Domowe lody Big Milk

Domowe lody Big Milk

Znacie smak lodów "Big Milk" ? Chyba wszyscy choć raz je jedliśmy. Zapraszam po super przepis na domowe lody śmietankowe. Do zrobienia tych lodów potrzebujesz tylko trzech składników.

Zrobisz je bez użycia maszynki i bez mieszania masy w zamrażalniku. Polecam również prawdziwą poezję smaku.. czyli domowe lody jagodowe śmietankowe. Jestem ciekawa czy próbowaliście też super orzeźwiających lodów, czyli domowego sorbetu z truskawek?

Czas przygotowania: 20 minut
Czas mrożenia: 6 godzin
Ilość porcji: 1 litr lodów

Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 4 białka jajek
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 250 g śmietanki 36 % lub 30 %

Z podanych składników otrzymasz do 1 litra lodów.

Śmietankę bardzo dobrze schłodź w lodówce.
Sparz jajka - zalej wrzątkiem przed oddzieleniem białek od żółtek. Białka oddziel od żółtek. Z żółtek polecam upiec cudowne drożdżówki z truskawkami.

Pierwsze ubij na sztywno białka do których dodasz w trakcie dwie łyżki cukru. Białka umieść w dużej, szklanej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach możesz dodać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka przynajmniej minutę. Czyli łącznie dodajesz dwie łyżki cukru.

Wyjmij śmietankę z lodówki i również zacznij ją ubijać. Najpierw chwilę na mniejszych obrotach, by nie zachlapać całej kuchni. Polecam używać do tego wysokiego naczynia. Stopniowo zwiększaj obroty. Po 2 minutach dodaj 2 łyżki cukru i miksuj masę jeszcze 3-4 minuty na puszysty krem. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić. Śmietanka może się też ubić szybciej.. Dużo zależy od świeżości i stopnia schłodzenia. Śmietanka 30 % ubija się trochę dłużej niż ta tłustsza, 36 %. 

Połącz ubite białka ze śmietanką i wymieszaj deliaktnie łyżką lub szpatułką. Masę przełóż do pojemnika z zamknięciem lub do foremek na lody na patyku. 

Masa w dużym pojemniku z zamknięciem całkowicie zamrozi się po 6 godzinach.
W wersji lodów na patyku wystarczą już tylko 2-3 godzin mrożenia.

Domowe lody Big Milk, 1

Domowe lody Big Milk, 2

Jeśli chcesz podać swoje lody w domowych rożkach, to gorąco polecam mój przepis na domowe wafle karmelowe!
Smacznego.

Średnia 4.6 / 5 (124 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Przepis na lody domowej roboty

Jak zrobić proste lody? Ten przepis na lody śmietankowe wymyśliłam oczywiście latem. Bardzo lubimy proste lody na patyku Big Milk. Pomyślałam więc, że spróbuję zrobić podobne domowe lody. Tak powstał przepis na domowe lody bez maszynki, bez mieszania. Miało być smacznie, prosto i szybko. 

Przepis na domowe lody śmietankowe

Te lody śmietankowe można też wymieszać i przygotować w maszynie typu Thermomix. Ja jednak wolę użyć miksera. Przepis na te lody można lekko zmodyfikować i użyć mniej tłustej śmietanki. Lody ze śmietany 30% też będą super. Mam jeszcze jeden taki prosty przepis na domowe lody.. Chociaż tak naprawdę to ma ich kilka :-) Polecam jednak mój przepis na domowe lody czekoladowe bez maszynki.. to chyba drugi najczęściej wybierany przez dzieci smak lodów. 

Domowe lody przepis

Cudowne i super proste do zrobienia lody śmietankowe domowej roboty, to najlepszy sposób na orzeźwienie. Mój przepis na domowe lody jest super prosty. Lody składają się tylko z trzech tanich i łatwo dostępnych składników. Lubisz lody? Zapraszam po inne moje przepisy na domowe lody.