Lody kawowe

Lody kawowe

Lody! Latem chłodzą a zimą cudownie rozpieszczają. Domowe lody o smaku kawy to prawdziwa rozkosz. Mój przepis na lody kawowe składa się tylko z trzech składników. Nie musisz mieć nawet maszynki do lodów. Super!

A takich właśnie przepisów na lody naturalne znajdziesz u mnie sporo. Lody solony karmel to bardzo popularny smak, po który sięgają prawie wszyscy. Z owocowych będzie to klasyczna truskawka, czyli aksamitne i super mleczne lody truskawkowe

Reklama

Czas przygotowania: 30 minut
Czas mrożenia: 5 godzin
Ilość porcji: 850 ml lodów

Kalorie: 220 w 100 ml lodów
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 1,5 szklanki śmietanki 30 % - 450 g
  • pół szklanki mleka skondensowanego z puszki - 200 g
  • 4 pełne łyżki kawy rozpuszczalnej lub kawy Inki

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Mój zamrażalnik jest ustawiony na temperaturę -15 stopni.
Śmietanka 30 % powinna być bardzo dobrze schłodzona. 

Jeśli szukasz lodów, które dosłownie rozpieszczą Twoje podniebienie, to zapraszam Cię po mój przepis na lody kawowe. Dla dorosłych polecam użyć prawdziwej, ulubionej kawy instant w granulkach lub w proszku. W wersji dla dzieci zachęcam do sięgnięcia po kawę rozpuszczalną zbożową Inka.

Lody kawowe, 1

Domowe lody kawowe

Do niewielkiego rondelka przelej pół szklanki mleka skondensowanego, słodzonego. Takie pół szklanki będzie ważyło około 200 gramów. Mleko skondensowane zagęszczone i słodzone sprzedawane jest w puszkach o pojemności około 500 ml. Do rondelka z mlekiem wsyp 4 łyżki swojej ulubionej kawy rozpuszczalnej. Moja była w granulkach, ale łatwiej Ci będzie wymieszać tę w proszku.

Lody kawowe, 2

Rondelek umieść na palniku kuchenki. Ustaw minimalną moc palnika. Cierpliwie mieszaj mleko z kawą przez kilka minut. Z początku może Ci się wydawać, że kawa się nie połączy z gęstym mlekiem, jednak z czasem całość zamieni się w piękny krem kawowy. Mleko skondensowane zamieni się w krem krówkowy. Pamiętaj o tym by cały czas mieszać krem, bo może się on przypalić. Jak tylko otrzymasz jednolitą masę możesz zdjąć krem z palnika. Niech krem lekko przestygnie - 5 minut wystarczy.
Lody kawowe, 3

Do kremu wlej pół szklanki śmietanki 30 % (może być prosto z lodówki) i wymieszaj całość. Masa nie musi być super jednolita. Taki krem odstaw do całkowitego przestudzenia a następnie na 20 minut do lodówki, do schłodzenia. 
Lody kawowe, 4

Jest jeszcze drugi sposób na stworzenie masy kawowej pod lody. Do małej miski wlej 50 ml wody. W tej wodzie rozpuść całą kawę a następnie wlej mleko skondensowane słodzone. Wszytko wymieszaj i odstaw do lodówki do schłodzenia. Jest szybciej, ale nie tak smacznie jak z podgrzewaniem..

Pełną szklankę śmietanki 30 % (300 gramów śmietanki) umieść w wysokim naczyniu i odłóż do lodówki do schłodzenia. Możesz też śmietankę przed ubijaniem umieścić na 20 minut w komorze zamrażalnika. Im zimniejsza śmietanka, tym łatwiej i szybciej się ubije. Schłodzić możesz też mieszadła miksera.

Naczynie wyjmij z lodówki i od razu rozpocznij ubijanie kremu. Najpierw na niższych obrotach miksera (by nie zachlapać kuchni). Po chwili zwiększaj obroty, aż do maksymalnej mocy. Krem powinien być gotowy już po niecałych 2 minutach ubijania. Masa jest dobrze ubita, gdy zaczyna stanowić opór na mieszadłach miksera oraz po nałożeniu na palec zachowuje strukturę - nie rozlewa się, nie przemieszcza. Podany przeze mnie czas jest orientacyjny. Twoja śmietanka może się ubić znacznie szybciej. Dużo zależy od prędkości obrotów miksera, świeżości śmietanki oraz stopnia jej schłodzenia. Ważne jest, by nie ubijać śmietanki za długo, ponieważ może się rozwarstwić na maślankę i masło.
Lody kawowe, 5

Gotowy krem przełóż do wygodnego, szerszego naczynia. Do tego samego naczynia przelej też schłodzony krem kawowy. Całość wymieszaj łyżką. Nie musi być super dokładnie. Niedomieszane smugi wyglądają potem bardzo atrakcyjnie podczas nakładania lodów.
Lody kawowe, 6

Masę przełóż do naczynia, w którym będziesz mrozić lody. Wiem, że macie czasem problem z wyborem pudełka. Tutaj wystarczy nawet zwykła keksówka o pojemności minimum 1 litra. Ja używam często szklanego, podłużnego naczynia, które dedykowane było wypiekom z piekarnika. Tym razem sięgnęłam po szklane, okrągłe naczynie o pojemności 1 litra. 

Na wierzch wyłożyłam jeszcze resztki kremu kawowego, który wyskrobałam z wnętrza rondelka. Powstały ciekawe smugi. 
Lody kawowe, 7

Lody kawowe odłóż do zamrażalnika ustawionego na -15 stopi. Po pięciu godzinach mrożenia lody są idealne do nakładania. Jeśli lody będę mrożone dłużej, to być może po wyjęciu z zamrażalnika będą potrzebowały dodatkowych kilku minut by zmięknąć. 

Jeśli lody przełożysz do osobnych, małych pojemników, to oczywiście będą gotowe znacznie szybciej. Prawdopodobnie już po dwóch godzinach mrożenia będą idealne do zjedzenia. 

Lody kawowe, 8

Lody kawowe, 9

Takie wafelki jak na zdjęciach możesz zrobić samemu! Zobacz mój przepis na domowe wafle do lodów!
Lody kawowe, 10

Lody kawowe z mojego przepisu będą słodkie, ale nie zapewne nie tak słodkie, jak te ze sklepu. Jeśli więc lubisz gdy lody są słodsze, to w trakcie ubijania śmietanki możesz do niej dodać płaską łyżkę cukru. Pamiętaj jednak o tym, że musisz wówczas ubijać śmietankę tak długo, aż cukier całkowicie się w niej rozpuści.
Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (39 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2018-08-05 11:09
Lody kawowe - Przed mrożeniem. Fajna kremowa konsystencja.
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Wyglądają super!
Reklama
2018-08-05 11:10
Przyznam ze dalam mleko zageszczone zamiast tego z puszki skondensowanego bo źle kupiłam. Ale i tak super. I doslodziłam erytrolem.
Pyszne normalne porządne lody 💜💜💜💜
Dzięki za ten przepis!!!
zdjecie uzytkownika
-- Ania z AniaGotuje.pl Piękne i smakowite lody!

Lody kawowe

Super pyszne lody domowe o smaku kawy, to prawdziwa rozkosz szczególnie latem, gdy jest gorąco i potrzebujemy się schłodzić. W wersji dla dzieci polecam zrobić lody z kawą Inką. Będą równie smaczne. Moje domowe lody kawowe bez jajek szykuje się szybko, prosto i smacznie. Lody kawowe nie wymagają użycia maszynki. Jeśli jednak masz maszynkę do lodów, to gotową masę możesz przełożyć do maszynki do lodów i postępować dalej zgodnie z instrukcją. Lody kawowe z maszynki będą gotowe szybciej. A do tego lody kawowe z maszyny są bardziej aksamitne. Pamiętaj o tym, by sprawdzić jaką pojemność ma Twoja maszynka do lodów. Z tego przepisu wychodzi około 850 ml lodów. 

Lody kawowe z mlekiem skondensowanym

Takie naturalne lody kawowe szykuje się super szybko. Ponieważ mleko zagęszczone, słodzone jest już słodkie, to nie ma potrzeby dosładzania lodów. Mój przepis na lody kawowe bez maszynki polecam również zimą. Lody kawowe są super na poprawę nastroju oraz dla samej przyjemności smaku. Polecam Ci też moje lody solony karmel oraz lody waniliowe. Zapraszam do sprawdzenia również pozostałych przypisów na domowe lody