Lody bananowe

Lody bananowe

Sprawdź mój uniwersalny sposób na lody bananowe w kilku wersjach smakowych. To jeden z najlepszych i najprostszych jednocześnie przepisów na domowe lody owocowe. 

- kilka wersji smakowych
- domowe lody bez dodatku jajek
- bez potrzeby użycia maszynki do lodów

Czas przygotowania: 5 minut
Czas mrożenia: 4 godziny
Ilość porcji: 6 gałek lodów = do 300 g lodów

Kaloryczność kcal: 44 w 1 gałce
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki:
  • 2 spore dojrzałe banany
  • dodatki do wyboru: 2 łyżki śmietanki, mleka lub jogurtu; szczypta cynamonu; czekolada..

Lody z bananów

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Mój zamrażalnik jest ustawiony na temperaturę -15 stopni.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 300 gramów lodów bananowych, czyli 5-6 gałek lodów. 

Dodatkowo do banów można też dodać do wyboru:
- 2 łyżki śmietanki kremówki 30 %, mleka, napoju roślinnego lub jogurtu
- sporą szczyptę cynamonu + ewentualnie jeden z wyżej wymienionych dodatków
- 2 kostki roztopionej i przestudzonej czekolady mlecznej lub deserowej + ewentualnie jeden z wyżej wymienionych dodatków
- małą garść mrożonych jagód, malin, małych truskawek lub też kawałek mrożonego mango
- około 30 ml przestudzonej kawy lub kakao
- łyżkę masła orzechowego
- łyżkę oleju kokosowego
- 2 łyżki soku z cytryny

Lody bananowe, 1

Lody bananowe

Dwa duże i dojrzałe (ale nie przejrzałe) banany obierz i pokrój w plasterki. Od razu przełóż je do naczynia szklanego lub innego pudełka z przykrywką i odłóż do zamrażalnika. Możesz też rozłożyć plasterki między dwa arkusze pergaminu lub też umieścić je w niskim a szerokim naczyniu pod przykryciem. Po obraniu wyszło mi trochę ponad 280 gramów plasterków bananów. 

Po 3-6 godzinach mrożenia, plasterki bananów powinny być już całkowicie zamrożone. Sama zazwyczaj odkładam porcję pokrojonych bananów wieczorem, by następnego dnia o dowolnej porze móc w kilka minut przygotować pyszne lody. Zamrożone plasterki bananów, które trzymasz w naczyniu z przykryciem mogą śmiało czekać na swoją kolej nawet tydzień lub dłużej. 

Na zdjęciu poniżej plasterki bananów po 4 godzinach mrożenia.

Lody bananowe, 2

Po wyjęciu zamrożonych plasterków przełóż je do naczynia, w którym będziesz je miksować na gładko. Jeśli są mocno zmrożone to poczekaj chwilę lub też porozdzielaj je w razie potrzeby widelcem i dopiero przełóż np. do miski blendera kielichowego. 

Ponieważ plasterki bananów są zamrożone, to można na nie śmiało wylać lub wyłożyć ulubione dodatki i całość razem zmiksować. Sama wlałam dwie łyżki mleka pełnotłustego, które od razu po wlaniu zmroziło się od bananów. Wyżej podałam też inne dodatki do wyboru.

Całość miksuj na gładko np. w kielichu blendera stojącego, przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa lub z użyciem innej maszyny z dużą mocą i funkcją miksowania na gładko. Sama użyłam blendera ręcznego. 
Lody bananowe, 3

Lody bananowe od razu po zmiksowaniu na gładko nakładaj do pucharków lub do rożków, czy kubełków i podawaj. Z podanej ilości składników wyszło mi sześć gałek lodów.

Jeśli nie planujesz podawać ich od razu, to możesz gotową masę lodową przełożyć do szklanego naczynia i odłożyć do zamrażalnika. Nie trzymaj ich tam jednak dłużej niż 2 godziny, ponieważ takie lody zamarzają "na kość" i nie da się ich potem porcjować. Możesz jednak masę lodową przełożyć do foremek na lody na patyku i odłożyć do zamrażarki na dłużej, by lody zmroziły się na tyle, by można je było podawać na patyczkach (wyjęte z foremek). 
Lody bananowe, 4

Lody bananowe wzbogaciłam tym razem tylko o samo mleko. Napisz jakie dodatki Ty wybierasz?

Jeżeli lubisz pyszne desery z bananami spróbuj też koniecznie upiec ciasto bananowiec. Doskonałe też jako tort na urodziny.

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (92 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Lody bananowe

Od kilku już lat praktycznie nie kupuję gotowych lodów. Na lody wybieramy się zazwyczaj na wyjazdach. Wówczas szukamy niewielkich, rodzinnych lodziarni, w których serwowane są lody naturalne. Bardzo lubię eksperymentować w kuchni, więc dość często szykuję też różne domowe lody. Póki co maszynki do lodów nie posiadam, więc robię je najprościej jak się da. Używam miksera, blendera oraz klasycznego zamrażalnika. Lody domowe to moja specjalność głownie latem. Przez kilka lat prowadzenia Bloga Kulinarnego uzbierałam już sporo świetnych i wyjątkowo prostych do zrobienia przepisów na lody. Domowe lody bananowe to kolejne lody do mojej kolekcji. Ostatnio dodałam przepis na lody miętowe, zatem najwyższa pora, by pokazać jak zrobić lody bananowe. A do tego będą to lody bananowe domowej roboty z różnymi wersjami na dodatki. 

Lody z banana

Można oczywiście przygotować wyłącznie lody z bananów bez żadnych innych składników. Takie mega proste i jednoskładnikowe lody będą przepyszne i super aksamitne. Banany to chyba najlepsze owoce to szykowania "samodzielnych" lodów. Są wystarczająco słodkie i mają świetną strukturę. Nie potrzeba nic dodawać, by smakowały bosko. Moje lody bananowe przepis z mlekiem lub śmietanką.. w takiej wersji pojawiają się chyba najczęściej. Jednak lody bananowe domowe mają tak uniwersalny smak, że można też śmiało poszaleć z innymi dodatkami. Aby zrobić lody bananowe fit nie trzeba nic dodawać lub też wystarczy sięgnąć po odrobinę odtłuszczonego mleka krowiego lub jogurtu naturalnego. Aby mieć przepis na lody bananowe wegańskie możesz też wlać odrobinę napoju ryżowego, sojowego, czy też migdałowego. Bardzo dobrym dodatkiem są też inne owoce mrożone. Wystarczy bowiem razem z plasterkami bananów zamrozić też jedną, czy dwie łyżeczki poziomek, jagód lub też malin. Kilka mniejszych truskawek lub też kawałem mango też będzie super. W wersji z odrobiną czekolady smakują przepysznie. Można wówczas dodać trochę roztopionej czekolady lub też mieszanki czekolady z mlekiem lub też śmietanką.. zachęcam!