Domowe lody Big Milk

Domowe lody Big Milk

Znacie smak lodów "Big Milk" ?
Chyba wszyscy choć raz je jedliśmy. Pomijam oczywiście osoby na specjalnych dietach, lub miłośników dań wytrawnych. 

- tylko 3 składniki
- bez maszynki do lodów
- bez mieszania w zamrażalniku
- prosto, tanio i smacznie

Czas przygotowania: 20 minut
Czas mrożenia: 6 godzin
Ilość porcji: 8

Składniki:
  • 4 białka jajek
  • 4 płaskie łyżki cukru
  • 250 g śmietanki słodkiej 36 %

Z podanych składników otrzymasz do 1 litra lodów.

Śmietankę bardzo dobrze schłodź w lodówce.
Białka oddziel od żółtek. Z żółtek polecam upiec cudowne drożdżówki z truskawkami :-)

Pierwsze ubij na sztywno białka z dwiema łyżkami cukru. Umieść je w dużej szklanej misce i ubijaj kilka minut na sztywno. Nie za długo, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Już po 3 minutach możesz dodać cukier. Ciągle miksując wsypuj po jednej łyżce cukru. Po każdej łyżce miksuj białka przynajmniej minutę. 

Wyjmij śmietankę z lodówki i również zacznij ją ubijać. Najpierw chwilę na mniejszych obrotach, by nie zachlapać całej kuchni. Stopniowo zwiększaj obroty. Po 2 minutach dodaj 2 łyżki cukru i miksuj masę jeszcze 3-4 minuty na puszysty krem. Cukier powinien się całkowicie rozpuścić.

Połącz ubite białka ze śmietanką i wymieszaj deliaktnie łyżką lub szpatułką. Masę przełóż do pojemnika z zamknięciem lub do foremek na lody na patyku. 

Masa w dużym pojemniku z zamknięciem całkowicie zamrozi się po 6 godzinach.
W wersji lodów na patyku wystarczą już tylko 2-3 godzin mrożenia.

domowe-lody-big-milk-1

domowe-lody-big-milk-2

Jeśli chcesz podać swoje lody w domowych rożkach, to gorąco polecam mój przepis na domowe wafle karmelowe!

Smacznego :-)

Candy Pandas
2017-06-11 18:07
Uwielbiamy te lody i wersja domowa jest jeszcze bardziej kusząca :D
Trufelek
2017-06-11 20:35
Wyglądają bardzo apetycznie! :) Ja dzisiaj robiłam orzechowo-bananowe :)
Ania
2017-06-12 10:17
Dziękuję. Też pysznie.. i bardzo dobre połączenie :-)
karina
2017-06-11 22:32
odkąd mój syn zachorował na salmonelle,po dodaniu surowych jajek do wafli,nigdy juz nie robię nic do czego idą surowe jajka,da się bez?
Ania
2017-06-12 10:17
Możesz zrobić wersję z samej śmietanki i cukru. Podczas mrożenia zamieszaj lub zblenduj masę kilka razy - co 30-60 minut.
Widelczykiem
2017-06-12 21:10
Palce lizać!