Ciasteczka z ciasta francuskiego.. z cynamonem

Ciasteczka z ciasta francuskiego.. z cynamonem

Gdy masz ochotę na coś słodkiego... i nie masz dużo czasu..
Koniecznie sięgnij ten szybki i smaczny przepis na ciasteczka:-)

Czas przygotowywania: 5 minut
Pieczenie: 15 minut
Ilość ciasteczek: około 20-23 sztuk

Reklama

Składniki:
• płat ciasta francuskiego – 275 g*
• łyżka cynamonu
• 1 łyżka cukru trzcinowego

Zobacz też film na moim kanale YouTube

*Ciasto może być mrożone. Wówczas wyjmij je wcześniej na blat kuchenny, by naturalnie się rozmroziło.
Najlepsze są ciasta na bazie naturalnego masła.

Włącz piekarnik na 170 stopni. Przygotuj blachę.

Ciasto wyłóż na blat. Wysyp na nie cukier i cynamon. Suchymi palcami rozprowadź mieszankę po całej powierzchni.

Zwijaj ciasno ciasto zaczynając od krótszego boku. Krój w plasterki grubości około 1 cm i układaj na papierze zachowując minimum 2 cm odległości.

Piecz 15 minut do zarumienienia.

Ciasteczka z ciasta francuskiego.. z cynamonem, 1

Ciasteczka z ciasta francuskiego.. z cynamonem, 2

 

Smacznego pałaszowania :-)

Średnia 4.4 / 5 (20 głosów) Oceń!
Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl 😊

Komentarze

2016-04-23 18:53
Z przyjemnością się poczęstuję jedną, bardzo je lubię :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-04-23 19:02
Bardzo proszę Agnieszko :-)
2016-04-23 21:44
Proste w przygotowaniu, a w dodatku wyglądają obłędnie! Jestem fanką wszelkich cynamonowych ciasteczek i bułeczek...<3
Ania z AniaGotuje.pl
2016-04-24 09:37
Dziękuję Weroniko.. polecam te ciasteczka wszystkim :-)
2016-04-23 22:22
Super są, ja mogę jeść cynamon ze wszystkim ;)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-04-24 09:37
:-) ja też :-)
2016-04-24 08:25
Ślimaczki :) no ja ich smaku nie uświadczę, ale DZieciom zrobię dziś raz dwa bo mam dwa opakowania ciasta francuskiego zamrożone. Może dodam jeszcez jabłuszka skrojone w kostkę :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-04-24 09:38
Świetna myśl Matyldo.. jabłko pasuje tu idealnie. Tylko wypiekaj kilka minut dłużej.
Raz kiedyś robiłyśmy, połowę z cynamonem a połowę z nutellą i nigdy więcej! Zeżarłyśmy je wszystkie od razu, nawet nie ostygły xD Ból brzucha niezapomniany :D
Ania z AniaGotuje.pl
2016-04-24 16:33
Ha ha.. dlatego ja mam sposób.. robię, gdy wszyscy są w domu, więc jak wszyscy się rzucają, to nikt się nie przejada ;-)
2016-04-24 14:52
Ja robię podobne z drożdżowego, ale spróbuję z francuskiego, bo zapowiada się pysznie, a i dużo szybciej niż z drożdżami.
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2016-04-24 16:34
Tak, to taka szybka przekąska :-) Drożdżowo-serowe już niedługo na blogu :-)
2016-04-25 21:53
Z ciasta francuskiego? Muszę wypróbować! :) :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-04-26 12:10
:-) Koniecznie..
2016-05-01 11:46
Prosto, szybko i smacznie - to lubię! Nie ma lepszego patentu kulinarnego na niespodziewanych gości :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-05-01 19:04
Dokładnie tak!
2016-12-19 18:46
A gdyby cukier zamienić na syrop klonowy? Nie używam cukru, a syropu mam w nadmiarze. Co o tym sądzisz? :)
Ania z AniaGotuje.pl
2016-12-19 18:59
Możesz śmiało.. tylko dozuj go podczas nakładania, by nie wylać go od razu za dużo. Smacznego :-)
2018-03-21 15:23
Mogłam poczekać na domowników.... połowy już nie ma 😂😂😂 przepyszne, proste i takie jak lubię cynamonowe... 🍰🍰
zdjecie uzytkownika
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-21 17:46
Dziękuję Kasiu, że podzieliłaś się z nami swoim zdjęciem ciasteczek z ciasta francuskiego. Wyglądają pysznie❤️
2018-03-21 18:20
Aniu, jak długo można przechowywać ślimaczki (i czy lepiej w lodówce, czy w temperaturze pokojowej)?
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-21 19:47
Kasiu, ciastka z ciasta francuskiego z cynamonem najlepiej przechowywać zawinięte szczelnie w "chlebaku" i nie dłużej niż 3-4 dni.
2018-03-23 21:41
Ok, to spróbuję może zawinięte w pudełku plastikowym (chlebaka niestety nie mam).
Ania z AniaGotuje.pl
2018-03-24 09:20
To będzie świetne rozwiązanie Kasiu🌼