Delikatny chleb pszenny z garnka

Delikatny chleb pszenny z garnka

Domowy, prosty chleb pszenny na drożdżach. Ten chlebek bardzo pięknie wyrasta. To chlebek wyjątkowo delikatny, puszysty. Jest to idealny chleb dla dzieci. Wspaniałe się kroi i cudownie smakuje. 

Chleb pszenny jest:
- jednolity
- puszysty
- delikatny
- równy
- idealnie się kroi

Warto spróbować również super szybkiego przepisu na bułeczki śniadaniowe

Reklama

Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 50 minut
Ilość porcji: bochenek o średnicy około 26 cm

Składniki:
  • 750 g mąki pszennej tortowej (3/4 z kilogramowej torebki)
  • 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych
  • 1,5 szklanki ciepłej wody - do 400 ml
  • po łyżce soli, cukru, oleju i majonezu

Dokładny czas przygotowywania ciasta chlebowego: 5 minut + wyrastanie 12 h + 1 h wyrastania przed pieczeniem
Czas pieczenia chleba: około 50 minut
Ilość porcji: wysoki bochenek o średnicy około 26 cm
Ciasto wyrabiaj wieczorem, a piecz następnego dnia rano.

Delikatny chleb pszenny z garnka, 1

Delikatny chleb pszenny z garnka

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w dużej misce. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakami. Wystarczy kilka minut, do połączenia składników.

Ciasto chlebowe przykryj folią i umieść w lodówce na całą noc. Użyj dużej miski. ponieważ ciasto chlebowe wyrasta już w lodówce i potraja swoją objętość.

Rano natłuść dłonie oliwą i ostrożnie, zaczynając od podważania wyrośniętego ciasta przy krawędziach,  wyjmij ciasto z miski i umieść na stolnicy obsypanej mąką. Ciasto jest dość luźne, więc warto podsypywać je mąką w trakcie wyrabiania. Podsypujesz tylko do momentu, gdy ciasto daje się ładnie wyrabiać i nie przykleja się do blatu. Wyrabiaj kilka minut i uformuj kulę.

Garnek, formę metalową, tortownicę, czy też jednorazową, aluminiową foremkę do pieczenia chleba lub pasztetów wysmaruj od wewnątrz oliwą i umieść w niej kulę chlebową. Przykryj przykrywką lub folią. Odstaw tak jak wcześniej do wyrastania. Tym razem już tylko na godzinę i nie do lodówki a np. do piekarnika nagrzanego wcześniej do 40 stopni. Garnek, w którym będzie się piekł chleb powinien być duży i wysoki - minimum 25 cm średnicy.

Po godzinie, wyrośnięty chlebek wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz pod przykrywką około 10 minut. Następnie już bez przykrywki (czy też folii aluminiowej) około 40 minut w temperaturze 190 stopni. 

Już po kilku minutach od wyłączenia piekarnika możesz wyjąć chleb. Powinien sam "wyskoczyć" z garnka po lekkim podważeniu go przy krawędziach.

Delikatny chleb pszenny z garnka, 2

Delikatny chleb pszenny z garnka, 3

Jeśli pieczesz chleb w garnku, to koniecznie zwróć uwagę na to, by nie był to garnek posiadające plastikowe rączki lub uchwyt w przykrywce.
Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (6 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/13938
Reklama

Komentarze

2017-01-04 21:36
Piękny, jaki wyrośnięty! :) Chętnie skusiłbym się na kromkę jeszcze ciepłego :)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-04 21:53
:-) Zapraszam do pieczenia.
2017-01-11 12:20
Super przepis. Proszę o wstawienie przepisu na chlebek razowy, chętnie skorzystam :-)
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-11 14:34
Dziękuję :-) Prośbę już sobie zapisują do listy oczekujących :-)
2017-01-11 14:51
W takim razie czekam cierpliwie :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-01-11 17:02
:-) Pozdrawiam cieplutko.
2017-09-01 14:21
Czuję się trochę zawiedziona, bo po przeczytaniu, że będzie to chleb z garnka myślałam, że będzie on gotowany :D
Ania z AniaGotuje.pl
2017-09-01 14:33
Cóż mam napisać Izabelo.. Czy mino to się skusisz? ;-)

Chleb pszenny z garnka

To chleb pszenny, którego ciasto wyrasta za pierwszym razem bardzo długo. Ciasto chlebowe można śmiało wyrobić i zostawić do wyrastania na całą noc. Po pierwszym wyrastaniu ciasto przed pieczeniem potrzebuje odpoczywać jeszcze ostatnią godzinę. To bardzo dobry chleb pszenny z garnka dla dzieci. Chleb jest lekki i idealnie się kroi. 

Chleb nocny z garnka

Ten prosty chleb pszenny pieczony w garnku lub innym większym naczyniu dedykowanym wypiekom jest bardzo smacznym domowych chlebem. Ciasto chlebowe szykuje się prosto i szybko, ponieważ jest to chleb pszenny pieczony na drożdżach. Zapraszam też po inne moje przepisy na domowe pieczywo oraz najlepszy przepis na ciasto naleśnikowe