Grzanki z chleba tostowego
Wiedzieliście, że z pieczywa tostowego też można zrobić super grzanki? Takie chipsy z chleba tostowego bardzo często podaję jako samodzielną przekąskę. Grzanki czosnkowe wzbogacą też smak zup kremowych i sosów.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas pieczenia: 15 minut
Liczba porcji: 6 kromek chleba tostowego
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 6 kromek chleba tostowego
- 60 g masła
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki siekanego szczypiorku
- łyżka ziół prowansalskich lub świeżych
- po pół łyżeczki soli i słodkiej papryki
Przygotuj sobie 6 kromek dowolnego pieczywa tostowego. Te bez ziaren będzie się łatwiej wałkowało i kroiło w trójkąty. Każdą kromkę połóż na desce i rozwałkuj na cienki placek chlebowy.
W małej miseczce rozpuść 60 gramów masła. To trochę więcej niż 1/4 kostki o wadze 200 gramów. Masło najłatwiej rozpuścić w mikrofalówce.
Do płynnego masła dodaj też czosnek, zioła i przyprawy. Czosnek należy wycisnąć przez praskę bezpośrednio do płynnego masła. Zioła poszatkuj bardzo drobno.
Każdego tosta od razu smaruj masłem ziołowym z obu stron. Przyda Ci się pędzelek kuchenny. Rób to sprawnie, ponieważ po dodaniu ziół masło szybko gęstnieje. Jeśli na desce zostaną fragmenty ziół i czosnku zdejmij je nożem i rozprowadź na tostach.
Każdego tosta pokrój na 4 kawałki, tak jak na zdjęciu. Z jednego tosta mają powstać 4 trójkąty. Trójkąty na grzanki ułóż obok siebie na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Blaszkę z tostami umieść na środkowej półce piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Pieczenie góra/dół. Grzanki tostowe piecz około 15 minut. Te z ziarnami możesz piecz krócej.
Po 10 minutach pieczenia obserwuj grzanki, by kontrolować stopień spieczenia. Grzanki powinny był rumiane. Moje grzanki z pieczywa tostowego pszennego piekły się 15 minut.
Z czym podać grzanki z pieczywa tostowego:
Grzanki czosnkowe można jeść same, jako domowe chipsy. Można je też maczać w dipie, sprawdź dip czosnkowy lub jeść z sosem beszamelowym - sos beszamelowy przepis. Grzanki tostowe można też podać z dowolną zupą. Bardzo dobrze smakują w zupach krem. Jeśli kromki podpieczesz w całości, to możesz ich użyć jako bruszetki z ulubionymi warzywnymi dodatkami. Trójkąty z pieczywa tostowego można też zajadać do sałatek.
Smacznego!