Anielski biszkopt z morelami

Anielski biszkopt z morelami

Anielski biszkopt to ciasto omlet przeniesiony do piekarnika. Przepis jest bardzo prosty a składników niewiele. Warto spróbować ;-)

Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: 2-4

Składniki:
  • 5 białek z jajek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki mąki
  • 8 moreli

dodatkowo: olej roślinny do wysmarowania blaszki, cukier puder do oprószenia ciasta

Piekarnik ustaw na 180 stopni.

Białka ubij na sztywno mikserem. Stopniowo dodawaj cukier puder ciągle ubijając białka. Zmniejsz obroty miksera do minimum lub użyj szpatułki, by delikatnie wmieszać w białka mąkę.

Blaszkę od środka wysmaruj olejem i wyłóż ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Umyj, wysusz i wypestkuj morele. Układaj połówki skórką do ciasta. Blaszkę wstaw do piekarnika na 20 minut.

Nie wyjmuj ciasta od razu, tylko zostaw na kilka minut z lekko uchylonymi drzwiami piekarnika.

Anielski biszkopt z morelami, 1

Anielski biszkopt z morelami, 2

Po wystudzeniu możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem. Biszkopt jest puszysty, bardzo delikatny i słodki. Morele zaś kwaśne i rozpływające się w ustach.

Ps. A co zrobić z żółtkami? Polecam ciasto drożdżowe ze śliwkami i kruszonką i bułeczki z owocowym nadzieniem :-)

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (72 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷