Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Prażynki

Prażynki

Niesamowicie szybka i pyszna przekąska, czyli domowe prażynki z papieru ryżowego. Te domowe chipsy są zaskakująco proste i smaczne. Wystarczy pociąć papier ryżowy na kawałki i wrzucić na wrzący olej.

Oprócz papieru ryżowego możesz też użyć suchego makaronu ryżowego w nitkach, bądź w wstążkach. Takie chipsy można jeść same, jako przekąskę. Można je też pokruszyć i dodać do sałatki. Prażynki ryżowe sprawdzą się świetnie jako posypka do sajgonek, czy kotletów w panierce. Można też zaszaleć i pokruszone prażynki wykorzystać do obtoczenia usmażonych na świeżo nuggetsów lub springrollsów. 

Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 5 minut
Liczba porcji: 6

Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska

Składniki

  • 6 krążków papieru ryżowego
  • płaska łyżeczka soli
  • szklanka oleju roślinnego

Jak zrobić prażynki

Przygotuj niski, mały rondelek lub garnek, kilka kawałków ręcznika papierowego i cedzak do łowienia prażynek. Papier ryżowy, okrągły potnij nożyczkami na mniejsze kawałki. Ich kształt nie ma znaczenia. Prażynki podczas smażenia pofalują na dowolne kształty. Kawałki nie powinny być jednak większe niż 4-5 cm. 

W garnku zacznij nagrzewać olej. Bardzo ważne jest, by olej był świeży i bardzo dobrze nagrzany. Kawałek papieru ryżowego po wrzuceniu na olej powinien od razu się napuszyć i zrobić biały. Jeśli tak się nie dzieje, to trzeba jeszcze poczekać. 

Do nagrzanego oleju można dodać sól lub posolić prażynki po usmażeniu. Na bardzo dobrze nagrzany olej wrzucać po kilak prażynek na raz. Wyciągaj je cedzakiem od razu po wrzuceniu do garnka. Jeśli potrzymasz je w oleju dłużej zaczną ciemnieć, za mocno nasiąkną olejem i zrobią się gorzkie. 

Dobrze zrobione prażynki są jasne, chrupiące i sztywne po przestudzeniu. 

Prażynki, 1

Polecam również zrobić domowe chipsy z patelni.

Smacznego.

Średnia 4.8 / 5 (186 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Prażynki

Nie musisz nawet szykować ciasta na prażynki. Jak powstają domowe prażynki ryżowe? Wystarczy przygotować sobie makaron ryżowy lub papier ryżowy. Zarówno makaron, jak i papier powinny być świeże i suche. Makaron warto lekko pokruszyć, zaś papier ryżowy pociąć nożyczkami na mniejsze kawałki. Dalej już tylko dobrze nagrzewamy olej w garnku i smażymy chrupiące domowe chipsy ryżowe.

Chrupki ryżowe

Szybka przekąska do filmu, czy na imprezę. Chipsy z papieru ryżowego szykujesz błyskawicznie. Są chrupiące i pyszne. Jeśli lubisz takie ciekawe przekąski, to pewnie spodoba Ci się też przepis na chipsy z tortilli z patelni. Zachęcam też do zerknięcia na inne pomysły na przekąski na imprezę