Buraczki na ciepło do obiadu

Buraczki na ciepło do obiadu

Gotowane, tarte i podsmażane z jabłkiem i cebulą.. idealny, tradycyjny dodatek do Polskiego obiadu.

Jesteś ciekaw jak ja je robię?
Czytaj dalej ;-)

Gotowanie buraków: 60 minut
Przygotowywanie: 15 minut
Ilość porcji: 4-6 minut

Składniki:
• 4 duże buraki
• 1 średnia cebula
• 2 łyżki masła
• 1 jabłko
• 1/4 łyżeczki pieprzu
• pół łyżeczki soli
• łyżeczka cukru
• 2 łyżki octu jabłkowego

Buraki umieść w garnku. Gotuj na małej mocy palnika do 1 godziny. Buraki wyjmij na deskę i zostaw do wystygnięcia.

W tym czasie na dużą patelnie wyłóż masło oraz drobno poszatkowaną cebulę. Podsmażaj na małej mocy palnika.

Obierz buraki oraz jabłko. Zetrzyj je do miski na małych lub średnich oczkach w tarce. Dodaj do zeszklonej cebuli. Dodaj również pieprz, sól, cukier oraz ocet. Mieszaj całość do 5 minut.

buraczki-na-cieplo-do-obiadu-1

buraczki-na-cieplo-do-obiadu-2

Buraczki na ciepło idealnie pasują do białego mięsa oraz ziemniaków w każdej postaci :-)

Smacznego!

Średnia 4.5 / 5 (11 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Ewa - nutrigo.pl
2016-06-30 09:48
Uwielbiam buraczki, same i z dodatkami (np. z serem feta). W sezonie letnim najbardziej czekam na botwinkę...
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-01 09:29
Ja też uwielbiam botwinkę :-) Młode buraczki zaś są cudowne na ciepło.
Beata, Tajemnice Natury
2016-06-30 10:19
Dawno nie robiłam buraczków na ciepło, a to jedno z moich ulubionych warzyw, danie wygląda bardzo apetycznie :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-01 09:30
Dziękuję i polecam Beato.
Emilia
2016-06-30 22:12
Nie cierpię buraczków. :C A bardzo chciałabym, by było inaczej!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-07-01 09:30
Emilio, planuję zrobić naleśniki z ciastem buraczanym. Zaglądaj do mnie czasem i spróbuj je zrobić i zjeść :-) Nie poznałabyś, że to buraki!
Kinia
2016-10-22 10:26
A ile tej cebuli? Jedna?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-10-22 13:25
Tak, wystarczy jedna, średniej wielkości cebula :-)
Wilczyca
2017-01-09 15:25
Przed chwilą zjadłam buraczki wg tego przepisu i muszę to napisać - są rewelacyjne! ?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-09 15:52
Są świetne, bo bez zasmażki. Nie potrzebna, prawda? ;-)
Wilczyca
2017-01-09 15:57
Jasne, że niepotrzebna! ?
Gosia
2017-10-12 21:02
Witaj Aniu napewno zrobie znam inny przepis ale twoj jest bardzo ciekawy wiec wyprobuje
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-13 11:52
Cześć Gosiu! Te buraczki na ciepło uwielbiają moje dzieci.. zapraszam do spróbowania :-)
Maja
2017-10-14 01:28
Przepis fajny, ale po co ten cukier? Buraki i tak mają go mnóstwo!
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-14 09:31
Maju, dużo zależy od buraków. Czasem trafią się bardzo słodkie, a czasem mniej.
LadyM.
2017-11-25 19:11
Sory, ale w życiu nie słyszałam, nie widziałam, ani w żadnej książce kucharskiej nie czytałam, by buraki na ciepło robić na zasmażce. Więc zdanie, "że takie super , bo bez zasmażki" jest takie jakby z kosmosu. Robię często buraczki na ciepło i zakwaszam je po prostu kwaśnym jabłkiem. I to wystarczy. 2 łyżki octu (jakiegokolwiek) to chyba trochę za dużo na 4 buraczki
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-25 19:53
Zasmaża się, owszem.. i jest to bardzo powszechne.