Masło czosnkowe

Masło czosnkowe

Najprostszy przepis na idealne masło czosnkowe. W kilka minut przygotujesz samodzielnie aromatyczne i super smaczne masełko ziołowe, które możesz wykorzystać na wiele sposobów i do wielu dań.. nawet do zupy!

- gotowe w 10 minut
- tylko kilka składników
- super uniwersalne zastosowanie

Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 110 gramów masła

Kaloryczność kcal: 66 w 10 g

Składniki:
  • pół kostki prawdziwego masła - 100 g
  • 2-4 ząbków czosnku - u mnie 9 gramów
  • płaska łyżka świeżych lub suszonych ziół *
  • niewielka szczypta soli

Masło czosnkowe

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 110 gramów masła czosnkowego. 

Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz użyć np. innych ziół lub przypraw. Masło wyjmij wcześniej z lodówki, by zmiękło. 

Masło czosnkowe, 1

Jak zrobić masło czosnkowe

Pół kostki, czyli 100 gramów prawdziwego masła polecam wyjąć wcześniej z lodówki, by robiło się miękkie i łatwiej łączyło się z innymi składnikami. 

Masło czosnkowe, 2

Ząbki czosnku obierz i przepuść przez praskę. Ja obrałam cztery, średniej wielkości ząbki młodego czosnku o wadze łącznej około dziewięciu gramów. Z tej ilości czosnku wyszło mi dość delikatne masło czosnkowe. Jeśli więc wolisz wyraźniejszy smak, to polecam dać odrobinę więcej czosnku lub też innych przypraw (np soli). 

Porada: Można też użyć czosnku suszonego, jednak smak masełka nie będzie już ten sam. Dajesz wówczas minimum jedną płaską łyżeczkę czosnku.
Masło czosnkowe, 3

Do miseczki z masłem i czosnkiem dodaję jeszcze niewielką szczyptę soli (można więcej). Już takie masełko można dokładnie wymieszać i użyć, jednak polecam dodać do niego ulubione zioła. 

Porada: Można też dodać szczyptę słodkiej papryki, pieprzu lub chili. 
Masło czosnkowe, 4

Minimalna ilość ziół na tę porcję masła, to płaska łyżeczka świeżych lub suszonych ziół. Posiekałam drobno trzy listki świeżego czosnku niedźwiedziego. Ze świeżych ziół polecam również natkę pietruszki, cienki szczypiorek, koperek, bazylię, oregano.. Tak samo używasz ziół suszonych (oregano, bazylia, majeranek tymianek..). Polecam też łączyć np. oregano z bazylią lub tymianek z majerankiem. 

Całość wymieszaj dokładnie.
Masło czosnkowe, 5

Masło czosnkowe jest gotowe do użycia. Jeśli szykujesz je "na potem", to można umieścić je w miseczce i odłożyć do lodówki. Aby wyglądało atrakcyjnie polecam wyciskanie masełka ziołowego ze szprycy. Bardzo ładnie prezentuje się zawinięte w folię spożywczą lub papier do wypieków (rulonik odkładasz do lodówki, by masło ponownie zastygło).
Masło czosnkowe, 6

Zastosowanie masła czosnkowego:

Masło czosnkowe idealnie nadaje się do smarowania bagietek (lub innego pieczywa) przekrojonych wzdłuż, pokrojonych w ukośne kromki lub też nacinanych od góry. Chlebek/bułki zapiekasz w piekarniku, na grillu lub też na patelni. Masło czosnkowe zwykłe lub tez ziołowe można też dodawać do zup. Idealnie sprawdza się w zupach krem. Sprawia, że zupa jest gładka, smaczniejsza i bardziej aromatyczna. 

Jeśli umieścisz kawałek/plasterek masła czosnkowego na grillowanej piersi z kurczaka, na szaszłyku czy kawałku polędwiczki wieprzowej lub nawet steku, to roztapiające się masło z czosnkiem i ziołami sprawią, że danie będzie bardziej soczyste i pachnące. Natnij pstrąga lub inną rybę (do usmażenia, upieczenia lub grillowania) i wypełnij nacięcie masłem czosnkowym. Masło czosnkowe wyłożone na pieczarki, czy plasterki bakłażana sprawia, że grillowane warzywa są jeszcze lepsze i nie potrzebują więcej dodatków. 

Masz jeszcze inne pomysły na pyszne wykorzystanie masła czosnkowego?
Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (114 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Masło czosnkowe

Masło czosnkowe szykowałam już jako małe dziecko, ponieważ kiedyś mieszkałam na wsi. Mój Tata lubił robić ognisko. W ognisku piekliśmy ziemniaki a na patykach kiełbasę oraz kromkę domowego chleba posmarowaną właśnie masłem czosnkowym. Była to wersja dość ostra, ponieważ maslo czosnkowe zawierało dość sporo czosnku. A był to czosnek o prawdziwej mocy, czosnek prosto z ogródka. masło czosnkowe z ziołami robiliśmy wtedy rzadko. Zazwyczaj więc było to tylko masło z dużą ilością drobno siekanego czosnku i solą. Kiedy przeprowadziliśmy się do Warszawy, nie mieliśmy już paleniska (dom na wsi stał się wakacyjnym domkiem, w którym spędzałam większość wakacji), jednak masło czosnkowe szykowaliśmy często do grzanek z piekarnika lub też z patelni. Masło czosnkowe idealnie nadaje się do tego, by rozsmarowywać je na plackach drożdżowych zwanych langosze

Jak zrobić masło czosnkowe

Sam przepis na masło czosnkowe jest banalnie prosty. Potrzebujesz tylko dowolną ilość prawdziwego masła oraz czosnek i ewentualnie szczyptę soli oraz zioła. Dość istotnie przy szykowaniu masła czerwonkowego są same proporcje masła do czosnku i soli. Są to jednak nadal bardzo indywidualne kwestie, ponieważ masło czosnkowe na grilla czy też masło czosnkowe do bagietki.. nie ma znaczenia.. każdemu może smakować inaczej. Jedni wolą delikatniejsze, inni super ostre, z dużą ilością czosnku i jeszcze ze sporą szczyptą chili, czy też pieprzu cayenne. Sama lubię masło czosnkowo ziołowe do którego daję najróżniejsze zioła. Odkąd w moim ogródku rozrósł się pięknie czosnek niedźwiedzi, moje pyszne masło czosnkowe do bagietki, czy zwykłego chleba jest szykowane właśnie raze z nim. Jeśli miałabym polecić jeszcze jakiś ciekawy przepis z czosnkiem, to będzie to oczywiście bezbłędny sos czosnkowy.. król sałatek i dań z grilla oraz domowej pizzy. Na drugim zaś miejscu będzie niesamowicie pyszna zupa czosnkowa w formie powalającego kremu.. polecam!

Masło czosnkowe przepisy

Masło czosnkowe przepis, który zadowoli każdego.. chyba takiego nie ma, dlatego też podałam mój uniwersalny i ulubiony przepis na masło czosnkowe, ale i w samej treści przepisu podam też jego kilka innych wersji. Usłyszałam kiedyś: masło czosnkowe jak zrobić? Byłam zaskoczona, że ktoś może nie umieć go zrobić, bo sama szykowałam je od dziecka. Jednak zauważyłam, że każdy ma inne wspomnienia i inne przyzwyczajenia. Moja koleżanka ze szkoły podstawowej pokazała mi jak się robi prawdziwego, puszystego omleta. Ona robiła go od drugiej klasy podstawówki a ja nauczyłam się go od niej dopiero w czwartej, czy też piątej klasie. Jeśli więc chcesz wiedzieć jak zrobic maslo czosnkowe oraz do czego można użyć takie smakowe masełko, to zapraszam do przepisu. A przy okazji gorąco polecam też mój przepis na pastę, którą robię ostatnio dość często. To omniscience moja ukochana pasta jajeczna

Masło ziołowe

Jeśli chcesz zrobić wyłącznie masło ziołowe lub też masło ziołowo czosnkowe, to wystaczy do miękkiego masła dodać ulubione siekane lub suszone zioła. Polecam: oregano, majeranek, tymianek, bazylię lub też ich mieszanki.