Domowe lody Big Milk

Domowe lody Big Milk

Znacie smak lodów "Big Milk" ?
Chyba wszyscy choć raz je jedliśmy. Pomijam oczywiście osoby na specjalnych dietach, lub miłośników dań wytrawnych. 

- tylko 3 składniki
- bez maszynki do lodów
- bez mieszania w zamrażalniku
- prosto, tanio i smacznie

Polecam również prawdziwą poezję smaku.. czyli domowe lody jagodowe śmietankowe.
Jestem ciekawa czy próbowaliście też super orzeźwiających lodów, czyli domowego sorbetu z truskawek?

Czas przygotowania: 20 minut
Czas mrożenia: 6 godzin
Ilość porcji: 8

Składniki:
  • 4 białka jajek
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 250 g śmietanki słodkiej 36 %

Z podanych składników otrzymasz do 1 litra lodów.

Śmietankę bardzo dobrze schłodź w lodówce.
Sparz jajka - zalej wrzątkiem przed oddzieleniem białek od żółtek. Białka oddziel od żółtek. Z żółtek polecam upiec cudowne drożdżówki z truskawkami :-)

Pierwsze ubij na sztywno białka z dwiema łyżkami cukru. Umieść je w dużej szklanej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach możesz dodać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka przynajmniej minutę. 

Wyjmij śmietankę z lodówki i również zacznij ją ubijać. Najpierw chwilę na mniejszych obrotach, by nie zachlapać całej kuchni. Stopniowo zwiększaj obroty. Po 2 minutach dodaj 2 łyżki cukru i miksuj masę jeszcze 3-4 minuty na puszysty krem. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić.

Połącz ubite białka ze śmietanką i wymieszaj deliaktnie łyżką lub szpatułką. Masę przełóż do pojemnika z zamknięciem lub do foremek na lody na patyku. 

Masa w dużym pojemniku z zamknięciem całkowicie zamrozi się po 6 godzinach.
W wersji lodów na patyku wystarczą już tylko 2-3 godzin mrożenia.

domowe-lody-big-milk-1

domowe-lody-big-milk-2

Jeśli chcesz podać swoje lody w domowych rożkach, to gorąco polecam mój przepis na domowe wafle karmelowe!

Smacznego :-)

Średnia 4.9 / 5 (18 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Candy Pandas
2017-06-11 18:07
Uwielbiamy te lody i wersja domowa jest jeszcze bardziej kusząca :D
user pic
Trufelek
2017-06-11 20:35
Wyglądają bardzo apetycznie! :) Ja dzisiaj robiłam orzechowo-bananowe :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-06-12 10:17
Dziękuję. Też pysznie.. i bardzo dobre połączenie :-)
user pic
karina
2017-06-11 22:32
odkąd mój syn zachorował na salmonelle,po dodaniu surowych jajek do wafli,nigdy juz nie robię nic do czego idą surowe jajka,da się bez?
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-06-12 10:17
Możesz zrobić wersję z samej śmietanki i cukru. Podczas mrożenia zamieszaj lub zblenduj masę kilka razy - co 30-60 minut.
user pic
Widelczykiem
2017-06-12 21:10
Palce lizać!
user pic
Izumi
2017-06-29 21:40
Ostatnio troche kombinowalam z lodami. Rozne przepisy z neta poszly w ruch z roznym skutkiem. Najbardziej upierdliwe to jest to mieszanie i blendowane co 30min. Tu tego nie ma wiec podeszlam dosc sceptycznie, ale... Ten przepis jest MEGA! Prosto, szybko i przyjemnie, a lody wychodza IDEALNE!!! Po prostu idealne!!! Jako nalogowy lodozerca jestem zachwycona. Polecam goraco wyprobowanie tego przepisu, a autorce bardzo serdecznie dziekuje! Od dzis zawsze bede miec smietanke w lodowce w pogotowiu! :D <3
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-06-30 09:58
Jak miło czytać z rana! Dziękuję :-) i smacznego za każdym razem!