Domowe lody waniliowe

Domowe lody waniliowe

Cudownie mleczne i kremowe domowe lody waniliowe bez jajek. Te lody szykuję też bez maszynki i bez mieszania w trakcie mrożenia. Do tego zrobisz je tylko z trzech składników. Są super jako deser na upały! 

- tylko 3 składniki
- bez maszynki do lodów
- bez mieszania w trakcie mrożenia

Jestem ciekawa czy próbowaliście już domowych lodów Big Milk - to prawdziwy HIT lodowy na moim Blogu.
Cudownie smakuje również sorbet truskawkowy - gorąco polecam!

Czas przygotowania: 10 minut
Czas mrożenia: 6 godzin
Ilość porcji: 1000 ml

Kalorie: 235 w 100 gramach

Składniki:
  • 400 g śmietanki 36 % - 2 małe kubeczki sklepowe
  • 300 g mleka zagęszczonego słodzonego - niecała szklanka
  • 1 laska wanilii lub łyżka pasty waniliowej

Z podanych składników otrzymasz około 1000 ml lodów. 
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Lody waniliowe wychodzą bardzo słodkie. Jeśli więc wolisz wersję odchudzoną i mniej słodką, to polecam śmietankę 36% zamienić na śmietankę 30% i użyć 200 gramów mleczka skondensowanego, zamiast 300 gramów.

Domowe lody waniliowe, 1

Jak zrobić lody waniliowe:

Śmietankę oraz mleczko i nasiona wanilii umieść w dużym, wysokim naczyniu. Możesz też użyć domowy, esencjonalny cukier waniliowy. Całość dobrze wymieszaj lub ubijaj chwilę przy pomocy miksera. Naczynie umieść w lodówce, by masa się schłodziła. Wystarczy 30 minut, ale można też dłużej.

Po tym czasie wyjmij naczynie i zacznij ubijać krem. Na początku ubijaj mikserem na mniejszych obrotach, by nie zachlapać całej kuchni. Stopniowo zwiększaj obroty. Całość miksuj na najwyższych obrotach do 3-5 minut. Masa nie zrobi się sztywna, ale zgęstnieje i napowietrzy się. 

Mój zamrażalnik ustawiony jest na -15 stopni. Swoje lody odstawiłam do całkowitego zamrożenia na 4 godziny. 
W wersji lodów na patyku wystarczą już tylko 2-3 godziny mrożenia.

Po wyjęcia pojemnika z zamrażarki można od razu nakładać porcje lodów. Jeśli lody będą bardzo zmrożone (dłużej niż 6 godzin w zamrażalniku), to po wyjęciu z zamrażalnika należy je na jakiś czas odłożyć przed porcjowaniem, by zmiękły. 

Domowe lody waniliowe, 2

Domowe lody waniliowe, 3

Śmietanka sprzedawana jest w kubeczku lub w kartoniku. Śmietanki w kubeczkach (do przechowywania w lodówce) są zazwyczaj gęstsze od tych w kartonikach (dłuższy termin - temperatura pokojowa). 
Mleko zagęszczone słodzone sprzedawane jest zazwyczaj w puszkach po około 530 gramów. Wystarczy odlać z puszki niecałą szklankę mleka.
Wanilia - najlepiej użyć wanilii w laskach. Natnij laskę wzdłuż ostrym nożem. Otwórz krawędzie do zewnątrz i wyjmij wszystkie nasionka. Najlepiej zrobić to na desce tępą stroną noża. Jedna łyżeczka wystarczy.

Zobacz też mój przepis na domowe lody czekoladowe!
Domowe lody waniliowe, 4

Smacznego!

Średnia 4.6 / 5 (122 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Domowe lody waniliowe bez maszynki

To moje ulubione i super kremowe lody waniliowe! Są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Już po 20 minutach można je umieścić w zamrażarce i czekać, aż będą odpowiednio zmrożone. Te pyszne lody waniliowe bez jajek najczęściej robię latem, ale i wiosną już nie mogę się doczekać, by je podać z gorącymi malinami. 

Lody waniliowe kcal

Te lody waniliowe szykuję bez mleka, jednak używam tłustej śmietanki oraz mleka zagęszczonego słodzonego. W 100 gramach lodów jest około 235 kalorii. Domowe lody waniliowe smakują cudownie podane obok gorącej szarlotki tatrzańskiej lub ze świeżymi owocami. Zapraszam również po inne moje przepisy na domowe lody