Biszkopt z morelami
Biszkopt z morelami to ciasto omlet przeniesiony do piekarnika. Przepis jest bardzo prosty a składników niewiele. Warto spróbować!
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 2-4
Dieta: wegetariańska
- 5 białek z jajek
- 2 łyżki cukru pudru
- 4 łyżki mąki pszennej tortowej
- 8 moreli
dodatkowo: olej roślinny do wysmarowania blaszki, cukier puder do oprószenia ciasta
Biszkopt z morelami
Piekarnik ustaw na 180 stopni.
Białka ubij na sztywno mikserem. Stopniowo dodawaj cukier puder ciągle ubijając białka. Zmniejsz obroty miksera do minimum lub użyj szpatułki, by delikatnie wmieszać w białka mąkę.
Blaszkę od środka wysmaruj olejem i wyłóż ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Umyj, wysusz i wypestkuj morele. Układaj połówki skórką do ciasta. Blaszkę wstaw do piekarnika na 20 minut.
Nie wyjmuj ciasta od razu, tylko zostaw na kilka minut z lekko uchylonymi drzwiami piekarnika.


Po wystudzeniu możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem. Biszkopt jest puszysty, bardzo delikatny i słodki. Morele zaś kwaśne i rozpływające się w ustach.
Z morelami polecam Ci też inne moje przepisy. Wypróbuj sernik z morelami, sernik z jogurtów greckich czy pyszne naleśniki z morelami.
A co zrobić z żółtkami? Polecam ciasto drożdżowe ze śliwkami czy po prostu bezy.
Smacznego!