Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Domowe lody waniliowe

Domowe lody waniliowe

Cudownie mleczne i kremowe domowe lody waniliowe bez jajek. Te lody szykuję też bez maszynki i bez mieszania w trakcie mrożenia. Do tego zrobisz je tylko z trzech składników. Są super jako deser na upały! 

- tylko 3 składniki
- bez maszynki do lodów
- bez mieszania w trakcie mrożenia

Jestem ciekawa czy próbowaliście już domowych lodów Big Milk - to prawdziwy HIT lodowy na moim Blogu.
Cudownie smakuje również sorbet truskawkowy - gorąco polecam!

Czas przygotowania: 10 minut
Czas mrożenia: 6 godzin
Liczba porcji: 1000 ml

Kaloryczność kcal: 235 w 100 gramach
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki

  • 400 g śmietanki 36 % - 2 małe kubeczki sklepowe
  • 300 g mleka zagęszczonego słodzonego - niecała szklanka
  • 1 laska wanilii lub łyżka pasty waniliowej

Z podanych składników otrzymasz około 1000 ml lodów. 
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Lody waniliowe wychodzą bardzo słodkie. Jeśli więc wolisz wersję odchudzoną i mniej słodką, to polecam śmietankę 36% zamienić na śmietankę 30% i użyć 200 gramów mleczka skondensowanego, zamiast 300 gramów.

Domowe lody waniliowe, 1

Jak zrobić lody waniliowe:

Śmietankę oraz mleczko i nasiona wanilii umieść w dużym, wysokim naczyniu. Możesz też użyć domowy, esencjonalny cukier waniliowy. Całość dobrze wymieszaj lub ubijaj chwilę przy pomocy miksera. Naczynie umieść w lodówce, by masa się schłodziła. Wystarczy 30 minut, ale można też dłużej.

Po tym czasie wyjmij naczynie i zacznij ubijać krem. Na początku ubijaj mikserem na mniejszych obrotach, by nie zachlapać całej kuchni. Stopniowo zwiększaj obroty. Całość miksuj na najwyższych obrotach do 3-5 minut. Masa nie zrobi się sztywna, ale zgęstnieje i napowietrzy się. 

Mój zamrażalnik ustawiony jest na -15 stopni. Swoje lody odstawiłam do całkowitego zamrożenia na 4 godziny. 
W wersji lodów na patyku wystarczą już tylko 2-3 godziny mrożenia.

Po wyjęcia pojemnika z zamrażarki można od razu nakładać porcje lodów. Jeśli lody będą bardzo zmrożone (dłużej niż 6 godzin w zamrażalniku), to po wyjęciu z zamrażalnika należy je na jakiś czas odłożyć przed porcjowaniem, by zmiękły. 

Domowe lody waniliowe, 2
Domowe lody waniliowe, 3

Śmietanka sprzedawana jest w kubeczku lub w kartoniku. Śmietanki w kubeczkach (do przechowywania w lodówce) są zazwyczaj gęstsze od tych w kartonikach (dłuższy termin - temperatura pokojowa). 
Mleko zagęszczone słodzone sprzedawane jest zazwyczaj w puszkach po około 530 gramów. Wystarczy odlać z puszki niecałą szklankę mleka.
Wanilia - najlepiej użyć wanilii w laskach. Natnij laskę wzdłuż ostrym nożem. Otwórz krawędzie do zewnątrz i wyjmij wszystkie nasionka. Najlepiej zrobić to na desce tępą stroną noża. Jedna łyżeczka wystarczy.

Zobacz też mój przepis na domowe lody czekoladowe!
Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (1116 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Domowe lody waniliowe bez maszynki

To moje ulubione i super kremowe lody waniliowe! Są bardzo proste i szybkie do zrobienia. Już po 20 minutach można je umieścić w zamrażarce i czekać, aż będą odpowiednio zmrożone. Te pyszne lody waniliowe bez jajek najczęściej robię latem, ale i wiosną już nie mogę się doczekać, by je podać z gorącymi malinami. 

Lody waniliowe kcal

Te lody waniliowe szykuję bez mleka, jednak używam tłustej śmietanki oraz mleka zagęszczonego słodzonego. W 100 gramach lodów jest około 235 kcal. Domowe lody waniliowe smakują cudownie podane obok gorącej szarlotki tatrzańskiej lub ze świeżymi owocami. Zapraszam również po inne moje lody domowe.