Buraczki na ciepło
Buraczki na ciepło gotowane, tarte i podsmażane z jabłkiem i cebulą. Idealny, tradycyjny dodatek do obiadu. Jesteś ciekaw jak ja je robię? Czytaj dalej ;-)
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 4-6
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
- 4 duże buraki
- 1 średnia cebula
- 2 łyżki masła
- 1 jabłko
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka cukru
- 2 łyżki octu jabłkowego
Buraczki do obiadu
Buraki umieść w garnku. Gotuj na małej mocy palnika do 1 godziny. Buraki wyjmij na deskę i zostaw do wystygnięcia.
W tym czasie na dużą patelnie wyłóż masło oraz drobno poszatkowaną cebulę. Podsmażaj na małej mocy palnika.
Obierz buraki oraz jabłko. Zetrzyj je do miski na małych lub średnich oczkach w tarce. Dodaj do zeszklonej cebuli. Dodaj również pieprz, sól, cukier oraz ocet. Mieszaj całość do 5 minut.


Buraczki na ciepło idealnie pasują do białego mięsa oraz ziemniaków w każdej postaci.
Polecam Ci też mój przepis na pyszne, chrupiące, tradycyjne placki. Sprawdź placki ziemniaczane przepis :)
Smacznego!