Tagliatelle z kurkami
Cudowny makaron tagliatelle i pyszne dodatki skąpane w sosie śmietanowym. Tagliatelle z kurkami to fantastyczny obiad dla całej rodziny!
- bez mięsa
- podane w jednym naczyniu
- proste i pyszne danie sezonowe
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 6-8
Dieta: wegetariańska
- 500 g makaronu tagliatelle Barilla
- 500 g kurek
- 200 g śmietanki 30 %
- 70 g kaparów z zalewy
- mała główka czosnku
- 5 łyżek masła klarowanego
- pęczek koperku
- sok z 1 cytryny
- łyżeczka soli i pieprzu ziołowego
Tagliatelle z kurkami
Zacznij od sosu:
Kurki bardzo dobrze przepłucz pod bieżącą, zimną wodą. Osusz je i posiekaj (małe sztuki możesz zostawić w całości). Na dużej patelni rozgrzej masło klarowane. Dodaj obrane i pokrojone w plasterki ząbki czosnku. Podsmażaj je kilka minut na średniej mocy palnika. Dodaj posiekane kurki oraz sól i pieprz. Po 10 minutach duszenia bez przykrywki, wlej również śmietankę. Dodaj kapary (bez zalewy), posiekany koperek oraz świeżo wyciśnięty sok z cytryny.
W trakcie przyrządzania sosu ugotuj makaron:
Do garnka wlej wodę i zagotuj. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do całej paczki makaronu dodaję do wrzątku pełną łyżkę soli. W garnku umieść makaron i gotuj al dente. Makaron powinien być sprężysty, ale nie łamać się po nawinięciu na palec.
Odlewając wodę zostaw przynajmniej pół szklanki na potem - przyda się do nadania odpowiedniej konsystencji i finalnego smaku potrawy. Makaron z durszlaka przełóż z powrotem do garnka.
Całość sosu z patelni dodaj do makaronu. Jeśli uznasz, że makaron mógłby być wilgotniejszy dodaj wodę, która została wcześniej odlana.
Podawaj od razu.

Gorąco zachęcam też do zrobienia również innych dań z kurkami. Bardzo smaczna jajecznica z kurkami oraz sos kurkowy czekają na Blogu.
Smacznego.