Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Szybki, prosty i bardzo efektowny przepis na letni, orzeźwiający napój. Lekko gazowana woda, plasterki ogórka, limonka oraz super dodatek, czyli nasiona babki jajowatej :-)

Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 8

Składniki:
  • 2 litry wody np. wysoko-mineralizowanej
  • pół długiego ogórka
  • sok z jednej limonki
  • kilka listków mięty
  • łyżka nasion babki jajowatej

Jaka woda?
Do napojów chłodzących z dodatkiem soku z cytrusów gorąco polecam wody lekko gazowane. Ja wybieram te wysoko-mineralizowane. To dla mnie idealny wybór między wodą zwykłą a średnio gazowaną. 

Wykonanie
Ogórka dobrze umyj. Pokrój go na długie plasterki - najlepiej przy użyciu mandoliny do warzyw. Ważne, by plasterki były jak najcieńsze. Umieść je w dzbanku. Dodaj sok z limonki (plus kilka plasterków ze skórką), umyte listki mięty oraz nasiona babki jajowatej. Wlej wodę i zamieszaj napój.

Lemoniada ogórkowa, 1

Zapraszam też po najlepszy domowy napój na orzeźwienie w lato czyli super lemoniada cytrusowa. 
Smacznego. 

Średnia 5.0 / 5 (14 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷