Budyń kajmakowy
Cudownie aksamitny, zabójczo pyszny i pachnący toffi. Taki jest właśnie mój budyń kajmakowy. Zapraszam po przepis na budyń, który smakuje jak krówka ciągutka. Możesz go zrobić na śniadanie lub na deser.
- prosty domowy budyń
- dodatek pysznego kajmaku
- idealny na szybkie deser
Czas przygotowania: 15 minut
Czas gotowania: 6 minut
Liczba porcji: 700 ml budyniu
Kaloryczność kcal: 160 w 100 ml budyniu
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 2 szklanki mleka - 500 ml
- 2 żółtka jajek
- 4 łyżki kajmaku z puszki
- 3 płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej
- łyżka cukru
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały z użyciem mleka pełnotłustego oraz masy kajmakowej z puszki, ale bez dodatków smakowych typu: pianki, krówki, kawałki czekolady.
Do zrobienia domowego budyniu kajmakowego zawsze wybieram mleko pełnotłuste. Możesz oczywiście sięgnąć też po mleko o niższej zawartości tłuszczu. Do budyniu dodaję gotową masę kajmakową z puszki. Kupuję kajmak naturalny, ale dostępne są też kajmaki orzechowe oraz czekoladowe. Możesz też zrobić własny kajmak z mleka skondensowanego, słodzonego z puszki. Wówczas całą puszkę (nie otwieraj jej) umieść w garnku z wodą. Woda powinna całkowicie przykryć puszkę. Garnek z wodą i puszką z mlekiem skondensowanym gotuj tak przez około pięć godzin na małej mocy palnika. Po tym czasie mleko skondensowane słodzone zamieni się w pyszny kajmak.
Budyń kajmakowy
Do małego rondelka lub garnuszka wlej jedną szklankę zimnego mleka, czyli 250 ml mleka. Dodaj też cztery łyżki kajmaku oraz łyżkę cukru. Mleko z kajmakiem i cukrem dokładnie wymieszaj i doprowadź do wrzenia trzymając garnuszek na średniej mocy palnika. Zdejmij garnek z palnika.
Kajmak z puszki:
Mleko zagotowane z cukrem i kajmakiem.
Do osobnej miski wlej drugą szklankę mleka. Dodaj trzy płaskie łyżki skrobi ziemniaczanej oraz dwa żółtka jajek. Bardzo ważne jest to, by jak najdokładniej oddzielić żółtko od białka. Jeśli białko dostanie się do budyniu, to z całą pewnością zetnie się i w budyniu kajmakowym znajdziesz również kawałki białka. Mleko ze skrobią i żółtkami roztrzep dokładnie np. rózgą kuchenną.
Uwaga - możesz pominąć żółtka w przepisie i do mleka dodać tylko skrobię ziemniaczaną.
Garnuszek z mlekiem kajmakowym ponownie umieść na palniku. Zamieszaj mleko i ustaw średnią moc. Mleko z żółtkami i skrobią i zamieszaj bardzo dokładnie i energicznie i od razu wlej do rondelka z gorącym mlekiem krówkowym. Natychmiast zacznij mieszać budyń kajmakowy w garnku. Budyń mieszaj powoli, aż zgęstnieje i zacznie się ponownie gotować. Nie można zostawiać garnuszka "bez opieki" nawet na chwilę, ponieważ bardzo szybko powstaną grudki, które potem ciężko jest rozetrzeć.
Cały proces szykowania budyniu, który odbywa się na kuchni nie trwa dłużej niż 5-6 minut. Domowy budyń kajmakowy można od razu przelać do pucharków lub miseczek przepłukanych wcześniej wodą (płukanie wodą miseczek nie jest konieczne).
Budyń możesz dodatkowo udekorować kawałkami czekolady, piankami marshmallow lub krówkami ciągutkami.
Smacznego.