Lody bananowe
Sprawdź mój uniwersalny sposób na lody bananowe w kilku wersjach smakowych. To jeden z najlepszych i najprostszych jednocześnie przepisów na domowe lody owocowe.
- kilka wersji smakowych
- domowe lody bez dodatku jajek
- bez potrzeby użycia maszynki do lodów
Czas przygotowania: 5 minut
Czas mrożenia: 4 godziny
Liczba porcji: 6 gałek lodów = do 300 g lodów
Kaloryczność kcal: 44 w 1 gałce
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 2 spore dojrzałe banany
- dodatki do wyboru: 2 łyżki śmietanki, mleka lub jogurtu; szczypta cynamonu; czekolada..
Lody z bananów
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Mój zamrażalnik jest ustawiony na temperaturę -15 stopni.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 300 gramów lodów bananowych, czyli 5-6 gałek lodów.
Dodatkowo do banów można też dodać do wyboru:
- 2 łyżki śmietanki kremówki 30 %, mleka, napoju roślinnego lub jogurtu
- sporą szczyptę cynamonu + ewentualnie jeden z wyżej wymienionych dodatków
- 2 kostki roztopionej i przestudzonej czekolady mlecznej lub deserowej + ewentualnie jeden z wyżej wymienionych dodatków
- małą garść mrożonych jagód, malin, małych truskawek lub też kawałek mrożonego mango
- około 30 ml przestudzonej kawy lub kakao
- łyżkę masła orzechowego
- łyżkę oleju kokosowego
- 2 łyżki soku z cytryny

Lody bananowe
Dwa duże i dojrzałe (ale nie przejrzałe) banany obierz i pokrój w plasterki. Od razu przełóż je do naczynia szklanego lub innego pudełka z przykrywką i odłóż do zamrażalnika. Możesz też rozłożyć plasterki między dwa arkusze pergaminu lub też umieścić je w niskim a szerokim naczyniu pod przykryciem. Po obraniu wyszło mi trochę ponad 280 gramów plasterków bananów.
Po 3-6 godzinach mrożenia, plasterki bananów powinny być już całkowicie zamrożone. Sama zazwyczaj odkładam porcję pokrojonych bananów wieczorem, by następnego dnia o dowolnej porze móc w kilka minut przygotować pyszne lody. Zamrożone plasterki bananów, które trzymasz w naczyniu z przykryciem mogą śmiało czekać na swoją kolej nawet tydzień lub dłużej.
Na zdjęciu poniżej plasterki bananów po 4 godzinach mrożenia.

Po wyjęciu zamrożonych plasterków przełóż je do naczynia, w którym będziesz je miksować na gładko. Jeśli są mocno zmrożone to poczekaj chwilę lub też porozdzielaj je w razie potrzeby widelcem i dopiero przełóż np. do miski blendera kielichowego.
Ponieważ plasterki bananów są zamrożone, to można na nie śmiało wylać lub wyłożyć ulubione dodatki i całość razem zmiksować. Sama wlałam dwie łyżki mleka pełnotłustego, które od razu po wlaniu zmroziło się od bananów. Wyżej podałam też inne dodatki do wyboru.
Całość miksuj na gładko np. w kielichu blendera stojącego, przy pomocy blendera ręcznego typu żyrafa lub z użyciem innej maszyny z dużą mocą i funkcją miksowania na gładko. Sama użyłam blendera ręcznego.

Lody bananowe od razu po zmiksowaniu na gładko nakładaj do pucharków lub do rożków, czy kubełków i podawaj. Z podanej ilości składników wyszło mi sześć gałek lodów.
Jeśli nie planujesz podawać ich od razu, to możesz gotową masę lodową przełożyć do szklanego naczynia i odłożyć do zamrażalnika. Nie trzymaj ich tam jednak dłużej niż 2 godziny, ponieważ takie lody zamarzają "na kość" i nie da się ich potem porcjować. Możesz jednak masę lodową przełożyć do foremek na lody na patyku i odłożyć do zamrażarki na dłużej, by lody zmroziły się na tyle, by można je było podawać na patyczkach (wyjęte z foremek).

Lody bananowe wzbogaciłam tym razem tylko o samo mleko. Napisz jakie dodatki Ty wybierasz?
Jeżeli lubisz pyszne desery z bananami spróbuj też koniecznie upiec ciasto bananowiec. Doskonałe też jako tort na urodziny.
Smacznego!