Ciastka Brownie King

Ciastka Brownie King

Przepis na najbardziej czekoladowe, królewskie ciastka brownie! Proste, pyszne, rozpływające się w ustach i bez dodatku cukru.

Reklama

Czas przygotowania: 40 minut
Czas pieczenia: 20 minut
Ilość porcji: 16-20 dużych ciastek

Dieta: bezglutenowa

Składniki:
  • 3 tabliczki gorzkiej czekolady (60-70%) - 300 g
  • 2 x 200 g śmietanki 30 %
  • 2 średnie jajka
  • 3 łyżki mąki pszennej lub jaglanej bądź migdałowej
  • 2 łyżki oleju

Jedną śmietankę - 200 gramów - umieść w lodówce.
Drugą śmietankę - 200 gramów - umieść w rondelku i podgrzewaj, prawie do wrzenia. Zdejmij z palnika i dodaj wszystkie pokruszone czekolady. Mieszaj aż do całkowitego rozpuszczenia czekolad.

Poczekaj kilka minut do lekkiego przestudzenia i odłóż rondelek z kremem na 20 minut do lodówki.

Po tym czasie schłodzony, gęsty krem przełóż do szklanego naczynia i zacznij miksować na małych obrotach. Po minucie wlej 200 g schłodzonej śmietanki. Miksuj dalej, najpierw na małych obrotach, aż do największych. O razu zauważysz, że krem "rośnie", napowietrza się i robi się znacznie jaśniejszy. Po 2 minutach miksowania otrzymasz bardzo gęsty krem.. puch.

 

Dodaj jajka, mąkę i olej i miksuj całość około minuty tylko do połączenia składników.

Przygotuj blaszkę. Wyłóż ją papierem do pieczenia. Łyżką nakładaj porcje wielkości orzecha włoskiego. Zachowaj około 2 cm odstępu między ciastkami.
Piecz 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Ciastka Brownie King, 1

Ciastka Brownie King, 2

Ciastka Brownie King, 3

Kilka uwag:
- Nakładając masę na papier możesz ją ładniej uformować. Nie jest to jednak konieczne, ponieważ ciasto i tak lekko się rozpłynie podczas pieczenia.
- Możesz piec ciastka również 25 minut. Będą one wówczas bardziej wilgotne w środku.
- Po wystudzeniu można je oprószyć cukrem pudrem.
- Przechowujemy do 7 dni, w puszce zawinięte w papier.

Smacznego :-)

Średnia 5.0 / 5 (6 głosów) Oceń!
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Link do przepisu: https://aniagotuje.pl/go/14161

Komentarze

2017-02-02 13:12
Cudowne ciasteczka Aniu :-) porywam kilka do kawki :-)
Ania z AniaGotuje.pl
2017-02-02 17:04
Bardzo proszę.. częstuj się :-)
Istna rozpusta dla podniebienia <3
Reklama
Ania z AniaGotuje.pl
2017-02-03 09:07
Dziękuję :)
2017-03-07 12:46
Moje ciasteczka rozpłynęły sie po blaszce tworząc właściwie jeden placek i zrobiły sie bardzo płaskie. Czego to moze byc wina?
Ania z AniaGotuje.pl
2017-03-08 09:17
A w smaku wyszły dobre? ;-) Może to być kwestia za małej ilości mąki lub/oraz masa za długo leżała w cieple.
2018-08-15 15:15
Moje też wyszły płaskie, nawet gdy do drugiej porcji dodałam drugie tyle mąki. Smak idealny, ale nieefektowny wygląd.