Lody kinder bueno

Lody kinder bueno

Domowe lody kinder bueno to przepis, który spodoba się nie tylko dzieciom. Zrobisz je bez użycia specjalnej maszynki, a do tego z łatwo dostępnych i popularnych składników. 

- domowe lody bez jajek
- bez potrzeby użycia maszynki do lodów
- świetne również w wersji na patyku lub w foremkach

Czas przygotowania: 30 minut
Czas mrożenia lodów: 6 godzin
Liczba porcji: około 1100 ml lodów

Kaloryczność kcal: 235 w 100 ml lodów
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • kartonik śmietanki kremówki 30 % - 500 ml
  • około pół szklanki mleka w proszku - 70 g
  • 40 dobrej czekolady mlecznej, deserowej lub gorzkiej
  • 2 czubate łyżki cukru pudru - 40 g
  • 40 g prażonych orzechów laskowych
  • 1 klasyczny batonik Kinder Bueno

Lody kinder bueno

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Mój zamrażalnik jest ustawiony na temperaturę -15 stopni.
Śmietankę kremówkę trzymaj schłodzoną w lodówce.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1100 ml lodów jak Kinder Bueno.

Szykując przepis na inspirowałam się znanymi, klasycznymi batonikami Kinder Bueno. Znajdziemy w nich zatem i mleko w proszku, i czekoladę oraz prażone orzechy laskowe. Starałam się, by lody nie wyszły za słodkie. W składnikach nie znajdziesz kremu orzechowo czekoladowego typu Nutella, jednak można go śmiało dodać do masy. Opiszę to jeszcze bardziej szczegółowo w samej treści przepisu. 

Lody kinder bueno, 1

Lody jak Kinder Bueno

Naczynie ze schłodzoną śmietanką 30 % (cały kartonik o pojemności 500 ml) polecam dodatkowo umieścić wcześniej na 20 minut w zamrażalniku. Im lepiej schłodzona śmietanka, tym szybciej i łatwiej się ubija. Możesz też w zamrażalniku umieścić mieszadła miksera. Dobrze schłodzoną śmietankę wyjmij z zamrażalnika i zacznij ubijać mikserem na najwyższych obrotach. Sugeruję wysokie naczynie, ponieważ z początku śmietanka jest rzadka i może chlapać po kuchni.

Gdy śmietanka zacznie lekko gęstnieć, wsyp do niej dwie czubate łyżki cukru pudru (mi wyszło 40 gramów). Śmietankę z cukrem ubijaj tak dalej na wysokich obrotach tylko do momentu, gdy zrobi się gęsta. Może to trwać minutę albo i krócej. Uważaj, by nie ubijać jej za długo, ponieważ śmietanka może się zacząć warzyć i rozwarstwiać na maślankę i masło. Śmietanka może być gotowa nawet po 40 sekundach ubijania (sporo zależy od jej stopnia schłodzenia i mocy miksera).

Kolejno wsyp też około pół szklanki (wyszło mi 70 gramów) klasycznego mleka w proszku (Łaciate, Siedlce, czy Mlekovita). Mleko w proszku miksuj z ubitą śmietanką już na najniższych obrotach miksera i tylko do momentu, gdy całość połączy się w jednolitą, puszystą masę. 

Masę pod lody kinder bueno przełóż do naczynia, w którym będziesz mrozić lody. Wiem, że Czytelnicy mają czasem problem z wyborem pudełka. Tutaj wystarczy nawet zwykła keksówka. Ja używam często szklanego, podłużnego naczynia, które dedykowane było wypiekom z piekarnika. Dobrym pomysłem będzie użycie pudełka po zjedzonych już lodach sklepowych o pojemności około półtorej litra.

Porada: W moich składnikach nie ma kremu czekoladowo orzechowego (np. klasyczna Nutella), ale można śmiało dodać krem do masy lodowej. Jest na to kilka sposobów. Najłatwiej jest wyłożyć lekko ciepły krem do masy i tylko ją delikatnie przemieszać, by powstały większe smugi z kremu. Im cieplejszy/luźniejszy krem (nie trzymaj go wcześniej w lodówce, bo będzie twardy) tym łatwiej go wyłożyć/połączyć z masą. Ja dla ułatwienia trzymam przez 20 minut zakręcony słoik w garnku z gorącą wodą. Można też część ubitej śmietanki z mlekiem w proszku wymieszać przy pomocy szpatułki z dwiema, czy trzema łyżkami kremu czekoladowego, apotem połączyć w naczyniu obie masy.

Lody kinder bueno, 2

Wyłożoną do naczynia masę pokryj drobno siekaną lub też startą na tarce czekoladę o wadze około 40 gramów. Ja użyłam dobrej jakości czekoladę mleczną, ale tak samo dobrze sprawdzi się też czekolada gorzka, czy deserowa, a nawet czekolada biała. 

Na czekoladę wysyp około 40 gramów rozdrobnionych (użyłam blendera) prażonych orzechów laskowych. Całość udekoruj pokrojonymi drobnej kawałkami batonika Kinder Bueno (dekoracja z batonika nie jest konieczna). 

W tym monecie można jeszcze lekko zamieszać całość, ale ja tego nie robię. 
Lody kinder bueno, 3

Domowe lody jak Kinder Bueno Lody odłóż do zamrażalnika ustawionego na -15 stopi. Po sześciu godzinach mrożenia lody są idealne do nakładania. Jeśli lody będą mrożone dłużej, to być może po wyjęciu z zamrażalnika będą potrzebowały dodatkowych kilkunastu lub więcej minut, by zmięknąć. Wyjmowane po ośmiu, czy nawet dziewięciu godzinach mrożenia, są jeszcze bardzo plastyczne, jednak już po nocy w zamrażalniku mogą stwardnieć.

Jeśli lody przełożysz do osobnych, małych pojemników, to oczywiście będą gotowe znacznie szybciej. Prawdopodobnie już po dwóch lub trzech godzinach mrożenia będą idealne do zjedzenia. W wersji lodów na patyku sprawdzają się rewelacyjnie i smakują niemal jak dawne lody Bambino. 

Lody kinder bueno, 4

Lody kinder bueno, 5

Jak pisałam wcześniej domowe lody kinder bueno polecam podawać po sześciu, do maksymalnie dziewięciu godzin od umieszczenia ich w zamrażalniku. Ich struktura jest idealna do nakładania i nie trzeba wówczas mieszać masy w trakcie mrożenia. Jeśli lody mają być zjedzone następnego dnia, to polecam przykryć naczynie, by nie wysuszać lodów. Lody mrożone dłużej mogą się zrobić twarde i trudniejsze do nakładania. Trzeba je wtedy wyjąc i zostawić na blacie na 30 minut, by zmiękły. Takich lodów nie odkładaj już do ponownego mrożenia. 

Jakie są Twoje ulubione lody?
Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (308 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Lody kinder bueno

Po dodaniu przepisu na ciasto kinder bueno nabrałam ochoty na to, by zrobić też i domowe lody jak kinder bueno. Inspirowałam się oczywiście klasycznym batonikiem/wafelkiem z dodatkami Kinder Bueno. Zostało mi po poprzednim przepisie kilka składników, więc z przyjemnością skomponowałam nowy smak lodów. Tym bardziej zrobiłam to z ogromną przyjemnością, ponieważ już dawno nie robiłam nowego smaku lodów. Ostatnio chodziły za mną lody z białej czekolady, więc pomyślałam o tym, by zrobić nowy smak, ale jeszcze nie z owocami. Tak więc takie domowe lody kinder bueno, to chyba świetny wybór. A ponieważ nie mogłam się już doczekać tego, by je zrobić, to pominęłam nawet dodatek kremu czekoladowo orzechowrgo, który można było śmiało dodać do masy na lody kinder bueno. Do ciasta zużyłam cały słoiczek, a nie kupiłam dwóch, więc tego produktu mi zabrakło. Nie ma się jednak czym przejmować, ponieważ opiszę w odpowiednim miejscu jak i ile takiego kremu można dodać do lodów. Z użyciem batonów kider bueno polecam też super ciasto kinder bueno bez pieczenia. Zapraszam też po fantastyczny przepis na ciasto bez pieczenia galaretkowiec na bazie śmietanki. 

Lody kinder bueno przepis

Zawsze staram się, by moje domowe lody były proste w przygotowaniu. Sama nie posiadam maszynki do robienia lodów i używam wyłącznie domowego sprzętu, który zazwyczaj każdy ma w swoim domu. Tak też oczywiście było i tym razem. Postawiłam na minimalną ilość składników. Starałam się też, by lody kinder bueno nie wyszły za słodkie. Mój przepis na lody kinder bueno będzie więc tak prosty, że każdy sobie z nim poradzi. Trzeba pamiętać o tym, że domowe lody bardzo różnią się od tych sklepowych. Tutaj nie ma żadnej chemii i listy składników na kilka akapitów. Lody będą przewspaniałe, gdy podamy je idealnie po sześciu godzinach mrożenia, jednak już po nocy w zamrażarce mogą zrobić się twardsze i trzeba będzie poczekać zanim lekko zmiękną, by je ładnie nakładać. Wszystko to jednak jeszcze dokładnie opiszę w samym przepisie na lody jak kinder bueno. Ja praktycznie zawsze szykuję domowe lody w szklanym naczyniu, jednak można też przygotować je w mini pojemniczkach do serwowania ich na patyku. Wybór należy do Czytelnika. Ja życzę udanego szykowania i smacznych lodów.