Anielski biszkopt z morelami

Anielski biszkopt z morelami

Średnia 5.0 / 5 (2 głosów)     Oceń!

Anielski biszkopt to ciasto omlet przeniesiony do piekarnika. Przepis jest bardzo prosty a składników niewiele. Warto spróbować ;-)

Czas przygotowywania: 5 minut
Czas pieczenia: 20 minut

Ilość porcji: niewielka blaszka lub keksówka

Składniki:
• 5 białek z jajek
• 2 łyżki cukru pudru
• 4 łyżki mąki
• 8 moreli

dodatkowo: olej roślinny do wysmarowania blaszki, cukier puder do oprószenia ciasta

Piekarnik ustaw na 180 stopni.

Białka ubij na sztywno mikserem. Stopniowo dodawaj cukier puder ciągle ubijając białka. Zmniejsz obroty miksera do minimum lub użyj szpatułki, by delikatnie wmieszać w białka mąkę.

Blaszkę od środka wysmaruj olejem i wyłóż ciasto. Wyrównaj powierzchnię. Umyj, wysusz i wypestkuj morele. Układaj połówki skórką do ciasta. Blaszkę wstaw do piekarnika na 20 minut.

Nie wyjmuj ciasta od razu, tylko zostaw na kilka minut z lekko uchylonymi drzwiami piekarnika.

anielski-biszkopt-z-morelami-1

anielski-biszkopt-z-morelami-2

Po wystudzeniu możesz oprószyć ciasto cukrem pudrem. Biszkopt jest puszysty, bardzo delikatny i słodki. Morele zaś kwaśne i rozpływające się w ustach.

Ps. A co zrobić z żółtkami? Polecam ciasta drożdżowe i bułeczki z owocowym nadzieniem :-)

Smacznego!

Matka Puchatka
2016-07-13 11:10
Takiego biszkopta jeszcze nie piekłam. trzeba koniecznie spróbować :) Dziękuję za inspirację. Bardzo sobie cenię takie szybie przepisy :)
Ania
2016-07-13 11:16
Bardzo proszę i smacznego ;-)
Ola
2016-07-13 11:20
Uwielbiam biszkopty, są takie proste w przygotowaniu, a jakie pyszne! Tylko szkoda, że takie kaloryczne :( ;D hehehe. A te zdjęcia.... oj jadła bym !! :)))
Ania
2016-07-13 11:22
Olu, polecam. Jako, że to ciasto nie ma żółtek jego struktura jest specyficzna.. taka gąbeczka ;-)
jogosfera
2016-07-13 11:22
Bardzo lubię morele. Ciasto wygląda pięknie :)
Ania
2016-07-13 11:36
Dziękuję :-)
Ala Res WYSPA SZCZĘŚLIWA
2016-07-13 11:27
Nie przepadam za biszkoptami ale ten rzeczywiście wygląda anielsko...i te morele...:)
Ania
2016-07-13 11:36
Polecam Alicjo ;-)
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-07-13 18:06
Mamy taką fazę na morele i choć dokupujemy co chwilę to jakoś nigdy do wypieku nie dotrwają xD Kusisz tym ciastem i to bardzo :D
Ania
2016-07-13 19:54
Może dlatego, że tak szybko się je robi i piecze.. tym razem morele dotrwają :-)
Pajujek
2016-07-13 19:19
Ha ! Dostałam formę o takim kształcie, to już wiem co zrobię :)
Ania
2016-07-13 19:55
Czyli idealnie :-)
Edyta Mój kawałek podłogi
2016-07-13 20:06
Faktycznie anielski- tak też wygląda! Z taką ilością białek musi być bardzo delikatny i puszysty. Pyszności! :)
Ania
2016-07-13 20:31
Taki jest Edytko.. zachęcam do pieczenia :-)
Karolina Rybkowska (Zaczytana)
2016-07-14 10:06
pychota, dzięki za przepis :)
Ania
2016-07-14 10:27
Bardzo proszę Karolino ;)
Smakołyki Asi
2016-07-15 20:42
Takie przepisy lubię :) proste i takie pyszne :)))
Ania
2016-07-16 10:50
Dziękuję Asiu :-)
Asia
2017-04-04 21:05
Uwielbiam Aniu twój blog i kocham cie za pomoc dla mnie w przygotowaniu czegoś pysznego każdego dnia!
Ania
2017-04-05 08:11
Dziękuję Asiu.. bardzo miło czytać takie słowa z rana ;-)