Delikatny chleb pszenny z garnka

Delikatny chleb pszenny z garnka

Domowy, prosty chleb pszenny na drożdżach. Ten chlebek bardzo wyrasta :-)
Ciasto wyrabiaj wieczorem, a piecz następnego dnia rano.

Chleb jest:
- jednolity
- puszysty
- delikatny
- równy
- idealnie się kroi

Warto spróbować!

Czas przygotowywania:
 5 minut + wyrastanie 12h + 1 h
Czas pieczenia: około 50 minut
Ilość porcji: wysoki bochenek o średnicy około 26 cm

Składniki:
• 750 g mąki pszennej tortowej (3/4 z kilogramowej torebki)
• 7 g suchych drożdży lub 25 g świeżych
• 1,5 szklanki ciepłej wody - do 400 ml
• po łyżce soli, cukru, oleju i majonezu

Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą w dużej misce. Wyrabiaj ciasto ręcznie lub mikserem z hakami. Wystarczy kilka minut, do połączenia składników.

Ciasto chlebowe przykryj folią i umieść w lodówce na całą noc. Użyj dużej miski. ponieważ ciasto chlebowe wyrasta już w lodówce i potraja swoją objętość.

Rano natłuść dłonie oliwą i ostrożnie, zaczynając od podważania wyrośniętego ciasta przy krawędziach,  wyjmij ciasto z miski i umieść na stolnicy obsypanej mąką. Ciasto jest dość luźne, więc warto podsypywać je mąką w trakcie wyrabiania. Podsypujesz tylko do momentu, gdy ciasto daje się ładnie wyrabiać i nie przykleja się do blatu. Wyrabiaj kilka minut i uformuj kulę.

Garnek, formę metalową, tortownicę, czy też jednorazową, aluminiową foremkę do pieczenia chleba lub pasztetów wysmaruj od wewnątrz oliwą i umieść w niej kulę chlebową. Przykryj przykrywką lub folią. Odstaw tak jak wcześniej do wyrastania. Tym razem już tylko na godzinę i nie do lodówki a np. do piekarnika nagrzanego wcześniej do 40 stopni. Garnek, w którym będzie się piekł chleb powinien być duży i wysoki - minimum 25 cm średnicy.

Po godzinie, wyrośnięty chlebek wstaw do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piecz pod przykrywką około 10 minut. Następnie już bez przykrywki (czy też folii aluminiowej) około 40 minut w temperaturze 190 stopni. 

Już po kilku minutach od wyłączenia piekarnika możesz wyjąć chleb. Powinien sam "wyskoczyć" z garnka po lekkim podważeniu go przy krawędziach.

delikatny-chleb-pszenny-z-garnka-1

delikatny-chleb-pszenny-z-garnka-2

delikatny-chleb-pszenny-z-garnka-3

Jeśli pieczesz chleb w garnku - koniecznie zwróć uwagę na to, by nie był to garnek posiadające plastikowe rączki lub uchwyt w przykrywce ;-)

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Piotr
2017-01-04 21:36
Piękny, jaki wyrośnięty! :) Chętnie skusiłbym się na kromkę jeszcze ciepłego :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-04 21:53
:-) Zapraszam do pieczenia.
user pic
Agnieszka
2017-01-11 12:20
Super przepis. Proszę o wstawienie przepisu na chlebek razowy, chętnie skorzystam :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-11 14:34
Dziękuję :-) Prośbę już sobie zapisują do listy oczekujących :-)
user pic
Agnieszka
2017-01-11 14:51
W takim razie czekam cierpliwie :-)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-01-11 17:02
:-) Pozdrawiam cieplutko.
user pic
Izabela
2017-09-01 14:21
Czuję się trochę zawiedziona, bo po przeczytaniu, że będzie to chleb z garnka myślałam, że będzie on gotowany :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2017-09-01 14:33
Cóż mam napisać Izabelo.. Czy mino to się skusisz? ;-)