Śledzie smażone
Śledzie smażone to prosty, szybki i smaczny przepis gotowy w kilka minut. Śledź bałtycki to doskonała ryba do smażenia. Zapraszam!
Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Liczba porcji: 3
Składniki
- 500 g śledzi bałtyckich - około 7 tuszek
- olej roślinny do smażenia
- 2 łyżki mąki pszennej
- przyprawy: po pół łyżeczki soli i pieprzu, łyżeczka suszonego czosnku
Do podania: sok z cytryny, świeże zioła np. oregano
Śledź smażony
Tuszki powinny być już oczyszczone. Wystarczy przepłukać je pod zimną wodą. Można dodatkowo odciąć płetwy. Po umyciu osusz je dokładnie ręcznikiem papierowym. Obsyp przyprawami. Każdą sztukę obtocz w mące. Patelnię dobrze nagrzej. Wlej olej. Śledzie smaż z każdej strony po 1 minucie. Możesz również podsmażyć je chwilę od strony brzucha.
Śledzie smażone są razem z kręgosłupem i ościami. Mięso spożywane na ciepło, od razu po usmażeniu, bardzo dobrze odchodzi od ości.
Jeżeli lubisz dania z rybami to polecam Ci również takie przepisy jak:
- ryba po japońsku,
- polędwica z dorsza,
- łosoś pieczony,
- i tradycyjna ryba po grecku.
Smacznego :-)