Śledzie smażone

Śledzie smażone

Śledzie smażone to prosty, szybki i smaczny przepis gotowy w kilka minut. Śledź bałtycki to doskonała ryba do smażenia. Zapraszam!

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Liczba porcji: 3

Składniki:
  • 500 g śledzi bałtyckich - około 7 tuszek
  • olej roślinny do smażenia
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: po pół łyżeczki soli i pieprzu, łyżeczka suszonego czosnku


Do podania: sok z cytryny, świeże zioła np. oregano

Śledź smażony

Tuszki powinny być już oczyszczone. Wystarczy przepłukać je pod zimną wodą. Można dodatkowo odciąć płetwy. Po umyciu osusz je dokładnie ręcznikiem papierowym. Obsyp przyprawami. Każdą sztukę obtocz w mące. Patelnię dobrze nagrzej. Wlej olej. Śledzie smaż z każdej strony po 1 minucie. Możesz również podsmażyć je chwilę od strony brzucha. 

Śledzie smażone są razem z kręgosłupem i ościami. Mięso spożywane na ciepło, od razu po usmażeniu, bardzo dobrze odchodzi od ości. 

Śledzie smażone, 1

Jeżeli lubisz dania z rybami to polecam Ci również takie przepisy jak:
ryba po japońsku,
polędwica z dorsza,
łosoś pieczony,
- i tradycyjna ryba po grecku.

Smacznego :-)

Średnia 4.8 / 5 (144 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷