Ziemniaki słodkie Hasselback
Pyszne, słodkie ziemniaki pieczone na styl hasselback. Do tego feta, oliwa i pomidory. Dla mnie to idealne połączenie. To danie przypomina mi bardzo klasyczne bataty pieczone z fetą, które również gorąco polecam :-)
Czas przygotowania: 25 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Liczba porcji: 4
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 2 średnie bataty
- 200 g sera feta
- 2 pomidory
- 5 łyżek oliwy
- łyżeczka soli i słodkiej papryki
- świeży tymianek
Bataty umyj i obierz ze skóry. Ziemniaki przekrój wzdłuż na dwie połówki. Z obu stron każdej połówki połóż patyczek do szaszłyków, chociaż lepsze będą pałeczki do sushi. Słodkie ziemniaki kroi się bowiem ciężej niż zwykłe. Mając taką blokadę ponadkrajaj ziemniaki w cienkie plasterki. Ponieważ nie kroisz ich do końca, ziemniak pozostaje w "całości".
Przygotuj sporą brytfankę. Na dno wylej odrobinę oliwy. Bataty ułóż obok siebie. Posyp je solą i polej resztą oliwy. Formę umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni i piecz 40 minut. Po tym czasie dodaj też fetę pokrojoną w kostkę oraz gałązkę tymianku i pomidory pokrojone w ćwiartki. Ja użyłam żółtych pomidorów. Całość posyp słodką papryką. Danie piecz kolejnych 20 minut. Na koniec możesz użyć grzałki od góry, by lekko podpiec ser i ziemniaki.
Smacznego :-)