Pasta z awokado i czosnku
To jeden z wielu przepisów ma masło na bazie miąższu z awokado. Jest jednak wyjątkowy, lekko ostry, wytrawny. Pasta z awokado i czosnku to połączenie słonej fety i czosnku łączy maślany smak dojrzałego awokado.
Czas przygotowania: 10 minut
Liczba porcji: 2-4
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 1 dojrzałe awokado
- ząbek czosnku
- 50 g twardego sera feta
- łyżka soku z cytryny
- Dodatkowo: świeży pieprz i olej z pestek z dyni
Pasta z awokado i czosnkiem
Awokado przetnij na pół po całości przez skórę. „Odkręć” od siebie obie połówki. W jednej zostanie pestka. Wyjmij ją. Łyżką wydrąż miąższ z obu połówek – prosto do miski.
Ząbek czosnku przepuść przez praskę do miski z awokado. Dodaj pokruszoną fetę oraz sok z cytryny. Przy pomocy ręcznego blendera połącz składniki na gładką masę. Gotowe masło możesz oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i polać olejem.
Taka pasta będzie idealna na kanapki, krakersy, z grissini..
Smacznego.