Ciasteczka z masłem orzechowym
Wspaniałe i uzależniające! Moje ciastka z masłem orzechowym są niezwykle pyszne. Sam przepis jest super prosty, ponieważ wystarczy połączyć ze sobą wszystkie składniki. A jest ich tylko kilka. Polecam gorąco!
- tylko 10 minut szykowania
- bez miksera, bez ubijania jajka
- chrupiące, maślane, słodko słone ciastka
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia ciastek: 17 minut
Liczba porcji: 11 dużych ciastek
Kaloryczność kcal: 230 w 1 ciasteczku
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 5 łyżek masła orzechowego - 100 g
- pół kostki masła - 100 g
- około pół szklanki cukru - 100 g (lub mniej)
- 1 szklanka mąki pszennej - 160 g
- 1 średnie jajko
- pół płaskiej łyżeczki soli
- 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- pół tabliczki czekolady - 50 g
Ciasteczka z masłem orzechowym
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Pieczenie: 190 stopni, środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół lub 180 stopni z termoobiegiem.
Czas pieczenia: do 17 minut
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników wyszło mi 11 dużych ciastek o wadze około 50 gramów sztuka i średnicy około 8-9 cm - po upieczeniu.
Ciastka z masłem orzechowym
Do większej miski wsyp szklankę mąki pszennej o wadze 160 gramów. Możesz użyć mąkę typ. 450-550. Dodaj też pół kostki prawdziwego masła, czyli 100 gramów masła. Masło może być wyjęte z lodówki lub też takie, które ma temperaturę pomieszczenia.
Dodaj około pięciu łyżek, czyli 100 gramów masła orzechowego bez żadnych dodatków (bez cukru, czekolady itp). Użyłam masła z orzechów arachidowych/ziemnych. Możesz je też znaleźć pod nazwą - pasta orzechowa o składzie: 100% orzechy arachidowe prażone. Taką pastę/masło można też zrobić samodzielnie.
Wsyp 100 gramów (niecałe pół szklanki) drobnego cukru oraz pół płaskiej łyżeczki soli i płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Na koniec wbij jeszcze jedno małe lub średnie jajko.
Porada: Ciasteczka wychodzą dość słodkie. Jeśli więc wolisz mniej słodkie wypieki, to daj nawet o 30 gramów mniej cukru.
Całą zawartość miski rozcieraj chwilę dłonią. W parę minut powstanie Ci plastyczna masa, którą bez problemu ukształtujesz w kulę. Do ciasta dodaj posiekaną czekoladę o wadze łącznej koło 50 gramów. Ja wybrałam dobrej jakości czekoladę mleczną. Możesz też użyć czekoladę gorzką lub nawet białą. Czekoladę można też pominąć w przepisie.
Tylko wmieszaj kawałki czekolady w ciasto. Gotowe ciasto pod ciasteczka z masłem orzechowym możesz zawinąć w folię i odłożyć do lodówki nawet na kilka godzin. Możesz je wówczas przyszykować rano a upiec np. wieczorem. Jeśli kulę ciasta odłożysz do lodówki na 30-60 minut, to będzie Ci też łatwiej formować ciasteczka. Chłodzenie nie jest jednak niezbędne.
Z ciasta odrywaj kawałki o wadze około 50 gramów i formuj z nich kuki. Każdą kulkę spłaszczaj w dłoniach na placek o średnicy około 6-7 cm i układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasteczka z masłem orzechowym jeszcze rozchodzą się podczas pieczenia, więc zachowaj między nimi spore odstępy. Moje ciastka pod koniec pieczenia już lekko się ze sobą stykały.
Blaszkę z gotowymi do pieczenia ciastkami z masłem orzechowym wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Środkowa półka z grzaniem góra/dół. Czas pieczenia to około 15-17 minut, do lekkiego zarumienienia ciastek na brzegach. Polecam po około 12 minutach pieczenia obserwować ciasteczka. Stopnień wypieczenia zależy w dużej mierze od faktycznej temperatury, jaka panuje w piekarniku oraz od wielkości komory. Moje ciasteczka piekły równo 17 minut.
Po upieczeniu wyjmij formę z ciastkami i odstaw do przestudzenia. Ciastka od razu po upieczeniu są jeszcze dość miękkie, dlatego trzeba dać im trochę czasu na przestygnięcie.
Sprawdź też mój przepis na pyszne ciastka kakaowe oraz ciastka owsiane z bananem.
Smacznego.