Łosoś pieczony w pomidorach

Łosoś pieczony w pomidorach

Fantastyczny, prosty i pyszny obiad dla całej Rodziny. Zapach pomidorów i ziół każdego przyciągnie do kuchni :-)

Łączny czas przygotowywania: 60 minut
Ilość porcji: 6

Składniki:
• 1 kg filetu z łososia bez skóry
• garść świeżego oregano lub łyżka suszonego
• po łyżeczce soli i pieprzu
• 3 łyżki oliwy
• szklanka przetartych pomidorów lub 3 pomidory obrane ze skóry
• pęczek szczypiorku

Filety umyj, zdejmij skórę i osusz ręcznikiem papierowym. Natrzyj przyprawami wymieszanymi z oliwą.

Na dno naczynia żaroodpornego wylej lub wyłóż pokrojone drobno pomidory. Wyłóż filety. Naczynie wstaw pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Po 20 minutach zdejmij przykrywkę i piecz kolejnych 30 minut.

losos-pieczony-w-pomidorach-1

losos-pieczony-w-pomidorach-2

losos-pieczony-w-pomidorach-3

Rybę polecam jeść samą lub z ryżem.
Smacznego!

Średnia 4.5 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

Zielona Karuzela
2016-09-05 19:11
Ależ to super wygląda! uwielbiam ryby i sos pomidorowy więc trafiłaś idealnie w mojej kulinarne gusta :)
Ania
2016-09-06 09:37
Świetnie.. udanego pieczenia :-)
Adam, Bite of Iceland
2016-09-05 19:32
Bardzo prosty przepis, ale jakie smaczne. Uwielbiam łososia, z dodatkiem świeżych ziół - rewelacja! :)
Ania
2016-09-06 09:37
Tak, życzę smacznego!
agnieszka
2016-09-06 00:33
Da się go przygotować bez piekarnika? (pewnie nie...)
Ania
2016-09-06 09:38
Agnieszko, jeśli masz dużą głęboką patelnię lub garnek z grubszym dnem, to oczywiście.