Śledź bałtycki smażony

Śledź bałtycki smażony

Prosty, szybki i smaczny śledź smażony gotowy w kilka minut. Zapraszam!

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 3

Składniki:
  • 500 g śledzi bałtyckich - około 7 tuszek
  • olej roślinny do smażenia
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: po pół łyżeczki soli i pieprzu, łyżeczka suszonego czosnku

Do podania: sok z cytryny, świeże zioła np. oregano

Tuszki powinny być już oczyszczone. Wystarczy przepłukać je pod zimną wodą. Można dodatkowo odciąć płetwy. Po umyciu osusz je dokładnie ręcznikiem papierowym. Obsyp przyprawami. Każdą sztukę obtocz w mące. Patelnię dobrze nagrzej. Wlej olej. Śledzie smaż z każdej strony po 1 minucie. Możesz również podsmażyć je chwilę od strony brzucha. 

Śledzie smażone są razem z kręgosłupem i ościami. Mięso spożywane na ciepło, od razu po usmażeniu, bardzo dobrze odchodzi od ości. 

Śledź bałtycki smażony, 1

Smacznego :-)

Średnia 4.6 / 5 (36 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷