Lemoniada ogórkowa
Szybki, prosty i bardzo efektowny przepis na letni, orzeźwiający napój. Gazowana woda, plasterki ogórka, limonka oraz super dodatek, czyli nasiona babki jajowatej. Lemoniada ogórkowa jest świetna, polecam!
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 8
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 2 litry wody np. wysoko-mineralizowanej
- pół długiego ogórka
- sok z jednej limonki
- kilka listków mięty
- łyżka nasion babki jajowatej - można pominąć
Lemoniada ogórkowa
Jaka woda?
Do napojów chłodzących z dodatkiem soku z cytrusów gorąco polecam wody lekko gazowane. Ja wybieram te wysoko mineralizowane. To dla mnie idealny wybór między wodą zwykłą, a średnio gazowaną.
Lemoniada ogórkowa przepis:
Ogórka dobrze umyj. Pokrój go na długie plasterki - najlepiej przy użyciu mandoliny do warzyw. Ważne, by plasterki były jak najcieńsze. Umieść je w dzbanku. Dodaj sok z limonki (plus kilka plasterków ze skórką), umyte listki mięty oraz nasiona babki jajowatej. Wlej wodę i zamieszaj napój. Nasiona babki można pominąć lub zastąpić siemieniem lnianym.
W wersji na słodko możesz też dodać trochę cukru lub jasnego miodu, zaś ogórka zmiksować na gładko.
Zapraszam też po najlepszy domowy napój na orzeźwienie w lato czyli super lemoniada cytrusowa.
Smacznego.