Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką to pyszna, niskokaloryczna i błyskawiczna do zrobienia zupa bez gotowania. Przygotuj się na super prosty, ale i niebanalny przepis. Ten chłodnik jest idealny na lato!
Czas przygotowania: 20 minut
Czas chłodzenia: 30 minut
Liczba porcji: około 870 g - 4 małe porcje
Kaloryczność kcal: 42 w 100 g chłodnika
[ więcej ]
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki [ więcej ]
- 625 ml Maślanki Mrągowskiej naturalnej [zobacz]
- 200 g ogórków gruntowych - około 4 sztuki
- 50 g rzodkiewki - około 3 sztuki
- po garści szczypiorku i koperku
- przyprawy: 1/3 płaskiej łyżeczki soli; 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
- do podania: jajko na twardo i pieczywo
Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką
Do większej miski wlej 625 ml, czyli dwie i pół szklanki Maślanki Mrągowskiej naturalnej. To najlepsza maślanka do chłodników! Nie potrzebujesz mieszać jej ze śmietaną, jogurtem, czy kefirem. Ma idealną konsystencję oraz smak, a do tego rewelacyjny skład, w który wchodzą tylko: maślanka, mleko i żywe kultury bakterii mlekowych. Jest niskokaloryczna i bogata w wapń.
Świeży szczypiorek i koperek przepłucz pod zimną, bieżącą wodą i posiekaj. Do chłodnika w podanych proporcjach potrzebujesz solidną garść siekanego szczypiorku (u mnie gruby) oraz tyle samo koperku. Dodaj je do maślanki.
200 gramów ogórków gruntowych umyj, odetnij końce i zetrzyj na tarce, na dużych oczkach. Jeśli masz większe lub szklarniowe ogórki, to dodatkowo je obierz. 50 gramów rzodkiewek również umyj, odetnij końce i albo zetrzyj je tak samo, jak ogórki albo pokrój w cieniutkie plasterki (najlepiej przy pomocy mandoliny do warzyw). Starte/pokrojone warzywa dodaj do miski z maślanką. Całość wymieszaj i dopraw solą i pieprzem. Miskę umieść w lodówce.
Porada: Ogórki świeże można zastąpić małosolnymi.
Zimny chłodnik raz jeszcze zamieszaj i sprawdź jego smak. W razie potrzeby dodaj więcej soli lub pieprzu. Na talerzach umieść po ugotowanym na twardo i przekrojonym na pół jajku lub ugotowane osobno i pokrojone drobniej ziemniaki. Całość udekoruj resztką warzyw i siekanym szczypiorkiem. Do każdej wersji pasuje jeszcze kromka ulubionego chleba lub chrupiąca bagietka. Chłodnik ogórkowy z rzodkiewką podawaj zawsze schłodzony.
Porada: Świetnym dodatkiem może być też pokruszony ser feta lub plasterki dojrzałego awokado.
Ciekawostki:
Maślanka Mrągowska jest dostępna na naszym rynku od 27 lat. Ma prosty skład, bogaty między innymi w: dobroczynny dla naszych kości wapń, obniżający ciśnienie krwi potas i kwas mlekowy wspierający układ trawienny. Z biegiem lat pojawiły się też maślanki smakowe, np. truskawkowa, owoce leśne, brzoskwiniowa, straciatella czy mango-kardamon. Uwielbiam piec z nią ciasta, szykować koktajle owocowe, czy też placki, a ostatnio nawet naleśniki.
Wpis zawiera lokowanie produktu.
Smacznego.