oraz orzechów. Aby jednak móc z niej uformować kulki mocy, trzeba najpierw wszystkie produkty zmiksować. Zazwyczaj bazowym składnikiem kulek mocy są daktyle. Nadają one najwięcej słodyczy oraz ładnie sklejają zmiksowane na piasek orzechy. Wychodzą wówczas bardzo zdrowe kulki mocy, ponieważ nie dodajemy do nich cukru. Kulki mocy są zatem połączeniem różnych nasion, pestek, orzechów oraz suszonych owoców. Masę po schłodzeniu należy dzielić na małe porcje i formować z nich kulki. Każdą kulkę obtacza się w ulubionej posypce. Gotowe kulki mocy można obtoczyć w kakao, cynamonie lub też nawet w mleku w proszku. Mniej gładką strukturę będzie miał sezam, mak oraz np. wiórki kokosowe. Kulki mocy można też obtoczyć w siemieniu lnianym lub w zmielonych na piasek orzechach. W wersji do pobudzenia polecam tez obtaczać je w mielonej kawie lub proszku kawy rozpuszczalnej. Aby przedłużyć termin ważności kulek mocy można je też podpiec w piekarniku. A tutaj przepis na domowe masło orzechowe. Wspaniały i pyszny jest też krem sułtański na każda okazję. 

Kulki mocy przepis

Zajrzyj do wpisu, by zobaczyć jak powstają moje zdrowe kulki mocy przepis. Przepis na kulki mocy jest ogólnie znany. Zawsze zostaje podstawowe założenie, w którym łączysz orzechy z suszonymi owocami. Jest jednak cała mas różnych wariantów i połączeń składników. Moje kulki mocy nie zawierają w składzie mąki ani płatków owsianych, czy też otrębów. Jeśli jednak chcesz, by kulki mocy były twardsze i bardziej zwarte, lub też zależy Ci na dodatku jakiegoś zboża do tej słodkiej przekąski, to śmiało możesz dodać np. otręby pszenne lub żytnie. Jeśli np. Twój malakser nie radzi sobie z orzechami lub zwyczajnie masz w domu masło orzechowe, to możesz też zrobić kulki mocy z masłem orzechowym. Chociaż polecam użyć pół na pół masło ze zmielonymi orzechami. Najszybsze do zrobienia są kulki mocy z masłem orzechowym i daktylami. Aby zagęścić masę dodajesz wówczas stopniowo np. zmielone drobniej płatki owsiane. Jak myślę o kulkach mocy, to od razu przypominają mi się również granole. Świetnie sprawdzają się jako jeden ze składników pysznego i zdrowego śniadania. Z bezglutenowych smakołyków polecam też pyszne, wilgotne ciasto migdałowe.

Kulki mocy daktyle

Tak, daktyle pojawiają się zawsze, gdy szukamy naturalnego zamiennika do posłodzenia jakiegoś dania. Można też oczywiście zrobić kulki mocy bez daktyli. Zamiast daktyli dajesz wówczas inne suszone owoce takie jak: figi, morele, śliwki i rodzynki. Do swojej masy dodałam czyste kakao w niewielkiej ilości, jak na podane składniki. Możesz jednak dodać więcej kakao lub też zetrzeć na drobnych oczkach ulubioną czekoladę i zrobić czekoladowe kulki mocy. W jakim celu szykować domowe kulki mocy.. Uważam, że to świetny zamiennik słodyczy. Zamiast podjadać sklepowe produkty, warto sięgnąć po taką zdrowszą wersję słodkości. Kulki mocy można też zabrać do szkoły, czy do pracy. Będą świetne do spakowania na wycieczkę górką lub np. na rower zamiast batonów energetycznych. Kulki mocy to tylko jeden z wielu moich przepisów. Bowiem mój Blog Kulinarny to setki najróżniejszych przepisów nie tylko na przekąski, ale i na ciasta, serniki, sałatki, zupy, czy też większe dania obiadowe.