Śledź bałtycki smażony

Śledź bałtycki smażony

Prosty, szybki i smaczny śledź smażony gotowy w kilka minut. Zapraszam!

Reklama

Czas przygotowania: 10 minut
Czas smażenia: 20 minut
Ilość porcji: 3

Składniki:
  • 500 g śledzi bałtyckich - około 7 tuszek
  • olej roślinny do smażenia
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • przyprawy: po pół łyżeczki soli i pieprzu, łyżeczka suszonego czosnku

Do podania: sok z cytryny, świeże zioła np. oregano

Tuszki powinny być już oczyszczone. Wystarczy przepłukać je pod zimną wodą. Można dodatkowo odciąć płetwy. Po umyciu osusz je dokładnie ręcznikiem papierowym. Obsyp przyprawami. Każdą sztukę obtocz w mące. Patelnię dobrze nagrzej. Wlej olej. Śledzie smaż z każdej strony po 1 minucie. Możesz również podsmażyć je chwilę od strony brzucha. 

Śledzie smażone są razem z kręgosłupem i ościami. Mięso spożywane na ciepło, od razu po usmażeniu, bardzo dobrze odchodzi od ości. 

Śledź bałtycki smażony, 1

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (10 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

Nika
2017-11-14 20:00
Uwielbiam! Smażę całą furę i nadmiary do octu!
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-15 10:14
;-) Tak, wiele osób część śledzi umieszcza potem w zalewie octowej, pycha ;-)
Pichceniomania
2017-11-28 17:50
jak uda mi się kupić takie całkiem nieduże, to wolę się pobawić i pozbawić kręgosłupa i największych ości. Ale Twoje chyba całkiem spore i mięsiste, więc popieram- wtedy łatwiej uporać się z ośćmi po usmażeniu. Tak czy siak pycha. I faktycznie cudownie nadają się do octu :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-11-28 20:39
Dziękuję.