Domowe lody cytrynowe
Cudowne, mleczne i orzeźwiające domowe lody cytrynowe. To jedne z bardziej orzeźwiających lodów mlecznych jakie można zrobić w warunkach domowych. Uwielbiam szykować je latem, gdy jest gorąco i parno.
- tylko 3 składniki
- bez maszynki do lodów
- bez użycia wagi
- bez mieszania
Jestem ciekawa czy próbowaliście już domowych lodów Big Milk? To prawdziwy HIT lodowy na moim Blogu. Zapraszam też na najlepsze domowe lody jagodowe oraz śmietankowe lody malinowe.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas mrożenia: 4 godziny
Liczba porcji: 1000 ml
Kaloryczność kcal: 245 w 100 ml
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- sok z 5 cytryn - szklanka 250 ml
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 500 ml śmietanki 36%
Lody cytrynowe
Z podanych składników otrzymasz około 1000 ml lodów.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Śmietankę bardzo dobrze schłodź w lodówce.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1000 ml lodów o smaku cytrynowym.
Jak zrobić domowe lody cytrynowe:
Cytryny bardzo dobrze umyj i wyszoruj skórkę. Skórkę możesz zetrzeć na tarce i zostawić do dekoracji. Sok wyciśnij. Najlepiej przecedź go dodatkowo przez sitko, by wyłapać wszystkie pestki. Sok wymieszaj dobrze połową szklanki cukru pudru (1.4 szklanki zostaw do ubicia śmietanki). Ja dodatkowo gotuję sok z cukrem (wówczas można użyć zwykłego cukru), studzę i schładzam w lodówce. Nie jest to jednak konieczne.
Wyjmij śmietankę z lodówki i umieść w wysokim naczyniu. Na początku ubijaj mikserem na mniejszych obrotach, by nie zachlapać całej kuchni. Stopniowo zwiększaj obroty. Po 1-2 minutach dodawaj po łyżce cukru ciągle miksując. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Ja całość miksowałam łącznie 5 minut.
Kilka łyżek ubitej śmietanki dodaj do miski z zimnym syropem cytrynowym. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Dodaj resztę śmietanki i wmieszaj delikatnie. Masę przełóż do pojemnika z zamknięciem lub do foremek na lody na patyku.
Mój zamrażalnik ustawiony jest na -15 stopni. Swoje lody odstawiłam do całkowitego zamrożenia na 4 godziny.
W wersji lodów na patyku wystarczą już tylko 2-3 godziny mrożenia.
Po wyjęcia pojemnika z zamrażarki odczekaj kilka minut zanim zaczniesz nakładać lody.
Cudownie orzeźwiające są również sorbety. Polecam zatem mój ulubiony przepis na sorbet truskawkowy.
Smacznego!