Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Polędwiczki z kurczaka

Polędwiczki z kurczaka

Polędwiczki z kurczaka w panierce z bułki tartej oraz pestek z dyni. Bardzo smacznie i delikatnie.

Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 20 minut
Liczba porcji: 6-8

Składniki

  • 800 g polędwiczek z kurczaka
  • 3 średnie jajka
  • pół szklanki bułki tartej
  • pół szklanki mielonych pestek dyni
  • łyżka mąki migdałowej
  • płaska łyżeczka soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki kuminu
  • opcjonalnie chilli i olej roślinny do smażenia

Przepis na polędwiczki z kurczaka

Polędwiczki umyj, osusz ręcznikiem papierowym i podziel na wygodne kawałki - najlepiej tej samej wielkości.

Przygotuj dwie miski. W jednej rozbełtaj jajka, np. przy pomocy widelca. W drugiej wymieszaj razem pozostałe, sypkie składniki. Aby otrzymać mielone migdały i pestki dyni wystarczy chwilę siekać je w melakserze.

Bardzo dobrze nagrzej patelnię. Dodaj olej- tyle, by rozpuszczony przykrył całą powierzchnię patelni. Kotlety pojedynczo obtaczaj najpierw w sypkich składnikach, potem w jajku i znów w sypkich składnikach. Kładź na nagrzaną patelnię i smaż z obu stron an rumiano. Kotlety nie powinny potrzebować więcej niż 3-4 minuty na stronę. Zwróć uwagę na moc palnika. Kotlety powinny się równomiernie podsmażać na brązowo-złoto. Jeśli zaczynają się palić i szybko ciemnieją, koniecznie zmniejsz moc palnika. Jeśli zaś po minucie są nadal blade i słabo się smażą - zwiększ moc palnika. 

Polędwiczki z kurczaka, 1

Do kotlecików polecam na przykład:
- mizeria
- sałatka z selera
- sałatka z selera naciowego
- doskonała też będzie sałatka na grilla

Smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (158 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania