Banany w cieście

Banany w cieście

Zapraszam po przepyszne i niezwykle proste do zrobienia banany w cieście. Mój przepis na te puszyste pączusie z kawałkami bananów w środku, to świetny pomysł na deser na każdą okazję. 

- tylko kilka tanich składników
- pomysł na użycie dojrzałych bananów
- błyskawiczne i bardzo proste w przygotowaniu 

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia łącznie: 20 minut
Liczba porcji: 24 pączusie

Kaloryczność kcal: 75 w 1 pączusiu
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 1 szklanka mąki pszennej tortowej - 160 g
  • niecałe pół szklanki mleka - 120 ml
  • 2 średnie lub małe jajka
  • 1 płaska łyżka cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka spirytusu lub rumu
  • 4 średnie, dojrzałe banany
  • 500 ml Oleju rzepakowego Beskidzki
  • cukier puder do oprószenia pączusiów

Banan w cieście

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Mleko oraz jajka koniecznie wyjmij wcześniej z lodówki. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja (Twoje pączusie mogą też  chłonąć mniej lub więcej tłuszczu). Z podanej ilości składników otrzymasz około 24 kawałków bananów w cieście o średnicy około 5 cm po usmażeniu. 

Do zrobienia bananów w cieście potrzebujesz również: dobrej jakości mały garnek z grubym dnem lub głębszą patelnię; około 500 ml oleju roślinnego do smażenia; patyczek do szaszłyków lub widelec; metalowy cedzak lub szczypce do łowienia pączków; ręcznik papierowy do odcedzania tłuszczu.

Banany w cieście, 1

Banany w cieście przepis

Do miski wsyp jedną szklankę mąki pszennej np. tortowej. Będzie to około 160 gramów mąki. Wbij dwa jajka średniej wielkości i wlej niecałe pół szklanki mleka. Dodaj płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i łyżkę cukru pudru lub też ewentualnie jedną łyżkę drobnego cukru wanilinowego. Możesz też dorzucić szczyptę soli. 

Miksuj ciasto przez kilka minut na gładką masę, by pozbyć się ewentualnych grudek. Polecam użyć do tego ręcznego blendera typu żyrafa. Ciasto możesz odstawić na 10 minut, by odpoczęło. Nie jest to jednak konieczne, jeśli mleko i jajka nie były zimne. Ciasto powinno być znacznie gęstsze, niż klasyczne ciasto na naleśniki. Dopiero do gładkiego ciasta wlej łyżkę spirytusu lub rumu i jeszcze raz zamieszaj ciasto.

Porada: Alkohol w cieście nie jest konieczny. Dodajemy go po to, by ciasto podczas smażenia chłonęło mniej tłuszczu. Trochę mniej skuteczne jest dodanie do ciasta łyżki octu spirytusowego lub ewentualnie soku z cytryny. Nie dajesz wówczas alkoholu. 

Banany w cieście, 2

Ciasto odpoczywa i pewnie widać na jego powierzchni pęcherzyki powietrza - prawidłowo :) W tym czasie przygotuj sobie cały sprzęt i garnek z olejem do smażenia. Do bananów w cieście używam bardzo małego rondelka o średnicy około 18 cm. Taki garnuszek jest wystarczający, by smażyć partiami niewielkie pączusie. Wlewam do niego 500 ml oleju do smażenia. Użyłam oleju rzepakowego Beskidzki. Jest to polski, czysty olej rzepakowy, bez ekstrakcji chemicznej, prosto z pięknego Bielska, które bardzo często odwiedzam :). Do łowienia pączusiów używam zazwyczaj szerokiego sitka metalowego lub szczypiec. 

Rondelek z olejem umieść na palniku. Ustaw średnią moc i cierpliwie czekaj, aż olej nagrzeje się do temperatury 175-180 stopni. Jeśli masz termometr cukierniczy, to gorąco polecam go użyć. Jeśli nie masz termometru, to koniecznie uzbrój się w cierpliwość i podgrzewaj olej na średniej mocy palnika przez kilka lub nawet kilkanaście minut. Olej będzie idealnie gorący, jeśli kawałek ciasta "rzucony" do oleju od razu wypłynie i zacznie się mocno smażyć. Ciasto może już ładnie skwierczeć przy temperaturze 140 stopni, wiec nie tak łatwo jest zorientować się w temperaturze. Warto więc poczekać trochę dłużej lub zaopatrzyć się w termometr, który może się w przyszłości przydać przy smażeniu pączków lub faworków. 

Porada: Do smażenia bananów w cieście można też użyć małej lub średniej patelni z wyższymi rantami lub też frytkownicy. Olej wlewaj na wysokość minimum 5 cm. 

Banany w cieście, 3

W trakcie nagrzewania oleju pokrój banany. Wybieram dojrzałe, ale nie przejrzałe, średniej wielkości banany. Kroję je na kawałki trochę dłuższe niż średnica banana. Jednego banana kroiłam tym razem na sześć kawałków. Przygotowałam sobie w ten sposób cztery banany. Kawałki bananów nadziewam zazwyczaj na jeden lub dwa patyczki do szaszłyków. Oblepiam je w gęstym cieście i od razu przenoszę do garnuszka z nagrzanym olejem. Można też użyć widelca. 

Porada: Dokładnie tak samo można smażyć jabłka pokrojone w kostkę o bokach 2 x 2 cm. 
Banany w cieście, 4

Do rondelka z nagrzanym olejem kładłam na raz sześć kawałków banana w cieście. Pączusie od razu rosną w tłuszczu i zaokrąglają się. Podczas smażenia pływają na powierzchni i same się obracają. Jeśli Twoje banany w cieście nie obracają się same (za dużo pączków na raz lub za mało oleju), to możesz im pomóc przy użyciu patyczka lub widelca. 

Nie kładź ich za dużo na raz, by nie stykały się ze sobą. Banany w cieście nie powinny się smażyć dłużej niż cztery minuty. Jeśli nie masz pewności, czy dana partia pączusiów jest już gotowa, to możesz wyłowić jedną sztukę i przekroić ją na pół. Jeśli pączusie smażą się już dość długo, a nadal są blade i słabo skwierczą, to albo olej ma za niską temperaturę, albo ciasto było zimne. Jeśli zaś pączusie smażą się bardzo krótko i za szybko się rumienią (prawdopodobnie w środku są jeszcze surowe), to znaczy, że olej jest za gorący. Usmażoną partię bananów w gęstym cieście naleśnikowym wyławiaj cedzakiem i odkładaj na ręcznik papierowy. 

W ten sposób usmaż wszystkie banany w cieście. Wyszło mi równo 24 sztuki o średnicy około 5 cm po usmażeniu. Lekko przestudzone pączusie oprószyłam odrobiną cukru pudru. Można je też polać sosem toffi lub innym ulubionym słodkim sosem, albo też maczać w polewie czekoladowej lub w kremie typu nutella. 

Banany w cieście, 5

Banany w cieście, 6

Banany w cieście są bardzo puszyste i mięciutkie. Sprawdzą się idealnie nie tylko na Tłusty Czwartek, czy przyjęcie urodzinowe dla dzieci, ale zawsze wtedy, gdy masz ochotę na coś słodkiego na jeden kęs :) Powodzenia przy smażeniu i smacznego. 

Wpis zawiera lokowanie produktu.

Średnia 4.8 / 5 (245 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Banan w cieście

Mój przepis na banany w cieście to jeden z szybszych i prostszych pomysłów na słodki deser smażony. Takie banany w ciescie szykuję nie tylko na specjalne okazje, takie jak Tłusty Czwartek, czy Sylwester. Banan w cieście naleśnikowym jest świetnym pomysłem na wykorzystanie sporej ilości dojrzałych bananów, jakie bardzo często zalegają u nas w kuchni. A jak już mam dojrzałe banany, to reszta składników zawsze znajdzie się w każdym domu. Wszyscy mamy zazwyczaj jajka i mleko w lodówce, zaś w szafce kuchennej mąkę i trochę proszku do pieczenia oraz cukier puder. Takie banany w cieście smażę więc dość często w weekendy lub nawet na urodziny lub inne małe przyjęcia rodzinne. Przepis na ciasto naleśnikowe jest mieszanką przepisu na moje ciasto do naleśników w połączeniu z przepisem na lany chrust. Ciasto to jest jednak trochę gęstsze, by ładnie oblepiło kawałki bananów tworząc trochę grubsze ciasto dookoła. Taki banan w ciescie to coś wspaniałego i tak niezwykle prostego do zrobienia. Smażone banany w cieście szykuję zazwyczaj z bananów, które kroję w lekko podłużne kawałki, słupki. Wówczas wychodzą mi dość okrągłe banany w cieście. Zapraszam też po pyszny przepis na słodkie gniazdka z ciasta parzonego. 

Banany w cieście naleśnikowym

Tak więc mój smażony banan w cieście to tylko kawałki banana oraz proste i gęste ciasto naleśnikowe z odrobiną proszku do pieczenia. Taki banan smażony w cieście szykuję z dodatkiem alkoholu, by ciasto nie chłonęło tłuszczu. Nie trzeba dawać go dużo, jeśli tylko ustawimy odpowiednią temperaturę oleju. Jeśli więc zrobisz wszystko idealnie krok po kroku, to przepis na banany w cieście będzie Twoim ulubionym. Bardzo ważne jest, by olej miał odpowiednią temperaturę, która wynosi około 175 stopni. Nie tak łatwo jest oszacować, czy temperatura oleju jest odpowiednia, ponieważ już przy około 140 stopniach, ciasto wrzucone na tłuszcz ładnie skwierczy. Dlatego też polecam zakup specjalnego sprzętu. Termometr cukierniczy nada się do tego celu idealnie. Będzie świetny nie tylko na banany w cieście, ale do usmażenia innych pączków, czy oponek. Do usmażenia bananów w cieście naleśnikowym użyłam Olej Beskidzki. Nazywany „oliwą północy” olej rzepakowy uznawany jest za jeden z najbardziej wartościowych. Nie zawiera cholesterolu, ma najwięcej cennych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, a także kwasy omega-6 – oba w idealnych, najkorzystniejszych dla organizmu człowieka proporcjach. Zapraszam Ci po coś pysznego, czyli banan w cieście przepis dla wszystkich łasuchów.