Kotlety z ziemniaków i kurczaka
Co można zrobić z piersią z kurczaka na szybko? A może coś dobrego z ziemniaków? Zapraszam po pyszne kotlety z tartych ziemniaków i piersi kurczaka. Jest to świetna propozycja na tani i szybki obiad.
Do takich kotletów wystarczy już tylko podać ulubioną surówkę lub pokrojone warzywa i sos. Kotlety robię bez jajek i mąki pszennej. Nie dodaję do nich również mleka i ostrych przypraw. Jeśli lubisz takie przepisy, to z pewnością zaciekawią Cię też moje placki ziemniaczane z mięsem, które szykuję z mięsa wieprzowego.
Czas przygotowania: 30 minut
Czas smażenia: 30 minut
Liczba porcji: 25 kotletów
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 300 g filetu z piersi kurczaka (1 mała lub połówka większej piersi)
- 1 kg ziemniaków - również młode
- 1 dymka ze szczypiorem
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- płaska łyżeczka soli i szczypta pieprzu
- opcjonalnie łyżka cukru
Z podanych składników wyjdzie do 25 kotletów.
Będziesz potrzebować również olej do smażenia i szeroką patelnię z grubym dnem.
Ziemniaki obierz i zetrzyj na tarce, na drobnych oczkach. Odciśnij nadmiar wody np. używając czystej ściereczki bawełnianej. Masa powinna być mokra na tyle, by można było z niej formować kule i nie będzie się rozlewać.
Do miski z ziemniakami dodaj również zmielone mięso z piersi kurczaka oraz pozostałe składniki. Szczypior dobrze posiekaj lub zmiel razem z mięsem. Dobrze wszystko wymieszaj.
Nagrzej patelnię, wlej olej. Odmierzaj porcję na kotlety - wielkość większego orzecha włoskiego. Kotlety lekko spłaszczaj i układaj obok siebie na patelni. Smaż z obu stron na rumiano. Po kilka minut na stronę, na średniej mocy palnika.
Kotlety świetnie smakują z surówką z ogórka i cebuli. Idealna jest do nich zawsze surówka z kapusty pekińskiej.
Smacznego.