Koktajl ze szpinakiem
Super pyszny i szybki do zrobienia koktajl ze szpinakiem. To przepis niezwykle prosty i sprawdzony. Koktajl ze świeżego szpinaku to fantastyczny pomysł nie tylko na śniadanie, ale i jako napój w ciągu dnia.
- tylko 4 proste składniki koktajlu
-10 minut szykowania i gotowy do picia
- zdrowy, pyszny i niskokaloryczny
- słodki, ale bez dodatku cukru
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 700 ml = 600 gramów
W 100 ml koktajlu:
Wartość energetyczna
38 kcal
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 3 garście szpinaku świeżego - 100 g
- 2 duże pomarańcze - pełna szklanka soku po wyciśnięciu
- 1 duży i dojrzały banan - 150 g pulpy (zgniecionego banana)
- 1 limonka - 2 łyżki soku
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet typ soku pomarańczowego może mieć inną ilość kalorii niż ten, którego użyłam ja.
Do zrobienia tego koktajlu ze szpinakiem potrzebujesz użyć blendera ręcznego typu żyrafa lub blendera kielichowego. Z podanych składników wychodzą trzy duże lub cztery mniejsze porcje koktajlu szpinakowego.
Koktajl ze szpinaku z dodatkiem banana i soku z pomarańczy oraz kwaśnej cytryny lub limonki, to naprawdę idealne połączenie. Mamy zarówno subtelny smak i niebiańsko piękny kolor świeżych liści szpinaku, słodycz i gęstość banana oraz cytrusowe orzeźwienie z soku z pomarańczy i cytryny. Polecam gorąco ten pyszny koktajl.
Koktajl ze szpinakiem
Jeśli koktajl ze szpinaku robisz latem, to świeży szpinak umyj i oderwij ogonki oraz odetnij grubsze nerwy. Zimą sięgnij po szpinak świeży baby, który zazwyczaj pakowany jest w paczki po 200 gramów. Połowę torebki, czyli 100 gramów przełóż na duży durszlak. Durszlak ze szpinakiem umieść w zlewie. Przepłucz szpinak pod zimną, bieżącą wodą i przełóż do naczynia, w którym będziesz go miksować.
Umyj dwie pomarańcze i jedną limonkę lub połówkę soczystej cytryny. Z dwóch pomarańczy wyciśnij sok. Jeśli jest taka potrzeba, to użyj więcej cytrusów. To ile soku otrzymasz zależy od wielkości pomarańczy i tego, jak bardzo są soczyste. Potrzebujesz łącznie pełną szklankę soku. Sok ze świeżo wyciskanych pomarańczy możesz zastąpić sokiem pomarańczowym z kartonu lub z butelki. Najlepszy jednak będzie sok świeżo wyciskany. Pomarańcze możesz też zastąpić mandarynkami.
Wyciśnięty sok z pomarańczy oraz lionki lub cytryny wlej do naczynia ze szpinakiem. Całość dokładnie zmiksuj na gładko przy pomocy blendera ręcznego. Jeśli używasz blendera kielichowego, to składniki umieszczasz w kielichu blendera.
Miksuję zazwyczaj najpierw szpinak z sokiem, ponieważ mój blender ręczny w takiej kolejności lepiej radzi sobie ze składnikami. Jeśli masz blender kielichowy, to możesz umieścić razem wszystkie składniki i zmiksować je na gładki koktajl.
Najlepszy będzie banan dojrzały, jednak jeszcze nie przejrzały (nie czerniejący). Banana obierz je ze skóry i cienkich włókien i dodaj do koktajlu. Miksuj całość na gładko.
Gotowy koktajl ze szpinaku jest dość gęsty. Jeśli więc wolisz rzadsze koktajle, to możesz dodać do niego więcej soku lub np. wodę gazowaną. Koktajl ze szpinakiem polecam podawać od razu po zrobieniu.
W gorące dni możesz do niego dodać kilka kostek lodu. Jeśli zaś wolisz ostrzejsze smaki, to możesz też zetrzeć na tarce kawałek świeżego korzenia imbiru. Wyciśnij wówczas sok i dodaj go do gotowego koktajlu.
Jakie jeszcze owoce pasują do koktajlu ze szpinakiem? Razem z bananem, lub zamiast banana możesz dodać miękkie i soczyste gruszki lub owoc mango. Świetny będzie również ananas z puszki. Jeśli zaś szukasz dietetycznej wersji koktajlu, to razem ze szpinakiem możesz zmiksować kilka łodyg selera naciowego pokrojonego wcześniej w wygodne, cienkie plasterki.
Jaką wersję koktajlu wybierasz? A może masz jeszcze inne pomysły na dodatki?
Smacznego!