Polędwiczki z kurczaka
Polędwiczki z kurczaka w panierce z bułki tartej oraz pestek z dyni. Bardzo smacznie i delikatnie.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas smażenia: 20 minut
Liczba porcji: 6-8
- 800 g polędwiczek z kurczaka
- 3 średnie jajka
- pół szklanki bułki tartej
- pół szklanki mielonych pestek dyni
- łyżka mąki migdałowej
- płaska łyżeczka soli
- pół łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki kuminu
- opcjonalnie chilli i olej roślinny do smażenia
Przepis na polędwiczki z kurczaka
Polędwiczki umyj, osusz ręcznikiem papierowym i podziel na wygodne kawałki - najlepiej tej samej wielkości.
Przygotuj dwie miski. W jednej rozbełtaj jajka, np. przy pomocy widelca. W drugiej wymieszaj razem pozostałe, sypkie składniki. Aby otrzymać mielone migdały i pestki dyni wystarczy chwilę siekać je w melakserze.
Bardzo dobrze nagrzej patelnię. Dodaj olej- tyle, by rozpuszczony przykrył całą powierzchnię patelni. Kotlety pojedynczo obtaczaj najpierw w sypkich składnikach, potem w jajku i znów w sypkich składnikach. Kładź na nagrzaną patelnię i smaż z obu stron an rumiano. Kotlety nie powinny potrzebować więcej niż 3-4 minuty na stronę. Zwróć uwagę na moc palnika. Kotlety powinny się równomiernie podsmażać na brązowo-złoto. Jeśli zaczynają się palić i szybko ciemnieją, koniecznie zmniejsz moc palnika. Jeśli zaś po minucie są nadal blade i słabo się smażą - zwiększ moc palnika.

Do kotlecików polecam na przykład:
- mizeria
- sałatka z selera
- sałatka z selera naciowego
- doskonała też będzie sałatka na grilla
Smacznego :-)