Masło czosnkowe
Najprostszy przepis na idealne masło czosnkowe. W kilka minut przygotujesz samodzielnie aromatyczne i super smaczne masełko ziołowe, które możesz wykorzystać na wiele sposobów i do wielu dań.. nawet do zupy!
- gotowe w 10 minut
- tylko kilka składników
- super uniwersalne zastosowanie
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 110 gramów masła
Kaloryczność kcal: 66 w 10 g
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- pół kostki prawdziwego masła - 100 g
- 2-4 ząbków czosnku - u mnie 9 gramów
- płaska łyżka świeżych lub suszonych ziół *
- niewielka szczypta soli
Masło czosnkowe
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 110 gramów masła czosnkowego.
Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz użyć np. innych ziół lub przypraw. Masło wyjmij wcześniej z lodówki, by zmiękło.

Jak zrobić masło czosnkowe
Pół kostki, czyli 100 gramów prawdziwego masła polecam wyjąć wcześniej z lodówki, by robiło się miękkie i łatwiej łączyło się z innymi składnikami.

Ząbki czosnku obierz i przepuść przez praskę. Ja obrałam cztery, średniej wielkości ząbki młodego czosnku o wadze łącznej około dziewięciu gramów. Z tej ilości czosnku wyszło mi dość delikatne masło czosnkowe. Jeśli więc wolisz wyraźniejszy smak, to polecam dać odrobinę więcej czosnku lub też innych przypraw (np soli).
Porada: Można też użyć czosnku suszonego, jednak smak masełka nie będzie już ten sam. Dajesz wówczas minimum jedną płaską łyżeczkę czosnku.

Do miseczki z masłem i czosnkiem dodaję jeszcze niewielką szczyptę soli (można więcej). Już takie masełko można dokładnie wymieszać i użyć, jednak polecam dodać do niego ulubione zioła.
Porada: Można też dodać szczyptę słodkiej papryki, pieprzu lub chili.

Minimalna ilość ziół na tę porcję masła, to płaska łyżeczka świeżych lub suszonych ziół. Posiekałam drobno trzy listki świeżego czosnku niedźwiedziego. Ze świeżych ziół polecam również natkę pietruszki, cienki szczypiorek, koperek, bazylię, oregano.. Tak samo używasz ziół suszonych (oregano, bazylia, majeranek tymianek..). Polecam też łączyć np. oregano z bazylią lub tymianek z majerankiem.
Całość wymieszaj dokładnie.

Masło czosnkowe jest gotowe do użycia. Jeśli szykujesz je "na potem", to można umieścić je w miseczce i odłożyć do lodówki. Aby wyglądało atrakcyjnie polecam wyciskanie masełka ziołowego ze szprycy. Bardzo ładnie prezentuje się zawinięte w folię spożywczą lub papier do wypieków (rulonik odkładasz do lodówki, by masło ponownie zastygło).

Zastosowanie masła czosnkowego:
Masło czosnkowe idealnie nadaje się do smarowania bagietek (lub innego pieczywa) przekrojonych wzdłuż, pokrojonych w ukośne kromki lub też nacinanych od góry. Chlebek/bułki zapiekasz w piekarniku, na grillu lub też na patelni. Masło czosnkowe zwykłe lub tez ziołowe można też dodawać do zup. Idealnie sprawdza się w zupach krem. Sprawia, że zupa jest gładka, smaczniejsza i bardziej aromatyczna.
Jeśli umieścisz kawałek/plasterek masła czosnkowego na grillowanej piersi z kurczaka, na szaszłyku czy kawałku polędwiczki wieprzowej lub nawet steku, to roztapiające się masło z czosnkiem i ziołami sprawią, że danie będzie bardziej soczyste i pachnące. Natnij pstrąga lub inną rybę (do usmażenia, upieczenia lub grillowania) i wypełnij nacięcie masłem czosnkowym. Masło czosnkowe wyłożone na pieczarki, czy plasterki bakłażana sprawia, że grillowane warzywa są jeszcze lepsze i nie potrzebują więcej dodatków.
Masz jeszcze inne pomysły na pyszne wykorzystanie masła czosnkowego?
Smacznego.