Lody Big Milk
Znacie smak lodów "Big Milk" ? Chyba wszyscy choć raz je jedliśmy. Zapraszam po super przepis na domowe śmietankowe lody jak Big Milk. Do zrobienia tych lodów potrzebujesz tylko trzech składników.
Zrobisz je bez użycia maszynki i bez mieszania masy w zamrażalniku. Polecam również prawdziwą poezję smaku.. czyli domowe lody jagodowe oraz pyszny sorbet truskawkowy.
Czas przygotowania: 20 minut
Czas mrożenia: 6 godzin
Liczba porcji: 1 litr lodów
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 4 białka jajek
- 4 płaskie łyżki cukru
- 250 g śmietanki 36 % lub 30 %
Z podanych składników otrzymasz do 1 litra lodów.
Śmietankę bardzo dobrze schłodź w lodówce.
Sparz jajka - zalej wrzątkiem przed oddzieleniem białek od żółtek. Białka oddziel od żółtek. Z żółtek polecam upiec cudowne drożdżówki z truskawkami.
Pierwsze ubij na sztywno białka do których dodasz w trakcie dwie łyżki cukru. Białka umieść w dużej, szklanej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach możesz dodać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka przynajmniej minutę. Czyli łącznie dodajesz dwie łyżki cukru.
Wyjmij śmietankę z lodówki i również zacznij ją ubijać. Najpierw chwilę na mniejszych obrotach, by nie zachlapać całej kuchni. Polecam używać do tego wysokiego naczynia. Stopniowo zwiększaj obroty. Po 2 minutach dodaj 2 łyżki cukru i miksuj masę jeszcze 3-4 minuty na puszysty krem. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Śmietanka może się też ubić szybciej.. Dużo zależy od świeżości i stopnia schłodzenia. Śmietanka 30 % ubija się trochę dłużej niż ta tłustsza, 36 %.
Połącz ubite białka ze śmietanką i wymieszaj delikatnie łyżką lub szpatułką. Masę przełóż do pojemnika z zamknięciem lub do foremek na lody na patyku.
Masa w dużym pojemniku z zamknięciem całkowicie zamrozi się po 6 godzinach.
W wersji lodów na patyku wystarczą już tylko 2-3 godzin mrożenia.
Jeśli chcesz podać swoje lody w domowych rożkach, to gorąco polecam mój przepis na domowe wafle karmelowe!
Smacznego.