Chleb bez drożdży
Niesamowicie prosty i super pyszny chleb bez drożdży! To fantastyczny przepis na chlebek na sodzie lub na proszku do pieczenia. Nie trzeba czekać aż ciasto chlebowe wyrośnie. Nie trzeba nawet wyrabiać ciasta!
- chlebek się nie kruszy
- tylko kilka minut szykowania
- pyszny chleb bez drożdży i zakwasu
- bez mieszania ciasta i bez wyrastania
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: chlebek o wadze 760 gramów
Kaloryczność kcal: 260 w 100 g chleba
Dieta: wegetariańska
- 400 g mąki pszennej np. tortowej - niecałe 2,5 szklanki
- 1,5 szklanki kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia lub pół na pół z sodą oczyszczoną
- 1 płaska łyżeczka soli
- 2 łyżki dowolnego oleju
- dodatkowo: 2 łyżki sezamu lub płatków owsianych
Chleb bez drożdży
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kefir użyty do upieczenia chleba nie może być zimny. Powinien mieć minimum temperaturę pomieszczenia.
Czas pieczenia: około 40 minut
Temperatura pieczenia: 200 stopni z opcją pieczenia góra/dół.
Wymiar keksówki: 28 x 10 x 8 cm
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. W kaloriach uwzględniłam też sezam, którym obsypałam formę oraz wierzch chlebka.


Przepis na chleb bez drożdży
W jednej misce umieść razem niecałe 2,5 szklanki mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej (da radę również mąka poznańska, wrocławska oraz luksusowa). Potrzebujesz zatem około 400 gramów mąki (ja użyłam mąki uniwersalnej). Dodaj też płaską łyżeczkę soli oraz jedną płaską łyżeczkę proszku do pieczenia. Możesz też użyć pół płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia i pół płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej. Dokładnie wymieszaj razem sypkie składniki lub przesiej je do drugiej miski.
Porada: Chlebek najlepiej wyrasta na mieszance sody i proszku do pieczenia.

Do mieszanki suchych składników wlej 1,5 szklanki kefiru, maślanki lub zsiadłego mleka. Chleb bez drożdży uda się również z jogurtem naturalnym (nie polecam jogurtów bez laktozy, ponieważ są za słodkie). Bardzo ważne jest to, by kefir nie był zimny. Jeśli wyjmujesz go prosto z lodówki, to możesz odmierzyć półtorej szklanki i umieścić w szklanym naczyniu. Naczynie zanurz do połowy np. w garnku z gorącą wodą i mieszaj kefir aż się ogrzeje. Może być nawet lekko ciepły.
Całość mieszaj łyżką do momentu, gdy ciasto zrobi się całkowicie jednolite.

Formę posmaruj wcześniej łyżką oleju i obsyp płatkami owsianymi lub sezamem. Możesz też użyć kaszy manny lub otrębów. Moja foremka miała długość 28 cm (mierzone u podstawy), szerokość 10 cm i wysokość 8 cm. Resztę użytej "posypki" wysyp na wierz ciasta chlebowego. Drugą łyżkę oleju wylej na wierzch ciasta i rozprowadź po całej powierzchni np. pędzelkiem kuchennym. Możesz dać też trochę więcej oleju. Dzięki niemu skórka w chlebku będzie super chrupiąca.

Foremkę z gotowym do pieczenia chlebem umieść w komorze piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Wybierz środkową półkę z grzaniem góra/dół. Chleb bez drożdży piecz przez około 40 minut. Powinien pięknie wyrosnąć i zrobić się rumiany. Nie polecam piec chlebka dłużej niż 50 minut, by go niepotrzebnie nie wysuszać. U mnie jest idealny zawsze po 40 minutach pieczenia.
Po upieczeniu uchyl drzwiczki piekarnika na kilka minut. Następnie otwórz je do połowy. Po kolejnych paru minutach możesz wyjąć foremkę z piekarnika.

Gdy keksówka nie będzie już bardzo gorąca, możesz wyjąć chlebek z foremki i odłożyć go do przestudzenia na kratkę do studzenia wypieków. Chleb bez drożdży najlepiej kroić po całkowitym przestudzeniu.


Smacznego.