Anielski biszkopt z morelami

Anielski biszkopt z morelami

Anielski biszkopt to ciasto omlet przeniesiony do piekarnika. Przepis jest bardzo prosty a składników niewiele. Warto spróbować ;-)

Reklama

Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: 2-4

Składniki:
  • 5 białek z jajek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki mąki
  • 8 moreli

dodatkowo: olej roślinny do wysmarowania blaszki, cukier puder do oprószenia ciasta

Piekarnik ustaw na 180 stopni.

Białka ubij na sztywno mikserem. Stopniowo dodawaj cukier puder ciągle ubijając białka. Zmniejsz obroty miksera do minimum lub użyj szpatułki, by delikatnie wmieszać w białka mąkę.

Blaszkę od środka wysmaruj olejem i wyłóż ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Umyj, wysusz i wypestkuj morele. Układaj połówki skórką do ciasta. Blaszkę wstaw do piekarnika na 20 minut.

Nie wyjmuj ciasta od razu, tylko zostaw na kilka minut z lekko uchylonymi drzwiami piekarnika.

Anielski biszkopt z morelami, 1

Anielski biszkopt z morelami, 2

Po wystudzeniu możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem. Biszkopt jest puszysty, bardzo delikatny i słodki. Morele zaś kwaśne i rozpływające się w ustach.

Ps. A co zrobić z żółtkami? Polecam ciasta drożdżowe i bułeczki z owocowym nadzieniem :-)

Smacznego!

Średnia 5.0 / 5 (9 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/12587

Komentarze

2016-07-13 11:10
Takiego biszkopta jeszcze nie piekłam. trzeba koniecznie spróbować :)
Dziękuję za inspirację. Bardzo sobie cenię takie szybie przepisy :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-13 11:16
Bardzo proszę i smacznego ;-)
2016-07-13 11:20
Uwielbiam biszkopty, są takie proste w przygotowaniu, a jakie pyszne! Tylko szkoda, że takie kaloryczne :( ;D hehehe. A te zdjęcia.... oj jadła bym !! :)))
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-13 11:22
Olu, polecam. Jako, że to ciasto nie ma żółtek jego struktura jest specyficzna.. taka gąbeczka ;-)
2016-07-13 11:22
Bardzo lubię morele. Ciasto wygląda pięknie :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-13 11:36
Dziękuję :-)
2016-07-13 11:27
Nie przepadam za biszkoptami ale ten rzeczywiście wygląda anielsko...i te morele...:)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-13 11:36
Polecam Alicjo ;-)
Mamy taką fazę na morele i choć dokupujemy co chwilę to jakoś nigdy do wypieku nie dotrwają xD Kusisz tym ciastem i to bardzo :D
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-13 19:54
Może dlatego, że tak szybko się je robi i piecze.. tym razem morele dotrwają :-)
2016-07-13 19:19
Ha ! Dostałam formę o takim kształcie, to już wiem co zrobię :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-13 19:55
Czyli idealnie :-)
Faktycznie anielski- tak też wygląda! Z taką ilością białek musi być bardzo delikatny i puszysty. Pyszności! :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-13 20:31
Taki jest Edytko.. zachęcam do pieczenia :-)
pychota, dzięki za przepis :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-14 10:27
Bardzo proszę Karolino ;)
2016-07-15 20:42
Takie przepisy lubię :) proste i takie pyszne :)))
Ania z AniaGotuje.pl
2016-07-16 10:50
Dziękuję Asiu :-)
2017-04-04 21:05
Uwielbiam Aniu twój blog i kocham cie za pomoc dla mnie w przygotowaniu czegoś pysznego każdego dnia!
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2017-04-05 08:11
Dziękuję Asiu.. bardzo miło czytać takie słowa z rana ;-)