Koktajl z bananów i pomarańczy
Super szybki do zrobienia koktajl z kefiru, banana i soku z pomarańczy. W pięć minut przygotujesz przepyszny napój o aksamitnej konsystencji i idealnie wyważonym smaku. Uwielbiany przez dzieci i dorosłych.
- tylko 5 minut szykowania
- cudowny koktajl z 4 składników
- super napój na każdą okazję
Czas przygotowania: 5 minut
Czas chłodzenia: 5 minut
Liczba porcji: 700 ml koktajlu
Kaloryczność kcal: 55 w 100 ml koktajlu
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 400 g gęstego kefiru
- 1 średniej wielkości banan
- 2 duże pomarańcze
- łyżka cukru waniliowego
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Do zrobienia koktajlu potrzebujesz użyć blendera ręcznego typu żyrafa lub blendera kielichowego.
Z podanych składników wychodzą dwie duże lub cztery małe porcje koktajlu.
To niesamowite, że czasem wystarczy tylko kilka składników i kilka minut wolnego czasu, by zrobić coś niezwykle pysznego. Koktajl z bananów i pomarańczy szykuję głównie zimą, gdy pomarańcze smakują najlepiej. Jeśli jednak sięgniesz po sok pomarańczowy z kartonu, to śmiało możesz go szykować nawet latem.
Koktajl z bananów i pomarańczy
Koktajl ten szykuję na bazie gęstego kefiru naturalnego. Możesz też sięgnąć po jogurt naturalny, jednak z kefirem smakuje najlepiej. Dodam, że nie używam kefiru oraz jogurtów o obniżonej zawartości tłuszczu. Potrzebujesz 400 gramów kefiru.
Najlepszy będzie banan dojrzały, jednak nie przejrzały (nie czerniejący). Z dwóch dużych pomarańczy wyciśnij sok. Powinno Ci wyjść pół szklanki soku. Jeśli pomarańcze są mało soczyste, to sięgnij po trzecią sztukę pomarańczy. Sok przecedź, by do koktajlu nie dostały się pestki. Sok ze świeżo wyciskanych pomarańczy możesz zastąpić sokiem pomarańczowym z kartonu lub z butelki.
Tego koktajlu teoretycznie nie trzeba dosładzać. Z sokiem z kartonu i dojrzałym bananem może być wystarczająco słodki. Polecam jednak dodać płaską łyżkę cukru waniliowego. U mnie na zdjęciu widzisz zwykły cukier zamknięty w słoiczku z pociętą na kawałki laską wanilii. Cukier waniliowy jest gotowy już po kilku dniach od zamknięcia cukru z wanilią w słoiczku.
Do miski z kefirem dodaj obranego banana oraz łyżkę cukru waniliowego. Możesz też użyć zwykły cukier i dodać odrobinę pasty lub esencji waniliowej. Całość zmiksuj.
Do miski wlej pół szklanki soku z pomarańczy. Całość ponownie zmiksuj przy pomocy blendera ręcznego. Koktajl z bananów i pomarańczy jest już gotowy do picia!
Smacznego.