Buraczki na ciepło

Buraczki na ciepło

Buraczki na ciepło gotowane, tarte i podsmażane z jabłkiem i cebulą. Idealny, tradycyjny dodatek do obiadu. Jesteś ciekaw jak ja je robię? Czytaj dalej ;-)

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 1 godzina
Ilość porcji: 4-6

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 4 duże buraki
  • 1 średnia cebula
  • 2 łyżki masła
  • 1 jabłko
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka cukru
  • 2 łyżki octu jabłkowego

Buraczki do obiadu

Buraki umieść w garnku. Gotuj na małej mocy palnika do 1 godziny. Buraki wyjmij na deskę i zostaw do wystygnięcia.

W tym czasie na dużą patelnie wyłóż masło oraz drobno poszatkowaną cebulę. Podsmażaj na małej mocy palnika.

Obierz buraki oraz jabłko. Zetrzyj je do miski na małych lub średnich oczkach w tarce. Dodaj do zeszklonej cebuli. Dodaj również pieprz, sól, cukier oraz ocet. Mieszaj całość do 5 minut.

Buraczki na ciepło, 1

Buraczki na ciepło, 2

Buraczki na ciepło idealnie pasują do białego mięsa oraz ziemniaków w każdej postaci.

Polecam Ci też mój przepis na pyszne, chrupiące, tradycyjne placki. Sprawdź placki ziemniaczane przepis :)

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (484 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷