Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Szybki, prosty i bardzo efektowny przepis na letni, orzeźwiający napój. Lekko gazowana woda, plasterki ogórka, limonka oraz super dodatek, czyli nasiona babki jajowatej :-)

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 8

Składniki:
  • 2 litry wody np. wysoko-mineralizowanej
  • pół długiego ogórka
  • sok z jednej limonki
  • kilka listków mięty
  • łyżka nasion babki jajowatej

Jaka woda?
Do napojów chłodzących z dodatkiem soku z cytrusów gorąco polecam wody lekko gazowane. Ja wybieram te wysoko-mineralizowane. To dla mnie idealny wybór między wodą zwykłą a średnio gazowaną. 

Wykonanie
Ogórka dobrze umyj. Pokrój go na długie plasterki - najlepiej przy użyciu mandoliny do warzyw. Ważne, by plasterki były jak najcieńsze. Umieść je w dzbanku. Dodaj sok z limonki (plus kilka plasterków ze skórką), umyte listki mięty oraz nasiona babki jajowatej. Wlej wodę i zamieszaj napój.

Lemoniada ogórkowa, 1


:-) 

 

Średnia 5.0 / 5 (12 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/16825

Komentarze

2017-08-26 23:59
Ciekawa jestem jak smakują te nasiona, nigdy nie próbowałam. Sama też często robię taki ogórkowy napój. Bardzo orzeźwiający.
2017-08-28 11:33
Z tymi pływającymi nasionami wygląda pięknie :D
Reklama
2018-06-01 15:08
Wygląda super, nigdy nie robiłam napoju z ogórkiem - muszę wypróbować. Pozdrawiam,
-- Ania z AniaGotuje.pl Zapraszam 👌
2018-07-25 21:48
Polecam bo jest naprawdę smaczna👍. Dziękuję Pani Aniu za przypomnienie😍
-- Ania z AniaGotuje.pl Bardzo proszę Aniu 😍