Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Przepis na bardzo uniwersalne ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką. Jeśli użyjesz takiej samej formy jak ja, Twoje ciasto wyrośnie idealnie ponad obręcz tortownicy i stworzy rozkoszny grzybek z kruszonki oraz śliwek.

Czas przygotowania: 35 minut
Czas pieczenia: 1 godzina
Ilość porcji: tortownica 26 cm

Składniki na ciasto drożdżowe

  • 4 żółtka średnich jaj
  • 14 g suchych drożdży
  • 150 g drobnego cukru
  • 650 g mąki pszennej
  • 300 ml ciepłego mleka
  • 100 g miękkiego masła

Składniki na kruszonkę i śliwki

  • 500 g śliwek (mogą być mrożone) + 2 łyżki cukru
  • 100 g masła
  • 80 g cukru
  • 80 g mąki

Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pomieszczenia (masło, mleko i jajka wyjmij wcześniej z lodówki).

W dużej misce umieść żółtka oraz cukier i miksuj kilka minut na gładką, jasną masę. Dodaj ciepłe mleko, mąkę oraz suche drożdże i wyrabiaj ręcznie lub zmień mieszadła na haki. Na koniec dodaj miękkie masło i dalej wyrabiaj ciasto ręcznie, aż do momentu, gdy będzie zwarte, elastyczne i nie będzie się kleić do ścianek miski.

Przykryj ciasto np. ściereczką i odstaw do podwójnego wyrośnięcia. Ja czasem wkładam miskę z ciastem do wyłączonego piekarnika, który wcześniej lekko podgrzałam do temperatury 30-40 stopni. 

Jak przygotować śliwki:
Twoje ciasto garuje (wyrasta), więc możesz się zająć resztą składników. Jeśli masz świeże śliwki umyj je, wypestkuj i umieść w rondelku. Moje były mrożone, więc bez rozmrażania wylądowały w rondelku.

Ustaw małą moc palnika, dodaj 2 łyżki cukru i czekaj aż śliwki puszczą sok. Po chwili możesz je już zamieszać. Śliwki z cukrem trzymaj na palniku tylko kilka minut, by się nie rozpadły.

Cały sok, który puściły śliwki oraz rozpuszczony cukier zlej do szklanki (możesz potem rozcieńczyć go z wodą i wypić jak kompot), śliwki zaś odstaw by ostygły.

Jak zrobić kruszonkę:
Mąkę, masło w kawałkach oraz cukier wyłóż na blat lub do dużej miski i rozcieraj palcami, aż do połączenia ich w lekko kruchą masę. Odstaw całość pod przykryciem do lodówki lub umieść w zamrażalniku.

---
Po około 30-40 minutach Twoje ciasto drożdżowe powinno już dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.

Formę na babkę lub tortownicę wysmaruj resztkami masła oraz lekko obsyp mąką. Ciasto wyjmij z miski i chwilę masuj dłońmi. Uformuj kształt pod formę i umieść w blaszce/foremce. Ciasto nie powinno zajmować w formie więcej niż połowy powierzchni. Jeśli masz go więcej.. użyj dodatkowej, dowolnej foremki.

Formę z ciastem ponownie umieść w ciepłym miejscu na około 30 minut.

Piekarnik ustaw na 180 stopni. Na wyrośnięte ciasto wyłóż śliwki oraz obsyp fragmentami kruszonki. Jeśli wcześniej ciasto na kruszonkę było zamrożone, zetrzyj je na tarce z grubymi oczkami.

Ciasto piecz około 60-80 minut, do suchego patyczka. Po wyłączeniu piekarnika zostaw je w środku jeszcze 5 minut. Uchyl drzwiczki i odczekaj kolejnych 10 minut zanim wyjmiesz ciasto.

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką, 1

Smacznego.

Średnia 4.6 / 5 (44 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

W tym cieście drożdżowym z kruszonką i śliwkami, ciasto wyrabia się tylko tak długo, by wszystkie składniki się połączyły i uformowały w piękną i gładką kulę. Ciasto można też podzielić na kilka mniejszych kawałków i z powodzeniem przygotować drożdżówki ze śliwkami. 

Proste ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

To bardzo proste ciasto drożdżowe ze śliwkami szykuję na suchych drożdżach. Jeśli chcesz użyć drożdży świeżych, to przygotuj ich około 45 gramów i zrób wcześniej zaczyn. Jeśli wolisz ciasta ucierane, to serdecznie zapraszam po mój przepis na ciasto ucierane ze śliwkami. Jeśli zaś w ogóle lubisz piec, to zachęcam do sprawdzenia innych moich przepisów na proste domowe ciasta. W szczególności polecam ciasto ze śliwkami oraz ciasto drożdżowe ze śliwkami i drożdżówki z serem