Kotlety z polędwiczek kurczaka

Kotlety z polędwiczek kurczaka

Panierka nie zawsze musi się składać z samej bułki tartej i jajka.. chociaż oczywiście jest to zestaw idealny :-)
Zapraszam Was do spróbowania nieco zmienionej wersji. Spróbujcie, bo warto.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 6-8

Składniki:
  • 800 g polędwiczek z kurczaka
  • 3 średnie jajka
  • pół szklanki bułki tartej
  • pół szklanki mielonych pestek dyni
  • łyżka mąki migdałowej
  • płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki kuminu
  • opcjonalnie chilli i olej roślinny do smażenia

Polędwiczki umyj, osusz ręcznikiem papierowym i podziel na wygodne kawałki - najlepiej tej samej wielkości.

Przygotuj dwie miski. W jednej rozbełtaj jajka, np. przy pomocy widelca. W drugiej wymieszaj razem pozostałe, sypkie składniki. Aby otrzymać mielone migdały i pestki dyni wystarczy chwilę siekać je w melakserze.

Bardzo dobrze nagrzej patelnię. Dodaj olej- tyle, by rozpuszczony przykrył całą powierzchnię patelni. Kotlety pojedynczo obtaczaj najpierw w sypkich składnikach, potem w jajku i znów w sypkich składnikach. Kładź na nagrzaną patelnię i smaż z obu stron an rumiano. Kotlety nie powinny potrzebować więcej niż 3-4 minuty na stronę. Zwróć uwagę na moc palnika. Kotlety powinny się równomiernie podsmażać na brązowo-złoto. Jeśli zaczynają się palić i szybko ciemnieją, koniecznie zmniejsz moc palnika. Jeśli zaś po minucie są nadal blade i słabo się smażą - zwiększ moc palnika.  
U mnie podane z uniwersalną surówką z ogórków.

kotlety-z-poledwiczek-kurczaka-1
Smacznego :-)

Średnia 4.3 / 5 (11 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl