Jesienne kaszotto z kurkami z pieczoną dynią

Jesienne kaszotto z kurkami z pieczoną dynią

Przepis na cudowne kaszotto z kurkami, pieczoną dynią i papryką. Bardzo jesienny i jednocześnie nowoczesny obiad bez dodatku mięsa oraz nabiału. Tylko naturalne składniki, czyli samo dobro na talerzu ;-)

Kaszotto jest jednocześnie lekko słone i słodkie, z cytrynową nutą. Jak dla mnie połączenie idealne również dla dzieci. Pieczone warzywa fantastycznie komponują się z kaszą oraz wyraźnie wyczuwalnymi kurkami. 

Jeśli lubisz kaszę i dania wegetariańskie, koniecznie zrób też pierogi z kaszą gryczaną i grzybami - są pycha!

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia: 45 minut
Ilość porcji: 6

Składniki na część dania z piekarnika

  • 2 czerwone papryki - 400 g
  • kawałek dyni muscat - 700 g ważone przed obraniem
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • płaska łyżka gruboziarnistej soli
  • łyżeczka suszonego lubczyku
  • płaska łyżeczka świeżo mielonego pieprzu

Składniki na część dania z patelni

  • opakowanie kaszotto z kurkami
  • 300 ml wody
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego z puszki
  • pół łyżeczka soli
  • sok z połowy cytryny
  • garść siekanej natki pietruszki

Z PIEKARNIKA
Papryki umyj, pokrój wzdłuż na cztery części. Usuń gniazda nasienne. Oczyszczone kawałki podziel na mniejsze, podłużne. Dynię obierz i usuń nasiona wraz z włóknistym środkiem. Podziel ją na duże kostki. Paprykę i dynię umieść w naczyniu żaroodpornym. Dodaj sól, pieprz, lubczyk oraz oliwę. Warzywa umieść w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Piecz je bez przykrycia przez 45 minut. 

jesienne-kaszotto-z-kurkami-z-pieczona-dynia-1

Z PATELNI
W trakcie pieczenia warzyw przygotuj kaszotto. Wysyp zawartość opakowania na głęboką patelnię. Wlej 300 ml wody. Kaszotto z kurkami gotuj na patelni bez przykrycia przez 10 minut. 

jesienne-kaszotto-z-kurkami-z-pieczona-dynia-2
Po tym czasie dodaj również pół łyżeczki soli oraz mleko kokosowe. Całość zamieszaj i "gotuj" na patelni jeszcze minimum 20 minut, aż kasza wchłonie cały płyn i zrobi się miękka. Na sam koniec dodaj tylko sok wyciśnięty z połówki cytryny oraz garść siekanej natki pietruszki. 

Ponieważ w składzie mieszanki, oprócz kaszy i kurek, znajdują się same naturalne, suszone warzywa (marchew cebula, por, czosnek, natka pietruszki) nie ma potrzeby dodawania dużej ilości dodatkowych składników. 

Upieczone warzywa wyjmij z piekarnika. Dodaj do nich również gotowe kaszotto i podawaj razem.

jesienne-kaszotto-z-kurkami-z-pieczona-dynia-3

jesienne-kaszotto-z-kurkami-z-pieczona-dynia-4
Smacznego :-)
Wpis zawiera lokowanie produktu.

Średnia 4.5 / 5 (15 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Florentina
2017-10-15 15:36
Such a great recipe, perfect for ths season. I love pumpkin and the mix of ingredients seem really tasty and intriguing. Thanks for sharing with us this fantastic recipe.
Wish you a beatiful Sunday!
Greetings,
Flo from
https://femeieastazi.blogspot.com
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-10-15 18:34
Thank You Florentina :-) Pumpkins and mushrooms are typical "autumn gifts" so we need to eat them until we say ... enough :-)