Jabłka zapiekane w cieście francuskim
Koszyczki.. ślimaczki.. jabłka zapiekane w cieście francuskim oprószone cynamonem i cukrem pudrem. Deser, który skusi każdego łasucha :-)
Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 10
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 2 twarde jabłka
- płat ciasta francuskiego
- cukier o grubej rafinadzie
- cynamon
- cukier puder
- sok z jednej cytryny
Dodatkowo
- szklanka wody
- kokilki o średnicy 10 cm
Wyjmij z lodówki ciasto francuskie, lub rozmroź jeśli masz mrożone. Rozłóż na macie do wypieków i lekko rozwałkuj, by nabrało gładkiej faktury.
Do miski wyciśnij sok z jednej cytryny i dolej szklankę wody.
Umyj dwa jabłka. Przekrój na pół wzdłuż gniazda nasiennego, które wytnij nożem. Odetnij po kawałku z boków połówki i odłóż do zjedzenia na surowo :-) Ostrym nożykiem wycinaj cieniutkie plasterki - około 0,5 mm grubości. Na grzbiecie powinna zostać skórka. Co chwilę umieszczaj odcięte już plasterki w miski z wodą i cytryną.
Plaster ciasta pokrój na 6 mniejszych. Krótszy bok powinien mieć około 5 cm.
Odlej wodę od plasterków jabłka i osusz je ręcznikiem papierowym potrząsając lekko, by się nie pokruszyły. Układaj plasterki na płatkach ciasta tak, by każdy plasterek nachodził na drugi i wystawał poza płat na 1/3 długości.
Potem zwiń każdy płat w rulonik i umieść w natłuszczonej kokilce. Jeden koniec lekko rozchyl i ułóż jeszcze kilka plasterków jabłka.
Posyp każdą kokilkę cukrem do dekorowania wypieków, lub zwykłym cukrem i umieść kokilki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na około 20 minut do zarumienienia ciasta.
Po wyjęciu posyp cynamonem a następnie cukrem pudrem.
Uwaga:
Najlepsze jest ciasto francuskie z masłem, nie z tłuszczem roślinnym. Ja użyłam mrożonego od A.Blikle.
Smacznego!