Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Jabłka zapiekane w cieście francuskim

Jabłka zapiekane w cieście francuskim

Koszyczki.. ślimaczki.. jabłka zapiekane w cieście francuskim oprószone cynamonem i cukrem pudrem. Deser, który skusi każdego łasucha :-)

Czas pieczenia: 20 minut
Liczba porcji: 10

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 2 twarde jabłka
  • płat ciasta francuskiego
  • cukier o grubej rafinadzie
  • cynamon
  • cukier puder
  • sok z jednej cytryny

Dodatkowo

  • szklanka wody
  • kokilki o średnicy 10 cm

Wyjmij z lodówki ciasto francuskie, lub rozmroź jeśli masz mrożone. Rozłóż na macie do wypieków i lekko rozwałkuj, by nabrało gładkiej faktury.

Do miski wyciśnij sok z jednej cytryny i dolej szklankę wody.

Umyj dwa jabłka. Przekrój na pół wzdłuż gniazda nasiennego, które wytnij nożem. Odetnij po kawałku z boków połówki i odłóż do zjedzenia na surowo :-) Ostrym nożykiem wycinaj cieniutkie plasterki - około 0,5 mm grubości. Na grzbiecie powinna zostać skórka. Co chwilę umieszczaj odcięte już plasterki w miski z wodą i cytryną.

Plaster ciasta pokrój na 6 mniejszych. Krótszy bok powinien mieć około 5 cm.

Odlej wodę od plasterków jabłka i osusz je ręcznikiem papierowym potrząsając lekko, by się nie pokruszyły. Układaj plasterki na płatkach ciasta tak, by każdy plasterek nachodził na drugi i wystawał poza płat na 1/3 długości.

Potem zwiń każdy płat w rulonik i umieść w natłuszczonej kokilce. Jeden koniec lekko rozchyl i ułóż jeszcze kilka plasterków jabłka.

Posyp każdą kokilkę cukrem do dekorowania wypieków, lub zwykłym cukrem i umieść kokilki w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na około 20 minut do zarumienienia ciasta.

Po wyjęciu posyp cynamonem a następnie cukrem pudrem.

Jabłka zapiekane w cieście francuskim, 1
Jabłka zapiekane w cieście francuskim, 2

Uwaga:
Najlepsze jest ciasto francuskie z masłem, nie z tłuszczem roślinnym. Ja użyłam mrożonego od A.Blikle.

Smacznego!

Średnia 4.9 / 5 (41 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania