Domowe pesto z pietruszki

Domowe pesto z pietruszki

Domowe, najlepsze pesto z natki pietruszki z orzechami nerkowca, oliwą i tartym serem typu parmezan. Poznaj perfekcyjny przepis na zielone pesto, które można podać na dziesiątki sposobów. Super do makaronu!

Jeśli lubisz pasty, to zerknij też na mój hummus z ciecierzycy z puszki

Reklama

Czas przygotowania: 25 minut
Ilość porcji: 5 słoiczków po 140 ml

Kalorie: 87 w 10 gramach
Dieta: wegetariańska, bezglutenowa

Składniki:
  • 2 pęczki natki pietruszki - 170 g
  • szklanka delikatnej oliwy - 250 g
  • 150 g twardego sera typu parmezan
  • 100 g orzechów nerkowca
  • płaska łyżka soli

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Pesto przełożyłam do małych, szklanych słoiczków. Wyszło pięć słoiczków o pojemności 140 ml każdy. Jeden słoiczek waży 110 gramów (waga pesto z pietruszki, bez wagi słoiczka). Otrzymałam więc 550 gramów zielonego pesto. Jeden słoiczek pesto z pietruszki ma ponad 900 kalorii. 

Do zrobienia pesto pietruszkowego używam zawsze prawdziwej oliwy z oliwek. Sięgam jednak po oliwę o delikatnym, trawiastym smaku. Jeśli chodzi zaś o ser, to gorąco polecam samodzielne ścieranie twardego sera (zamiast zakupu już startego). Mój ulubiony ser do zielonego pesto, to Parmigiano Reggiano. 

Domowe pesto z pietruszki, 1

Pesto z pietruszki

Zielone pesto polecam szykować latem, gdy mamy dostęp do świeżej natki pietruszki. Jest ona znacznie tańsza, a pęczki są duże i piękne. Aby otrzymać 170 gramów siekanej natki pietruszki użyłam dwóch sporych pęczków. Natkę umyj pod zimną, bieżącą wodą. Nadmiar wody delikatnie "otrzep" o zlew a następnie osusz ręcznikiem papierowym. Odetnij około dwa centymetry od ogonków, a resztę zostaw. Całą natkę bardzo drobno posiekaj ostrym nożem. Ja nie blenduję/mielę/miksuję natki do pesto. Zawsze ją siekam. 

Domowe pesto z pietruszki, 2

Piękny kawałek twardego sera Parmigiano Reggiano zetrzyj na bardzo drobnej tarce. Ja ścieram ser bezpośrednio do miski z posiekaną natką pietruszki. Ser wymieszaj od razu z zieleniną.
Domowe pesto z pietruszki, 3

Domowe pesto z pietruszki, 4

Następne w kolejności idą orzechy nerkowca. 100 gramów to zazwyczaj standardowa objętość mniejszych saszetek, w które pakowane są orzechy. Orzechy umieszczam w melakserze i mielę na drobno. Nie zależy mi na tym, by otrzymać masło orzechowe. Wystarczy struktura przypominająca kaszę manną. Orzechy nerkowca najbardziej pasują mi do pesto z pietruszki. Możesz je jednak zastąpić też orzeszkami pinii lub orzechami włoskimi.
Domowe pesto z pietruszki, 5

Domowe pesto z pietruszki, 6

Do prawie już gotowego pesto z pietruszki dodaj płaską łyżkę soli. Wlej też oliwę. Nie wlewaj jednak całej szklanki, a około 200 gramów z 250 gramów. Resztka oliwy przyda Ci się, by zalać górę w słoiczkach. Gotowe pesto bardzo dokładnie wymieszaj.
Domowe pesto z pietruszki, 7

Wymieszane i gęste zielone pesto można już jeść. Polecam gorąco poporcjować pesto do małych, czystych słoiczków. Cała porcja zielonego pesto zmieści się w pięciu słoiczkach o pojemności 140 ml = 110 gramów każdy.

Przy pomocy małej łyżki wypełniaj każdy słoiczek. Łyżka po łyżce "upychaj" pesto, by nie powstawały pęcherzyki powietrza. W każdym słoiczku zostaw od środka około 1,5 cm wolnej przestrzeni. Wyczyść ranty kawałkiem ręcznika papierowego. Na wierzch każdego pełnego słoiczka wylej odrobinę oliwy, która została Ci podczas wlewania do pesto. Tak zalane oliwą pesto dłużej zachowa świeżość.
Domowe pesto z pietruszki, 8

Gotowe słoiczki z pesto z pietruszki zakręć i odłóż do lodówki. Domowe pesto można przechowywać w lodówce do około dwóch tygodni. Po otwarciu polecam zużyć słoiczek w ciągu kilku dni. Słoiczki z pesto można też mrozić w zamrażarce. Jeśli najdzie Cię ochota na pesto, to wyjmij je z zamrażarki i odstaw do lodówki. Następnego dnia będzie już gotowe do spożycia. Do mrożenia polecam jednak plastikowe pojemniczki lub woreczki dedykowane do dań mrożonych. 
Domowe pesto z pietruszki, 9

Domowe pesto z pietruszki, 10

Pesto z natki z pietruszki niestety nie można przechowywać w spiżarce. Jeśli jednak sprytnie przełożysz je do małych słoiczków i zalejesz od góry oliwą, to będziesz się rozkoszować domowym pesto przez pełne dwa tygodnie. Pamiętaj też o opcji mrożenia pesto. 

Pesto pietruszkowe cudownie smakuje podane z samym ugotowanym makaronem. Całość możesz dodatkowo polać oliwą i dodać pokrojone w kostkę pomidory.. co za smak!

Do czego Ty najchętniej używasz pesto?
Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (49 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/87256

Komentarze

2018-07-17 22:07
Uwielbiam takie pesto. Polecam podprażyć orzechy smak o niebo lepszy. Ja dodaję jeszcze pestki słonecznika.
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-18 09:56
🌼🌼 Dziękuję za rady Aga!👏️

Domowe pesto z natki pietruszki

Uwielbiam szykować różne pasty domowe i pesto. Najbardziej popularne jest pesto z bazylii. Ja jednak chyba częściej sięgam po pesto z natki pietruszki. Jest ona łatwiej dostępna w sprzedaży na pęczki niż bazylia, którą zazwyczaj kupuje się w jednorazowych doniczkach. Zielone pesto z natki pietruszki szykuję zawsze na oliwie z oliwek. Wybieram oliwę o delikatnym smaku. Co nie znaczy, że nie możesz też użyć zwykłego oleju roślinnego. Tak, olej z pestek winogron czy też zwykły olej rzepakowy też da radę. Do pesto pietruszkowego używam też orzechów nerkowca. Orzeszki pinii stosuję do pesto z bazylii, czy też pesto pomidorowego. Jeśli jednak masz ochotę na orzeszki pinii w pesto z pietruszki.. bardzo proszę. 

Pesto z pietruszki na zimę

To chyba najczęściej zadawane pytanie.. Czy pesto z natki pietruszki można wekować na zimę? Niestety takie domowe pesto ze świeżej natki z pietruszki nie przetrwa na półce w spiżarce. Dlatego też polecam mrozić zielone pesto w zamrażarce. Możesz pesto przełożyć w małych porcjach do słoików, plastikowych pojemniczków lub woreczków. Szklane słoiczki nie pękną w zamrażarce, jeśli nie będą wypełnione wsadem do pełna. Do mrożenia polecam jednak jednorazowe woreczki lub dedykowane pojemniczki. Koniecznie zobacz też inne moje przepisy na domowe pasty i hummusy