Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Grzanki z chleba tostowego

Grzanki z chleba tostowego

Wiedzieliście, że z pieczywa tostowego też można zrobić super grzanki? Takie chipsy z chleba tostowego bardzo często podaję jako samodzielną przekąskę. Grzanki czosnkowe wzbogacą też smak zup kremowych i sosów.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Liczba porcji: 6 kromek chleba tostowego

Dieta: wegetariańska

Składniki

  • 6 kromek chleba tostowego
  • 60 g masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • łyżka ziół prowansalskich lub świeżych
  • po pół łyżeczki soli i słodkiej papryki

Przygotuj sobie 6 kromek dowolnego pieczywa tostowego. Te bez ziaren będzie się łatwiej wałkowało i kroiło w trójkąty. Każdą kromkę połóż na desce i rozwałkuj na cienki placek chlebowy.

Grzanki z chleba tostowego, 1

 

Grzanki z chleba tostowego, 2

W małej miseczce rozpuść 60 gramów masła. To trochę więcej niż 1/4 kostki o wadze 200 gramów. Masło najłatwiej rozpuścić w mikrofalówce. 
Grzanki z chleba tostowego, 3

Do płynnego masła dodaj też czosnek, zioła i przyprawy. Czosnek należy wycisnąć przez praskę bezpośrednio do płynnego masła. Zioła poszatkuj bardzo drobno. 
Grzanki z chleba tostowego, 4
Grzanki z chleba tostowego, 5

Każdego tosta od razu smaruj masłem ziołowym z obu stron. Przyda Ci się pędzelek kuchenny. Rób to sprawnie, ponieważ po dodaniu ziół masło szybko gęstnieje. Jeśli na desce zostaną fragmenty ziół i czosnku zdejmij je nożem i rozprowadź na tostach.

 

Grzanki z chleba tostowego, 6

Każdego tosta pokrój na 4 kawałki, tak jak na zdjęciu. Z jednego tosta mają powstać 4 trójkąty. Trójkąty na grzanki ułóż obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z tostami umieść na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczenie góra/dół. Grzanki tostowe piecz około 15 minut. Te z ziarnami możesz piecz krócej. 
Grzanki z chleba tostowego, 7

Po 10 minutach pieczenia obserwuj grzanki, by kontrolować stopień spieczenia. Grzanki powinny był rumiane. Moje grzanki z pieczywa tostowego pszennego piekły się 15 minut.
Grzanki z chleba tostowego, 8

Z czym podać grzanki z pieczywa tostowego:

Grzanki czosnkowe można jeść same, jako domowe chipsy. Można je też maczać w dipie, sprawdź dip czosnkowy lub jeść z sosem beszamelowym - sos beszamelowy przepis. Grzanki tostowe można też podać z dowolną zupą. Bardzo dobrze smakują w zupach krem. Jeśli kromki podpieczesz w całości, to możesz ich użyć jako bruszetki z ulubionymi warzywnymi dodatkami. Trójkąty z pieczywa tostowego można też zajadać do sałatek.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (322 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Grzanki z chleba tostowego

To jedne z moich ulubionych grzanek na szybko. Proste grzanki z piekarnika możesz zrobić zarówno z czerstwego pieczywa, bagietki, czy też właśnie z pieczywa tostowego. Jak zrobić grzanki czosnkowe? To bardzo proste. Wystarczy posmarować kawałki chleba, bułki czy tostów roztopionym masłem wymieszanym z przetartym czosnkiem. Możesz też dodać ulubione przyprawy i zioła, podpiec całość w piekarniku lub na suchej patelni. I grzanki gotowe!

Grzanki z chleba tostowego w piekarniku

Takie grzanki tostowe z czosnkiem i ziłami można podawać z roztopionym serem lub sosem na ciepło. Idealny będzie sos mornay (sprawdź jak zrobić sos) lub sos beszamelowy. Grzanki z serem są pyszne! Do czego podać jeszcze grzanki tostowe? Grzanki są też świetnym dodatkiem do sałatki. Przyjemnie chrupią i pięknie pachną. Zapraszam też po inne moje przepisy na przekąski na imprezę