Domowe lody waniliowe

Domowe lody waniliowe

Cudownie mleczne, kremowe lody waniliowe.

- tylko 3 składniki
- bez maszynki do lodów
- bez mieszania w trakcie mrożenia

Jestem ciekawa czy próbowaliście już domowych lodów Big Milk - to prawdziwy HIT lodowy na moim Blogu :-)
Cudownie smakuje również sorbet truskawkowy - gorąco polecam!
Zapraszam też na najlepsze domowe lody jagodowe , śmietankowe lody malinowe oraz niesamowicie orzeźwiające lody cytrynowe.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas mrożenia: 6 godzin
Ilość porcji: 8

Składniki:
  • 400 g śmietanki słodkiej 36 % - 2 małe kubeczki sklepowe
  • 300 g mleka zagęszczonego słodzonego - niecała szklanka
  • 1 laska wanilii lub łyżka pasty waniliowej

Z podanych składników otrzymasz około 1000 ml lodów. 
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Śmietankę oraz mleczko i nasiona wanilii umieść w dużym, wysokim naczyniu. Całość dobrze wymieszaj lub ubijaj chwilę przy pomocy miksera. Naczynie umieść w lodówce, by masa się schłodziła. Wystarczy 30 minut, ale można też dłużej.

Po tym czasie wyjmij naczynie i zacznij ubijać krem. Na początku ubijaj mikserem na mniejszych obrotach, by nie zachlapać całej kuchni. Stopniowo zwiększaj obroty. Całość miksuj na najwyższych obrotach do 3-5 minut. Masa nie zrobi się sztywna, ale zgęstnieje i napowietrzy się. 

Mój zamrażalnik ustawiony jest na -15 stopni. Swoje lody odstawiłam do całkowitego zamrożenia na 4 godziny. 
W wersji lodów na patyku wystarczą już tylko 2-3 godziny mrożenia.

Po wyjęcia pojemnika z zamrażarki można od razu nakładać porcje lodów.

domowe-lody-waniliowe-1

domowe-lody-waniliowe-2

domowe-lody-waniliowe-3

Śmietanka słodka
 sprzedawana jest w kubeczku lub w kartoniku. Śmietanki w kubeczkach (do przechowywania w lodówce) są zazwyczaj gęstsze od tych w kartonikach (dłuższy termin - temperatura pokojowa). 
Mleko zagęszczone słodzone sprzedawane jest zazwyczaj w puszkach po około 530 gramów. Wystarczy odlać z puszki niecałą szklankę mleka.
Wanilia - najlepiej użyć wanilii w laskach. Natnij laskę wzdłuż ostrym nożem. Otwórz krawędzie do zewnątrz i wyjmij wszystkie nasionka. Najlepiej zrobić to na desce tępą stroną noża. Jedna łyżeczka wystarczy.

Smacznego!

 

Średnia 5.0 / 5 (10 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Anko
2017-07-21 16:36
Po prostu są pyszne i takie aksamitne super
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-07-21 20:23
Dziękuję Aniu <3
Candy Pandas
2017-07-21 17:13
Jesteś lodową mistrzynią :D
Marta
2017-07-23 13:22
Lody zachwycają delikatnością i smakiem!
Prosimy jeszcze o czekoladowe :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-07-23 14:35
Dziękuję Marto :-) Będą już niedługo!!