Jak ugotować pulpę z dyni?

Jak ugotować pulpę z dyni?

Prosty i szybki przepis na gotowaną dynię. Ugotowaną pulpę z dyni można dodać do ciasta, naleśników, dżemów, zup czy zrobić z niej puree do obiadu. Zblendowaną pulpę z dyni można też spakować do woreczków i zamrozić na potem. 

Ta pulpa dyniowa idealnie sprawdza się w przepisie na muffinki dyniowe :-)

Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 25 minut
Ilość porcji: 1100 gramów

Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 1,5 kg dyni zwykłej
  • 1/4 szklanki wody


Pospolitą odmianę dyni pokrój na mniejsze kawałki i wydrąż pestki z włóknami. Obierz twardą skórę. Skorupy dyni pokrój w kostkę - im drobniejsze kawałki, tym dynia szybciej się ugotuje. Do garnka wlej wodę. Dodaj dynię. Przykryj przykrywką. Ustaw średnią moc palnika. Po 2 minutach zmniejsz moc palnika do minimum, by nie przypalić dyni. 1-2 razy możesz zamieszać dynię. Już po 20-25 minutach powinna być miękka.

Jak ugotować pulpę z dyni?, 1

Gotową dynię możesz zblendować na gładko przy pomocy ręcznego blendera.

Jak ugotować pulpę z dyni?, 2

Z taką bazą z dyni można już szaleć w kuchni zarówno z daniami na słodko, jak i na wytrawnie. Oczywiście możecie też użyć dyni hokkaido, która będzie miała intensywniejszy kolor i smak. Dynia muskatowa za to będzie delikatna, wręcz owocowa... o pięknym, intensywnym kolorze. Do bazowej pulpy, która zazwyczaj ląduje jako składowa nadzienia do leśników czy też do zupy, taka pospolita dynia sprawdza się idealnie :-)

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (21 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷