Pasta z awokado, fetą i czosnkiem

Pasta z awokado, fetą i czosnkiem

Średnia 5.0 / 5 (1 głosów)     Oceń!

To jeden z wielu przepisów ma masło na bazie miąższu z awokado. Jest jednak wyjątkowy, lekko ostry, wytrawny..
Połączenie słonej fety i czosnku nie byłoby takie pyszne, gdyby nie łączący wszystko, maślany smak dojrzałego awokado.

Składniki:
• 1 dojrzałe awokado
• ząbek czosnku
• 50 g twardego sera feta
• łyżka soku z cytryny

Dodatkowo: świeży pieprz i olej z pestek z dyni

Awokado przetnij na pół po całości przez skórę. „Odkręć” od siebie obie połówki. W jednej zostanie pestka. Wyjmij ją. Łyżką wydrąż miąższ z obu połówek – prosto do miski.

Ząbek czosnku przepuść przez praskę do miski z awokado. Dodaj pokruszoną fetę oraz sok z cytryny.

Przy pomocy ręcznego blendera połącz składniki na gładką masę.

Gotowe masło możesz oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i polać olejem.

pasta-z-awokado-z-feta-i-czosnkiem-1

 

Taka pasta będzie idealna na kanapki, krakersy, z grissini..

Smacznego :-)

Piotr
2016-01-23 19:53
Ciekawe jak to smakuje generalnie? Awokado, czosnek, cytryna ? szkoda, że nie można przez net słać zapachów, smaków :)
Ania
2016-01-23 20:23
Nie pozostaje nic innego, jak samemu przyrządzić pastę. Uwierz..to jest pyszne połączenie?
Królowa Karo
2016-01-24 16:11
Ja takie pasty robię do krakersów albo zawijam w wędzonego łosia. Muszę spróbować Twojej wersji.
Ania
2016-01-24 16:15
Z łososiem - świetny pomysł!
Magda
2016-01-25 13:26
Smakowicie wygląda, na pewno spróbuję zrobić :)
Nature by Me
2016-01-25 13:36
Lecę po awokado :) Ja zawsze robię z jajkiem, ale ta też musi być pyszna.
Ania
2016-01-25 14:43
A właśnie mam jeszcze jeden przepis - z jajkiem.. niedługo dodam :-)
amelushka
2016-01-25 21:11
Wszystkie składniki uwielbiam, więc na pewno wypróbuję. Ja często robię taką a'la sałatkę na bagietkę. Tylko że dodaję jeszcze pomidora i bazylię. Jest również pyszne. Ale nigdy nie pomyślałam, żeby zrobić pastę. Dziękuję za pomysł.
Ania
2016-01-26 14:26
Bardzo proszę i smacznego :-)
olawilczek
2016-01-31 14:16
Świetne jako dip do warzyw :)
Ania
2016-02-01 16:08
Tak.. Super do selera naciowego