Domowy sok z sokownika

Domowy sok z sokownika

Na półkach sklepowych znajdziecie dużo różnych soków i syropów do rozcieńczania z wodą. W większości jednak zawierają one bardzo dużo cukru oraz kwasku cytrynowego. Zobacz jak zrobić sok w sokowniku parowym

Polecam domowy wyrób soku przy użycia sokownika. Jesteście ciekawi jak to wygląda? Czytajcie dalej!

Reklama

Ilość porcji: do 3 litrów soku

Kalorie: 53 w 100 ml

Składniki:
  • 3,5 kg truskawek
  • 150 g cukru
  • sok z 2 cytryn

Jak skutecznie zatrzymać lato? Polecam zamknąć je w słoiki lub weki, czy butelki. Gdy masz nadmiar świeżych owoców, czy też po prostu kupujesz je w większych ilościach, gdy są one najtańsze możesz zrobić z nich domowe przetwory. Dzieci kochają domowy dżem truskawkowy, ale i lubią pić soki owocowe. Zamiast więc kupować te ze sklepu, polecam zrobić domowy sok lub syrop z owoców. 

Ja użyłam w przepisie małą ilość cukru, by zrobić lekki sok truskawkowy. Jeśli jednak chcesz, by twój sok był słodszy, bardziej gęsty i przypominający syrop, to możesz śmiało użyć nawet 100 gramów cukru na 1 kg truskawek. 

Domowy sok z sokownika




Truskawkowy, malinowy, jagodowy, jeżynowy, wiśniowy, z aronii... 
Tak naprawdę sok możesz zrobić z dowolnych owoców lub ich mieszanek.

Zobaczcie jak zrobić sok z truskawek:
Sezon truskawkowy mamy już prawie za sobą, jednak sokownik jest bardzo prosty w użyciu i proces tworzenia soku jest bardzo podobny również przy każdych innych owocach.

Jak zawsze zacznij od umycia i usunięcia z owoców części niejadalnych. Zrób to uważnie ponieważ z resztek owoców możesz potem zrobić dżem! Tak - tutaj nic się nie marnuje.

W moim sokowniku mieści się w nim śmiało około 4-4,5 kg owoców. Ja użyłam 3,5 kg odszypułkowanych truskawek.



Typowy sokownik składa się z kilku elementów. Na samym dole znajduje się szeroki garnek, do którego wlewa się wodę. Pod wpływem parującej wody owoce puszczają sok. Garnek wystarczy napełnić wodą do 1/3 wysokości. Woda paruje i ponownie skrapla się, więc praktycznie jej nie ubywa.

Drugi garnek służy do zbierania soku. To on zawiera rurkę, którą w odpowiednim momencie zaczniesz odprowadzać sok. Jako trzeci ustawiasz garnek zawierający owoce. Jego dno zbudowane jest z sitka, którym sok ucieka do drugiego pojemnika.
Domowy sok z sokownika, 3


Wystarczy już tylko przykryć owoce przykrywką i wstawić na planik. Ja ustawiam średnią moc palnika. Bardzo ważne i wygodne jest to, że nie trzeba włączać okapu nad kuchenką. Z otworu w przykrywce nie powinna buchać para.

Ja nie dodaję cukru do garnka z owocami. Robię to potem, gdy już cały sok spłynie do garnka, w którym będą zagotowywać sok przed przelaniem do słoików.

Po około 30-40 minutach możesz już zacząć spuszczać sok do innego, dużego garnka o pojemności minimum 3 l.



Ja po godzinie jeszcze zmniejszyłam moc palnika i zostawiłam garnek na łącznie 1,5 h. Po tym czasie miałam już pełny garnek soku.
Domowy sok z sokownika, 5


Otrzymałam łącznie około 2,7 l soku. Do soku wsypałam 150 g cukru oraz wycisnęłam sok z 2 cytryn.

Całość zagotowałam mieszając kilkukrotnie, by cały cukier się rozpuścił. Następnie przelałam sok do odparzonych weków. U mnie było to 6 x 340 ml oraz 1 x 700 ml. Taki sok nie wymaga dodatkowej pasteryzacji.

Co zrobiłam z owocami?
Z dolnego garnka od sokownika wylałam wodę i umieściłam tam truskawki. Dodałam kilka łyżek cukru żelującego i zagotowałam. Gotujący się dżem przełożyłam od razu do weków. Otrzymałam dwa dżemy po 700 ml oraz 350 ml każdy. Takich dżemu nie przechowujemy dłużej niż dwa miesiące.



Ile maksymalnie cukru dodawać do owoców przy robieniu soku z sokownika? 
owoce słodkie: truskawki czy maliny - około 100-150 g na 1 kg owoców
owoce kwaśne: porzeczki czy wiśnie - około 200-250 g na 1 kg owoców

Najczęściej jednak pytacie się o sok z malin z sokownika - ile cukru do soku z malin? Jeśli maliny są słodkie i mięsiste, to polecam dodać 100 gramów cukru na 1 kg owoców. Przy kwaśniejszych malinach możesz dodać do 150 gramów cukru na 1 kg malin. 

Co Wy na to?
Smacznego i powadzenia.

Średnia 4.6 / 5 (57 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2016-06-27 15:35
Bardzo fajnie opisane , dokładnie. Podoba mi się wpis jak i sokownik . Pozdrawiam :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-27 17:54
Dziękuję Asiu ;-)
2017-09-21 16:51
Witam . Kiedyś dawno temu jak miałam ogródek to robiłam wiele przetworów . teraz znów mam co zbierać z ogrodu , wyjątkowo w tym roku obrodziły winogrona . Postanowiłam z części owoców zrobić sok . tylko musiałam odświeżyć pamięć,jak to się kiedyś robiło i tak trafiłam na tą stronę . Bardzo jasny i przejrzysty opis . widzę że warto tutaj zaglądać
Ania z AniaGotuje.pl
2017-09-21 17:12
Ja Małgosiu też mam dużo winogron i też w tym roku zrobiłam sok ;-) Wszystkiego dobrego!
Aż żałuję, że nie kupiłam sokownika. Szkoda, bo sok z truskawek to coś mega pysznego. Zakupię przed następnym sezonem i uzbroję się w zapasy na całą zimę, o ile nie zapomnę ;)
A post leci do ulubionych, właśnie po to, żebym pamiętała o nim za rok :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-27 17:54
Patrycjo, sok możesz zrobić również z innych owoców, których sezon dopiero się zaczyna - maliny, wiśnie :-)
2016-06-27 18:04
Nie sądziłam, że zrobienie własnego soku w domowych warunkach będzie takie szybkie i proste, świetne urządzenie :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-27 20:33
Też jestem zachwycona.. i super, ze nie trzeba włączać okapu..Nie lubię jak hałasuje :-)
2016-06-27 18:15
wow! to się nazywa wykorzystanie produktu od początku do końca!
taki sokownik to cudowna sprawa, gdybym tylko miała więcej miejsca w szafkach sprawiłabym go sobie z pewnością :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-27 20:33
Marianno.. można upchnąć w sypialni nawet ;-) Warto!
2016-06-27 18:22
Super sokownik ,przetwory pierwsza klasa ,opis wlasciwie przepis jak zawsze pieknie opisany.Zawsze chetnie zagladam na twoja stronke .Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-27 20:34
Dziękuję Doroto!!! Bardzo mi miło. Zaglądaj częściej!
2016-06-27 18:40
Gdzie w pamięci mam podobny sokownik - moja Babcia miała takie cudo ;) I rzeczywiście babcine soki nie miały sobie równych. Bardzo ciekawe urządzenie, zastanowię się nad nim :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-27 20:35
Warto Moniko.. cena jest bardzo przystępna. A dolną część razem z przykrywką można używać jako osobny garnek. Idealny do prażenia owoców.
2016-06-27 18:47
Pamiętam jak takie soki i pyszne kompoty robiła moja babcia... Szkoda, że obecnie nie ma się czasu na takie aktywności w kuchni.
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-27 20:35
Kasiu, ja często gotuję wieczorami :-) Warto spróbować!
2016-06-27 18:57
Super sprawa z tym sokownikiem. Lanie opisane. Będąc jeszcze w Polsce zawsze robiłam tak soki
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-27 20:36
Dziękuję Ci Dorotko.. U Ciebie za to szparagi rosną w trawach na dziko ;-)
2016-06-27 19:10
Inspirujacy wpis. W jakich warunkach i ile czasu takie soki i dzemy mozna przechowywac?
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-27 20:37
Dziękuję bardzo. Ja trzymam w spiżarce - chłodne i ciemne miejsce. Mogą tak stać miesiącami. U mnie nie dłużej niż 6 miesięcy - tylko dlatego, że wyjadamy je tak szybko ;-)
2016-06-27 20:21
Bardzo fajny sprzęt, prosty w obsłudze. Warto się nad nim zastanowić.
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-27 20:37
Warto Iwonko.. polecam :-)
2016-06-27 22:34
kuuurcze! wygląda interesująco.... może i ja bym wtedy się skusiła na soki :D
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-28 09:01
Warto Kasiu.. garnki są super a do tego na dole pasuje górna przykrywka, więc można smażyć owoce na dżem ;-)
2016-06-27 23:22
W tym roku przyjaciółka obdarowała mnie sokami z truskawek, więc nie będę ich robić, ale z malin zrobię na pewno, jak co roku, bo uwielbiam je. Zresztą, tak jak i te z czarnej porzeczki. Ja niestety nie posiadam sokownika, więc robię wszystko ręcznie, ale z tego co widzę u Ciebie, to spore ułatwienie.
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-06-28 09:01
Ja też Asiu jeszcze maliny i porzeczki obowiązkowo.. i z aronii na pewno zrobię :-) A sokownik warto mieć - polecam szczerze!
2016-08-03 00:21
Witam! Kupiłam kilka dni temu sokownik i dzisiaj go testowałam .Chciałam zrobić sok z jabłek papierówek ale chyba mam wadliwy sokownik. Tak jak by części były ze sobą nie kompatybilne i para uciekała bokiem na zewnątrz. Czytając jak robiłaś swój soczek truskawkowy bez potrzeby włączania okapu domyślam się że jednak para powinna nie wydostawać się na zewnątrz? Nie mam doświadczenia we współpracy z szkodnikami - dopiero raczkuje w tym temacie na i proszę o podpowiedź :) Pozdrawiam
2016-08-03 00:25
Chodziło mi o współpracę z sokownikami a nie szkodnikami:) Jeszcze chciałam dodać że woda gotowała się w dolnym pojemniku ok 2 godzinach a całość niewiele się nagrzała ...
Ania z AniaGotuje.pl
2016-08-03 14:18
:-) Dlatego, że para uciekała.. nie powinno tak być.
Ania z AniaGotuje.pl
2016-08-03 14:17
Witaj Olgo.. Jaki masz model? Jeśli zakupiłaś ten sam co mam ja, nie powinnaś mieć żadnych problemów. To jest proste urządzenie, więc albo ustawiłaś garnki w nieprawidłowej kolejności (wątpię, że tak się stało) albo masz wadliwy model. Zrób zdjęcie i prześlij do sklepu. Możesz również wysłać je do mnie na kontakt@aniagotuje.pl
Uwagi: Do garnka na samym dole wystarczy wlać niewiele wody - do 1/3 objętości (prawidłowo zbudowany sokownik nie puszcza pary bokiem). Ważne jest również, by nie dawać zbyt dużej mocy palnika - nie ma takiej potrzeby.
2017-08-22 17:48
Witam, przez przypadek weszłam na tego bloga i zaczęłam czytać komentarze. Również od Olgi. Wiem, że piszę po roku od wystawienia tego komentarza, ale chciałam powiedzieć Aniu, że nie masz racji, mówiąc o wadliwym garnku. To, że para uciekała bokiem, to wina tylko i wyłącznie rodzaju jabłek. Papierówki nie nadają się do sokownika, bo tworząca się pulpa mocno zatyka dziurki w garnku, dlatego para nie dochodzi do wyższych warstw jabłek więc siłą rzeczy nie puszczają soku.
2016-09-06 14:01
Zastanawiam się tylko czy sok w ten sposób wytworzony nie jest bardziej ubogi w wartości odżywcze niż sok świeżo wyciśnięty...
Ania z AniaGotuje.pl
2016-09-07 09:13
Aniu, zgadzam się, że najwspanialej smakuje świeżo wyciśnięty sok. Czemu jednak warto zrobić sobie taki sok do słoiczków? Większość owoców jest dostępnych tylko w sezonie. Poza tym nie posiadamy w domach tak dużych zamrażarek (nie mówiąc o poborze prądu), by rozmrażać owoce w zimę. Dodatkowo sok z butelce lub słoiczku można zawsze gdzieś upchnąć (nawet w chłodnej sypialni pod łóżkiem, czy w pawlaczu).. zajmują mniej miejsca. Pasteryzujemy po to, by wydłużyć przydatność do spożycia, a także zniszczyć drobnoustroje i enzymy, które powodują psucie się świeżego soku (do kilku dni).
2016-09-21 12:25
Właśnie nie byłam pewna co do sokownika, bo dostałam od siostry na urodziny sokownik ze sklepu Dajar, ale nie wiedziałam tez troche jak sę zabrać do tego, a uwielbiam domowe przetwory itp :) więc chyba wezmę się za sok z malin, bo mama mieszka na wsi i ma kilka krzaków :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-09-21 12:54
Haniu, ostatnie maliny są najlepsze.. najsłodsze, więc będzie to idealny wybór. Życzę udanego sokowania :-)
2016-10-19 13:22
Jednak taki sokownik to jest zbawienie... marzy mi sie własnie taki sok truskawkowy lub wisniowy. Chyba zainwestuje w lecie w takie cacko i wykorzystam przepis. Pozdrawiam!
Ania z AniaGotuje.pl
2016-10-20 10:06
Olu, sam garnek jest świetny. Poza sezonem na soki gotuję w nim zupy, bigos :-)
2017-03-20 15:17
Witam.Mnie tylko trochę drażni ta stal nierdzewna sokownika.. W połaczeniu z Wit C- z owoców.. może powodować jej utratę......?

a tak w ogóle- wspaniałe przepisy na różne potrawy. DZiękuję.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-03-20 17:11
Wiesz, szczerze Ci odpowiem, że nie wiem ile witamin tracimy przy tym procesie. Jest to jednak z całą pewnością lepszy sok, niż ten zagęszczony cukier do rozcieńczania, który oferuje wiele marek. Ps. Dziękuję za miłe słowa ;-)
2017-06-13 20:40
Dziękuje za ciekawe przepisy🙂 Rano kupiłam Sokownik, truskawki, zaczęłam gotować jak położyłam spać dziecko i teraz patrzę na 2,5 l soku truskawkowego (5 butelek) i 6 słoiczków dzemu (było 7 ale przepis jest tak pyszny ze jeden słoiczek odrazu mąż skonsumował) 🙂 A to dopiero poczatek mojej przygody z sokownikiem😀
Ania z AniaGotuje.pl
2017-06-14 09:52
Cudownie.. teraz możemy poszaleć z sokami i dżemami :-) Pamiętaj, że takie truskawki po sokowniku trzeba zjadać szybciej niż typowe dżemy. Ściskam mocno całą Rodzinkę :-)
2017-06-21 16:59
Przetwarzam dużo owoców i z sokami zawsze sporo roboty. Czy sokownik nadaje się do soków z aronii i derenia, bo to dosyć twarde i suche owoce, czy Pani je najpierw wstępnie miażdży. Jeśli daje radę z aronią, to na pewno kupuję. Pozdrawiam. Ewa
Ania z AniaGotuje.pl
2017-06-21 18:23
Z aronią poradzi sobie bardzo dobrze. Z dereniem pewnie też. Dolałabym na początek odrobinę wody i myślę, że też się uda.
2017-06-21 21:51
robie takie soki od lat - tylko mój sokownik jest stary i nie taki ładny! A na twarde owoce typu jabłka( mam duzo z własnych drzew ) Znalazłam inny sposób - przeciskam przez sokowirówke (same lub z dodatkiem czerwonego buraka)zagotowuje i rozlewam w butelki - czesto bez cukru. Zastępują napoje do picia do pracy i szkoły.
Ania z AniaGotuje.pl
2017-06-22 09:34
Super sposób Danka! Dzięki.. myślę, że nie tylko mi się przyda.
2017-08-02 22:08
Czy można w sokowniku zrobič sok cytrynowy?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-08-03 11:10
Cytrynowego nigdy nie robiłam. Może prędzej syrop? Należy obrać cytryny jak jabłka :-) Możesz bazować na tym przepisie: https://aniagotuje.pl/przepis/domowy-syrop-z-truskawek
2018-06-27 14:00
sama pani sobie zaprzecza ,pisze pani 150 g na 1 kilogram owoców, użyła pani 3,5 kg truskawek to powinna dodać 500 g cukru a dodała 150 więc jak to ma być?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-06-27 16:32
Pani Aniu, dziękuję za ważność. Wprowadziłam kilka wyjaśnień, by treść przepisu była spójna i bardziej zrozumiała dla Czytelnika. 👍
2018-07-19 22:51
Witam, wczoraj robiłem sok malinowy w sokowniku. Bezpośrednio gorący zlewałem do butelek z pałąkiem, nie pasteryzując. Proszę o radę czy nic się nie stanie jeśli otworzę butelki, zleję sok do naczynia, zagotuję i dosłodzę-cel działania?.
Dziękuję
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-20 10:45
Ni się nie stanie. Jeśli w ciągu kilku dni wszystko zlejesz i zagotujesz z cukrem, to śmiało możesz zapasteryzować taki sok/syrop do słoików czy butelek.

Jak zrobić sok w sokowniku parowym

Lato to idealny moment na szykowanie przetworów z owoców i warzyw. Robimy dżemy, kiszonki oraz domowe syropy i soki z owoców. Polecam gorąco zakup sokownika parowego. Soki z sokownika są bardzo zdrowe i zawierają znacznie mniej cukru niż te kupowane w sklepach. Sklepowe soki zawierają często barwniki oraz duże ilości kwasku cytrynowego. Oczywiście na pierwszym miejscu będzie cukier. Jeśli planujesz odłożyć sok do lodówki i spożyć go w ciągu 10 dni od stworzenia soku, to możesz zrobić sok z sokownika bez cukru

Sok z malin z sokownika ile cukru

Ile dodać cukru do soku z malin? Jeśli maliny są słodkie i mięsiste, to polecam dodać 100 gramów cukru na 1 kg owoców. Przy kwaśniejszych malinach możesz dodać do 150 gramów cukru na 1 kg malin. Pytacie jak zrobić sok z jabłek w sokowniku. Ważne jest, by nie wybierać odmian które zamienią się w papkę, jak papierówki. Jabłka polecam zatem wycisnąć w sokowirówce. Sok z jabłek zagotować z cukrem i przelać do wyparzonych słoików lub butelek. Zobacz też inne moje przepisy na domowe przetwory