Biszkopt z morelami

Biszkopt z morelami

Biszkopt z morelami to ciasto omlet przeniesiony do piekarnika. Przepis jest bardzo prosty a składników niewiele. Warto spróbować!

Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 2-4

Składniki:
  • 5 białek z jajek
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki mąki pszennej tortowej
  • 8 moreli

dodatkowo: olej roślinny do wysmarowania blaszki, cukier puder do oprószenia ciasta

 

Biszkopt z morelami

Piekarnik ustaw na 180 stopni.

Białka ubij na sztywno mikserem. Stopniowo dodawaj cukier puder ciągle ubijając białka. Zmniejsz obroty miksera do minimum lub użyj szpatułki, by delikatnie wmieszać w białka mąkę.

Blaszkę od środka wysmaruj olejem i wyłóż ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Umyj, wysusz i wypestkuj morele. Układaj połówki skórką do ciasta. Blaszkę wstaw do piekarnika na 20 minut.

Nie wyjmuj ciasta od razu, tylko zostaw na kilka minut z lekko uchylonymi drzwiami piekarnika.

Biszkopt z morelami, 1

Biszkopt z morelami, 2

Po wystudzeniu możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem. Biszkopt jest puszysty, bardzo delikatny i słodki. Morele zaś kwaśne i rozpływające się w ustach.

Z morelami polecam Ci też inne moje przepisy. Wypróbuj sernik z morelami, sernik z jogurtów greckich czy pyszne naleśniki z morelami.

A co zrobić z żółtkami? Polecam ciasto drożdżowe ze śliwkami czy po prostu bezy.

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (73 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷