Ciasteczka z ciasta francuskiego.. z cynamonem

Ciasteczka z ciasta francuskiego.. z cynamonem

Gdy masz ochotę na coś słodkiego... i nie masz dużo czasu..
Koniecznie sięgnij ten szybki i smaczny przepis na ciasteczka:-)

Czas przygotowywania: 5 minut
Pieczenie: 15 minut
Ilość ciasteczek: około 20-23 sztuk

Składniki:
• płat ciasta francuskiego – 275 g*
• łyżka cynamonu
• 1 łyżka cukru trzcinowego

Zobacz też film na moim kanale YouTube

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=Kv7GMy29c-g[/embed]

*Ciasto może być mrożone. Wówczas wyjmij je wcześniej na blat kuchenny, by naturalnie się rozmroziło.
Najlepsze są ciasta na bazie naturalnego masła.

Włącz piekarnik na 170 stopni. Przygotuj blachę.

Ciasto wyłóż na blat. Wysyp na nie cukier i cynamon. Suchymi palcami rozprowadź mieszankę po całej powierzchni.

Zwijaj ciasno ciasto zaczynając od krótszego boku. Krój w plasterki grubości około 1 cm i układaj na papierze zachowując minimum 2 cm odległości.

Piecz 15 minut do zarumienienia.

ciasteczka-z-ciasta-francuskiego-z-cynamonem-1

ciasteczka-z-ciasta-francuskiego-z-cynamonem-2

 

Smacznego pałaszowania :-)

Średnia 4.7 / 5 (3 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl

Komentarze

user pic
Agnieszka - Polska Zupa
2016-04-23 18:53
Z przyjemnością się poczęstuję jedną, bardzo je lubię :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-04-23 19:02
Bardzo proszę Agnieszko :-)
user pic
Ziołami Malowane
2016-04-23 21:44
Proste w przygotowaniu, a w dodatku wyglądają obłędnie! Jestem fanką wszelkich cynamonowych ciasteczek i bułeczek...<3
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-04-24 09:37
Dziękuję Weroniko.. polecam te ciasteczka wszystkim :-)
user pic
Jud
2016-04-23 22:22
Super są, ja mogę jeść cynamon ze wszystkim ;)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-04-24 09:37
:-) ja też :-)
user pic
Matylda Stępień
2016-04-24 08:25
Ślimaczki :) no ja ich smaku nie uświadczę, ale DZieciom zrobię dziś raz dwa bo mam dwa opakowania ciasta francuskiego zamrożone. Może dodam jeszcez jabłuszka skrojone w kostkę :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-04-24 09:38
Świetna myśl Matyldo.. jabłko pasuje tu idealnie. Tylko wypiekaj kilka minut dłużej.
user pic
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-04-24 14:18
Raz kiedyś robiłyśmy, połowę z cynamonem a połowę z nutellą i nigdy więcej! Zeżarłyśmy je wszystkie od razu, nawet nie ostygły xD Ból brzucha niezapomniany :D
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-04-24 16:33
Ha ha.. dlatego ja mam sposób.. robię, gdy wszyscy są w domu, więc jak wszyscy się rzucają, to nikt się nie przejada ;-)
user pic
Królowa Karo
2016-04-24 14:52
Ja robię podobne z drożdżowego, ale spróbuję z francuskiego, bo zapowiada się pysznie, a i dużo szybciej niż z drożdżami.
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-04-24 16:34
Tak, to taka szybka przekąska :-) Drożdżowo-serowe już niedługo na blogu :-)
user pic
Madame Malonka
2016-04-25 21:53
Z ciasta francuskiego? Muszę wypróbować! :) :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-04-26 12:10
:-) Koniecznie..
user pic
Joanna Seta-Pryjomska
2016-05-01 11:46
Prosto, szybko i smacznie - to lubię! Nie ma lepszego patentu kulinarnego na niespodziewanych gości :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-05-01 19:04
Dokładnie tak!
user pic
Rinn
2016-12-19 18:46
A gdyby cukier zamienić na syrop klonowy? Nie używam cukru, a syropu mam w nadmiarze. Co o tym sądzisz? :)
Ania z AniaGotuje.pl
Ania
2016-12-19 18:59
Możesz śmiało.. tylko dozuj go podczas nakładania, by nie wylać go od razu za dużo. Smacznego :-)