Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką

Tym razem mam dla Was przepis na bardzo uniwersalne ciasto drożdżowe do którego dodałam śliwki oraz słodką kruszonkę.

Jeśli użyjesz takiej samej formy jak ja, Twoje ciasto wyrośnie idealnie ponad obręcz tortownicy i stworzy rozkoszny grzybek z kruszonki oraz śliwek.

Z powodzeniem możesz też użyć dużej formy na babkę np. na Wielkanoc ;-)

Czas przygotowywania: 30-40 minut
Czas wyrastania: łącznie około 60-80 minut
Ilość porcji: 10-12 kawałków z tortownicy o średnicy 26 cm

Składniki:
• 4 żółtka jaj
• 14 g suchych drożdży
• 150 g drobnego cukru
• 650 g mąki pszennej
• 300 ml ciepłego mleka
• 100 g miękkiego masła

• 500 g śliwek (mogą być mrożone)
• 2 łyżki cukru

kruszonka:
• 100 g masła
• 80 g cukru
• 80 g mąki

Ciasto
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pomieszczenia (masło, mleko i jajka wyjmij wcześniej z lodówki).

W dużej misce umieść żółtka oraz cukier i miksuj kilka minut na gładką, jasną masę. Dodaj ciepłe mleko, mąkę oraz suche drożdże i wyrabiaj ręcznie lub zmień mieszadła na haki.

Na koniec dodaj miękkie masło i dalej wyrabiaj ciasto ręcznie, aż do momentu, gdy będzie zwarte, elastyczne i nie będzie się kleić do ścianek miski.

Przykryj ciasto np. ściereczką i odstaw do podwójnego wyrośnięcia. Ja czasem wkładam miskę z ciastem do wyłączonego piekarnika, który wcześniej lekko podgrzałam do temperatury 30-40 stopni. 

Śliwki
Twoje ciasto garuje (wyrasta), więc możesz się zająć resztą składników. Jeśli masz świeże śliwki umyj je, wypestkuj i umieść w rondelku. Moje były mrożone, więc bez rozmrażania wylądowały w rondelku.

Ustaw małą moc palnika, dodaj cukier - 2 łyżki - i czekaj aż śliwki puszczą sok. Po chwili możesz je już zamieszać. Śliwki z cukrem trzymaj na palniku tylko kilka minut, by się nie rozpadły.

Cały sok, który puściły śliwki oraz rozpuszczony cukier zlej do szklanki (możesz potem rozcieńczyć go z wodą i wypić jak kompot), śliwki zaś odstaw by ostygły.

Kruszonka
Mąkę, masło w kawałkach oraz cukier wyłóż na blat lub do dużej miski i rozcieraj palcami, aż do połączenia ich w lekko kruchą masę. Odstaw całość pod przykryciem do lodówki lub umieść w zamrażalniku.

Przed pieczeniem
Po około 30-40 minutach Twoje ciasto drożdżowe powinno już dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.

Formę na babkę lub tortownicę wysmaruj resztkami masła oraz lekko obsyp mąką. Ciasto wyjmij z miski i chwilę masuj dłońmi. Uformuj kształt pod formę i umieść w blaszce/foremce. 

Ciasto nie powinno zajmować w formie więcej niż połowy powierzchni. Jeśli masz go więcej.. użyj dodatkowej, dowolnej foremki.

Formę z ciastem ponownie umieść w ciepłym miejscu na około 30 minut.

Piekarnik ustaw na 180 stopni. Na wyrośnięte ciasto wyłóż śliwki oraz obsyp fragmentami kruszonki. Jeśli wcześniej ciasto na kruszonkę było zamrożone, zetrzyj je na tarce z grubymi oczkami.

Ciasto piecz około 60-80 minut, do suchego patyczka. Po wyłączeniu piekarnika zostaw je w środku jeszcze 5 minut. Uchyl drzwiczki i odczekaj kolejnych 10 minut zanim wyjmiesz ciasto.

ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami-i-kruszonka-1

ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami-i-kruszonka-2

ciasto-drozdzowe-ze-sliwkami-i-kruszonka-3

Smacznego :-)

Madame Malonka
2016-03-06 17:07
Wygląda przesmacznie. To jest jeden z moich smaków dzieciństwa. I jeszcze ze śliwkami! Chyba na dniach kupię drożdżę i je zrobię :-)
Marzena
2016-03-06 19:12
Bardzo lubię drożdżowe wypieki :-) pysznie wygląda Aniu :-)
Ania
2016-03-07 09:13
Dziękuję Marzenko :-)