Domowe lody waniliowe
Cudownie mleczne i kremowe domowe lody waniliowe bez jajek. Te lody szykuję też bez maszynki i bez mieszania w trakcie mrożenia. Do tego zrobisz je tylko z trzech składników. Są super jako deser na upały!
- tylko 3 składniki
- bez maszynki do lodów
- bez mieszania w trakcie mrożenia
Jestem ciekawa czy próbowaliście już domowych lodów Big Milk - to prawdziwy HIT lodowy na moim Blogu.
Cudownie smakuje również sorbet truskawkowy - gorąco polecam!
Czas przygotowania: 10 minut
Czas mrożenia: 6 godzin
Liczba porcji: 1000 ml
Kaloryczność kcal: 235 w 100 gramach
[ więcej ]
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 400 g śmietanki 36 % - 2 małe kubeczki sklepowe
- 300 g mleka zagęszczonego słodzonego - niecała szklanka
- 1 laska wanilii lub łyżka pasty waniliowej
Lody wanilioowe
Lody waniliowe wychodzą bardzo słodkie. Jeśli więc wolisz wersję odchudzoną i mniej słodką, to polecam śmietankę 36% zamienić na śmietankę 30% i użyć 200 gramów mleczka skondensowanego, zamiast 300 gramów.
Jak zrobić lody waniliowe:
Śmietankę oraz mleczko i nasiona wanilii umieść w dużym, wysokim naczyniu. Możesz też użyć domowy, esencjonalny cukier waniliowy. Całość dobrze wymieszaj lub ubijaj chwilę przy pomocy miksera. Naczynie umieść w lodówce, by masa się schłodziła. Wystarczy 30 minut, ale można też dłużej.
Po tym czasie wyjmij naczynie i zacznij ubijać krem. Na początku ubijaj mikserem na mniejszych obrotach, by nie zachlapać całej kuchni. Stopniowo zwiększaj obroty. Całość miksuj na najwyższych obrotach maksymalnie do 3 minut (cały czas kontroluj miksowanie, by nie doprowadzić do zwarzenia i powstania masła). Masa nie zrobi się sztywna, ale zgęstnieje i napowietrzy się.
Mój zamrażalnik ustawiony jest na -15 stopni. Swoje lody odstawiłam do całkowitego zamrożenia na 4 godziny.
W wersji lodów na patyku wystarczą już tylko 2-3 godziny mrożenia.
Po wyjęcia pojemnika z zamrażarki można od razu nakładać porcje lodów. Jeśli lody będą bardzo zmrożone (dłużej niż 6 godzin w zamrażalniku), to po wyjęciu z zamrażalnika należy je na jakiś czas odłożyć przed porcjowaniem, by zmiękły.
Śmietanka sprzedawana jest w kubeczku lub w kartoniku. Śmietanki w kubeczkach (do przechowywania w lodówce) są zazwyczaj gęstsze od tych w kartonikach (dłuższy termin - temperatura pokojowa).
Mleko zagęszczone słodzone sprzedawane jest zazwyczaj w puszkach po około 530 gramów. Wystarczy odlać z puszki niecałą szklankę mleka.
Wanilia - najlepiej użyć wanilii w laskach. Natnij laskę wzdłuż ostrym nożem. Otwórz krawędzie do zewnątrz i wyjmij wszystkie nasionka. Najlepiej zrobić to na desce tępą stroną noża. Jedna łyżeczka wystarczy.
Zobacz też mój przepis na domowe lody czekoladowe!
Smacznego!