Domowe lody Big Milk

Domowe lody Big Milk

Znacie smak lodów "Big Milk" ? Chyba wszyscy choć raz je jedliśmy. Zapraszam po super przepis na domowe lody śmietankowe. Do zrobienia tych lodów potrzebujesz tylko trzech składników.

Zrobisz je bez użycia maszynki i bez mieszania masy w zamrażalniku. Polecam również prawdziwą poezję smaku.. czyli domowe lody jagodowe śmietankowe. Jestem ciekawa czy próbowaliście też super orzeźwiających lodów, czyli domowego sorbetu z truskawek?

Reklama

Czas przygotowania: 20 minut
Czas mrożenia: 6 godzin
Ilość porcji: 1 litr lodów

Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 4 białka jajek
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 250 g śmietanki 36 % lub 30 %

Z podanych składników otrzymasz do 1 litra lodów.

Śmietankę bardzo dobrze schłodź w lodówce.
Sparz jajka - zalej wrzątkiem przed oddzieleniem białek od żółtek. Białka oddziel od żółtek. Z żółtek polecam upiec cudowne drożdżówki z truskawkami.

Pierwsze ubij na sztywno białka do których dodasz w trakcie dwie łyżki cukru. Białka umieść w dużej, szklanej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach możesz dodać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka przynajmniej minutę. Czyli łącznie dodajesz dwie łyżki cukru.

Wyjmij śmietankę z lodówki i również zacznij ją ubijać. Najpierw chwilę na mniejszych obrotach, by nie zachlapać całej kuchni. Polecam używać do tego wysokiego naczynia. Stopniowo zwiększaj obroty. Po 2 minutach dodaj 2 łyżki cukru i miksuj masę jeszcze 3-4 minuty na puszysty krem. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Śmietanka może się też ubić szybciej.. Dużo zależy od świeżości i stopnia schłodzenia. Śmietanka 30 % ubija się trochę dłużej niż ta tłustsza, 36 %. 

Połącz ubite białka ze śmietanką i wymieszaj deliaktnie łyżką lub szpatułką. Masę przełóż do pojemnika z zamknięciem lub do foremek na lody na patyku. 

Masa w dużym pojemniku z zamknięciem całkowicie zamrozi się po 6 godzinach.
W wersji lodów na patyku wystarczą już tylko 2-3 godzin mrożenia.

Domowe lody Big Milk, 1

Domowe lody Big Milk, 2

Jeśli chcesz podać swoje lody w domowych rożkach, to gorąco polecam mój przepis na domowe wafle karmelowe!
Smacznego.

Średnia 4.5 / 5 (63 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/15103

Komentarze

2017-06-11 18:07
Uwielbiamy te lody i wersja domowa jest jeszcze bardziej kusząca :D
2017-06-11 20:35
Wyglądają bardzo apetycznie! :)
Ja dzisiaj robiłam orzechowo-bananowe :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-06-12 10:17
Dziękuję. Też pysznie.. i bardzo dobre połączenie :-)
2017-06-11 22:32
odkąd mój syn zachorował na salmonelle,po dodaniu surowych jajek do wafli,nigdy juz nie robię nic do czego idą surowe jajka,da się bez?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-06-12 10:17
Możesz zrobić wersję z samej śmietanki i cukru. Podczas mrożenia zamieszaj lub zblenduj masę kilka razy - co 30-60 minut.
2018-05-11 15:56
Karina, zamiast jajek, spróbuj mleko skondensowane. Ja tak robię, bo właśnie boję się salmonelli.
2018-05-27 19:40
A jak to robisz? Bo moja corka ma Ale alergie na jajka.
2017-06-12 21:10
Palce lizać!
2017-06-29 21:40
Ostatnio troche kombinowalam z lodami. Rozne przepisy z neta poszly w ruch z roznym skutkiem. Najbardziej upierdliwe to jest to mieszanie i blendowane co 30min. Tu tego nie ma wiec podeszlam dosc sceptycznie, ale... Ten przepis jest MEGA! Prosto, szybko i przyjemnie, a lody wychodza IDEALNE!!! Po prostu idealne!!! Jako nalogowy lodozerca jestem zachwycona. Polecam goraco wyprobowanie tego przepisu, a autorce bardzo serdecznie dziekuje! Od dzis zawsze bede miec smietanke w lodowce w pogotowiu! :D <3
Ania z AniaGotuje.pl
2017-06-30 09:58
Jak miło czytać z rana! Dziękuję :-) i smacznego za każdym razem!
2018-04-12 20:46
Dzień dobry. Myślę że ten przepis jest naprawdę godny wypróbowania😊i mam pytanie Czy ubijamy śmietankę przed połączeniem z białkami?
2018-04-12 20:47
Już doczytałam😀ale ze mnie gapA😉 a Pani przepisy uwielbiam. Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-13 09:34
Nic nie szkodzi Paula 🙂 Dziękuję Ci za miłe słowa i smacznego!
2018-04-22 16:15
A czy można z tej wersji wykombinować czekoladowe albo truskawkowe?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-04-22 17:38
Raczej polecam inne przepisy. Lody czekoladowe oraz lody truskawkowe - sorbet.
2018-05-10 13:54
Pani Kasiu mam pytanie, czy to możliwe , że śmietanka ubita po dodaniu cukru się "ważyła" robią się grudki i oddziela woda
.Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-10 15:41
Być może byłaś na etapie ubijania śmietanki w momencie, gdy już zaczęło się rozwarstwiać masło. Jaką miałaś śmietankę? Jaki termin ważności?
2018-05-25 07:25
Witam.
Nie pasuje mi tu proporcja cukru.
Wcskladnikah jest 4 płaskie łyżki cukru a w przepisie wychodzi na to że ma być więcej.
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam
Ania z AniaGotuje.pl
2018-05-25 10:22
Wszystko się zgadza - 2 łyżki cukru na białko oraz 2 łyżki cukru na śmietankę. Jeśli opis nie jest do końca jasny, to zaraz poprawię go tak, by nie było wątpliwości. 🙂
2018-07-01 00:37
Ja też zrobiłam. Potwierdzam, są naprawdę pyszne i naprawdę wychodzą bez tego okropnego mieszania co pół godziny.Moja córka, która jest bardzo wybredna w kwestii lodów, była nimi zachwycona.Bo takie proste i takie smaczne. Bardzo dziękuję za przepis!d😋
Ania z AniaGotuje.pl
2018-07-01 09:52
Dziękuję Ci bardzo 🙂🙂 W takim razie koniecznie sprawdź mój przepis na lody solony karmel 🌼
2018-07-01 14:19
Na pewno zrobię! Uwielbiam kajmak i orzeszki ziemne. Czekam tylko na słońce! 😀
-- Ania z AniaGotuje.pl 🌼🌼
2018-08-02 19:05
Spróbowałam i moje obserwacje:
"Po 2 minutach dodaj 2 łyżki cukru i miksuj masę jeszcze 3-4 minuty na puszysty krem."
Niepotrzebnie podajesz czas. U mnie po takim czasie powstało słodkie masło:-)))
Spróbowałam raz jeszcze znacznie krócej i wyszła bita śmietana.
ALE w mrożeniu rozwarstwiło się i w sumie to wyszła bita śmietana mrożona i mrożona piana z białek..... Co zrobiłam źle?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-03 09:26
Prawdopodobnie białka nie były ubite na sztywno lub użyłaś cukru pudru? Być może masa nie była dobrze wymieszana lub śmietanka przebita.
2018-08-03 16:06
No właśnie wszystko było jak w przepisie, nie pytałabym, gdybym się sama porządziła:-)
Specjalnie ubijałam drugi raz śmietanę, bo pierwsza dała słodkie masełko. Puder też odpada, białka sztywne. A co znaczy nie była dobrze wymieszana masa, jak to poznać?
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-03 16:18
Masa jest wtedy jednolita... a może coś z zamrażalnikiem? Dopiero teraz o tym pomyślałam?
2018-08-03 19:14
Zamrażalnik jest ok, mimo upałów. Próbujemy różne przepisy i zwykle wychodzą, rozwarstwiło nam się tylko tym razem. Za jakiś czas znów spróbujemy, bo to nieliczne lody wykorzystujące białka. Zwykle zostają nam one po innych lodach.... opartych na żółtkach:-))))) Szukam przepisów na wykorzystanie białek bez pieczenia, bo piekarnika lepiej teraz nie włączać:(
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-04 10:15
Rozumiem Cię doskonale.. teraz jest tak gorąco, że nawet w nocy się ciężko śpi..
2018-08-10 12:33
Chciałabym zrobić śmietankowe lody dla trzylatka. Jednakże nie mam jajek ze sprawdzonego źródła. Istnieje taki przepis na lody domowe, ale bez jajek? 🍨
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-10 13:54
Oczywiście Kingo.. Polecam Ci przepis na lody waniliowe Tylko 3 składniki i bez jajek.
2018-08-30 16:45
Witam serdecznie próbuje rozbić te pyszne lody są wyśmienite mam taki problem wszystko jest pięknie ładnie i pyszne ale na dnie pojemnika mam normalnie zamarzniętą tak jakby wodę w czym jest problem co robię nie tak
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-08-31 09:41
Bardzo ciężko mi stwierdzić, ponieważ nie byłą przy Tobie. Ostatnio zauważyłam, że przy dużych upałach bardzo ciężko ubija mi się masy (białka oraz śmietankę).

Przepis na lody domowej roboty

Jak zrobić proste lody? Ten przepis na lody śmietankowe wymyśliłam oczywiście latem. Bardzo lubimy proste lody na patyku Big Milk. Pomyślałam więc, że spróbuję zrobić podobne domowe lody. Tak powstał przepis na domowe lody bez maszynki, bez mieszania. Miało być smacznie, prosto i szybko. 

Przepis na domowe lody śmietankowe

Te lody śmietankowe można też wymieszać i przygotować w maszynie typu Thermomix. Ja jednak wolę użyć miksera. Przepis na te lody można lekko zmodyfikować i użyć mniej tłustej śmietanki. Lody ze śmietany 30% też będą super. Mam jeszcze jeden taki prosty przepis na domowe lody.. Chociaż tak naprawdę to ma ich kilka :-) Polecam jednak mój przepis na domowe lody czekoladowe bez maszynki.. to chyba drugi najczęściej wybierany przez dzieci smak lodów. 

Domowe lody przepis

Cudowne i super proste do zrobienia lody śmietankowe domowej roboty, to najlepszy sposób na orzeźwienie. Mój przepis na domowe lody jest super prosty. Lody składają się tylko z trzech tanich i łatwo dostępnych składników. Lubisz lody? Zapraszam po inne moje przepisy na domowe lody.