Sok z sokownika
Sok z sokownika to nie tylko sposób na przerobienia dużej ilości owoców. Na półkach sklepowych znajdziecie dużo różnych soków i syropów do rozcieńczania z wodą. W większości jednak zawierają one bardzo dużo cukru oraz kwasku cytrynowego. Domowy sok będzie zdrowszy i pyszniejszy.
null1 godzina 30 minut
Liczba porcji: do 3 litrów soku
Kaloryczność kcal: 53 w 100 ml
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 3,5 kg truskawek
- 150 g cukru
- sok z 2 cytryn
Sok z sokownika
Jak skutecznie zatrzymać lato? Polecam zamknąć je w słoiki lub weki, czy butelki. Gdy masz nadmiar świeżych owoców, czy też po prostu kupujesz je w większych ilościach, gdy są one najtańsze możesz zrobić z nich domowe przetwory. Dzieci kochają domowy dżem truskawkowy, ale i lubią pić soki owocowe. Zamiast więc kupować te ze sklepu, polecam zrobić domowy sok lub syrop z owoców.
Ja użyłam w przepisie małą ilość cukru, by zrobić lekki sok truskawkowy. Jeśli jednak chcesz, by twój sok był słodszy, bardziej gęsty i przypominający syrop, to możesz śmiało użyć nawet 100 gramów cukru na 1 kg truskawek.
Truskawkowy, malinowy, jagodowy, jeżynowy, wiśniowy, z aronii...
Tak naprawdę sok możesz zrobić z dowolnych owoców lub ich mieszanek.
Zobaczcie jak zrobić sok z truskawek:
Sezon truskawkowy mamy już prawie za sobą, jednak sokownik jest bardzo prosty w użyciu i proces tworzenia soku jest bardzo podobny również przy każdych innych owocach.
Jak zawsze zacznij od umycia i usunięcia z owoców części niejadalnych. Zrób to uważnie ponieważ z resztek owoców możesz potem zrobić dżem! Tak - tutaj nic się nie marnuje.
W moim sokowniku mieści się w nim śmiało około 4-4,5 kg owoców. Ja użyłam 3,5 kg odszypułkowanych truskawek.
Typowy sokownik składa się z kilku elementów. Na samym dole znajduje się szeroki garnek, do którego wlewa się wodę. Pod wpływem parującej wody owoce puszczają sok. Garnek wystarczy napełnić wodą do 1/3 wysokości. Woda paruje i ponownie skrapla się, więc praktycznie jej nie ubywa.
Drugi garnek służy do zbierania soku. To on zawiera rurkę, którą w odpowiednim momencie zaczniesz odprowadzać sok. Jako trzeci ustawiasz garnek zawierający owoce. Jego dno zbudowane jest z sitka, którym sok ucieka do drugiego pojemnika.
Wystarczy już tylko przykryć owoce przykrywką i wstawić na planik. Ja ustawiam średnią moc palnika. Bardzo ważne i wygodne jest to, że nie trzeba włączać okapu nad kuchenką. Z otworu w przykrywce nie powinna buchać para.
Ja nie dodaję cukru do garnka z owocami. Robię to potem, gdy już cały sok spłynie do garnka, w którym będą zagotowywać sok przed przelaniem do słoików.
Po około 30-40 minutach możesz już zacząć spuszczać sok do innego, dużego garnka o pojemności minimum 3 l.
Ja po godzinie jeszcze zmniejszyłam moc palnika i zostawiłam garnek na łącznie 1,5 h. Po tym czasie miałam już pełny garnek soku.
Otrzymałam łącznie około 2,7 l soku. Do soku wsypałam 150 g cukru oraz wycisnęłam sok z 2 cytryn.
Całość zagotowałam mieszając kilkukrotnie, by cały cukier się rozpuścił. Następnie przelałam sok do odparzonych weków. U mnie było to 6 x 340 ml oraz 1 x 700 ml. Taki sok nie wymaga dodatkowej pasteryzacji.
Co zrobiłam z owocami?
Z dolnego garnka od sokownika wylałam wodę i umieściłam tam truskawki. Dodałam kilka łyżek cukru żelującego i zagotowałam. Gotujący się dżem przełożyłam od razu do weków. Otrzymałam dwa dżemy po 700 ml oraz 350 ml każdy. Takich dżemu nie przechowujemy dłużej niż dwa.. maksymalnie trzy miesiące.
Ile maksymalnie cukru dodawać do owoców przy robieniu soku z sokownika?
owoce słodkie: truskawki, maliny, czy winogrona - około 100-150 g na 1 kg owoców
owoce kwaśne: porzeczki lub wiśnie - około 200-250 g na 1 kg owoców
owoce cierpkie: aronia lub czarny bez - 500 g na 1 kg owoców
Najczęściej jednak pytacie się o sok z malin z sokownika - ile cukru do soku z malin? Jeśli maliny są słodkie i mięsiste, to polecam dodać 100 gramów cukru na 1 kg owoców. Przy kwaśniejszych malinach możesz dodać do 150 gramów cukru na 1 kg malin.
Co Wy na to?
Zobacz też mój przepis na kompot z żurawiny i jabłek.
Smacznego i powadzenia.