Lemoniada ogórkowa

Lemoniada ogórkowa

Szybki, prosty i bardzo efektowny przepis na letni, orzeźwiający napój. Lekko gazowana woda, plasterki ogórka, limonka oraz super dodatek, czyli nasiona babki jajowatej :-)

Czas przygotowania: 10 minut
Ilość porcji: 8

Składniki:
  • 2 litry wody np. wysoko-mineralizowanej
  • pół długiego ogórka
  • sok z jednej limonki
  • kilka listków mięty
  • łyżka nasion babki jajowatej

Jaka woda?
Do napojów chłodzących z dodatkiem soku z cytrusów gorąco polecam wody lekko gazowane. Ja wybieram te wysoko-mineralizowane. To dla mnie idealny wybór między wodą zwykłą a średnio gazowaną. 

Wykonanie
Ogórka dobrze umyj. Pokrój go na długie plasterki - najlepiej przy użyciu mandoliny do warzyw. Ważne, by plasterki były jak najcieńsze. Umieść je w dzbanku. Dodaj sok z limonki (plus kilka plasterków ze skórką), umyte listki mięty oraz nasiona babki jajowatej. Wlej wodę i zamieszaj napój.

lemoniada-ogorkowa-1

:-) 

 

Średnia 5.0 / 5 (5 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Pichceniomania
2017-08-26 23:59
Ciekawa jestem jak smakują te nasiona, nigdy nie próbowałam. Sama też często robię taki ogórkowy napój. Bardzo orzeźwiający.
user pic
Candy Pandas
2017-08-28 11:33
Z tymi pływającymi nasionami wygląda pięknie :D