Prażynki
Niesamowicie szybka i pyszna przekąska, czyli domowe prażynki z papieru ryżowego. Te domowe chipsy są zaskakująco proste i smaczne. Wystarczy pociąć papier ryżowy na kawałki i wrzucić na wrzący olej.
Oprócz papieru ryżowego możesz też użyć suchego makaronu ryżowego w nitkach, bądź w wstążkach. Takie chipsy można jeść same, jako przekąskę. Można je też pokruszyć i dodać do sałatki. Prażynki ryżowe sprawdzą się świetnie jako posypka do sajgonek, czy kotletów w panierce. Można też zaszaleć i pokruszone prażynki wykorzystać do obtoczenia usmażonych na świeżo nuggetsów lub springrollsów.
Czas przygotowania: 5 minut
Czas smażenia: 5 minut
Liczba porcji: 6
Dieta: bezglutenowa, wegańska, wegetariańska
Składniki
- 6 krążków papieru ryżowego
- płaska łyżeczka soli
- szklanka oleju roślinnego
Jak zrobić prażynki
Przygotuj niski, mały rondelek lub garnek, kilka kawałków ręcznika papierowego i cedzak do łowienia prażynek. Papier ryżowy, okrągły potnij nożyczkami na mniejsze kawałki. Ich kształt nie ma znaczenia. Prażynki podczas smażenia pofalują na dowolne kształty. Kawałki nie powinny być jednak większe niż 4-5 cm.
W garnku zacznij nagrzewać olej. Bardzo ważne jest, by olej był świeży i bardzo dobrze nagrzany. Kawałek papieru ryżowego po wrzuceniu na olej powinien od razu się napuszyć i zrobić biały. Jeśli tak się nie dzieje, to trzeba jeszcze poczekać.
Do nagrzanego oleju można dodać sól lub posolić prażynki po usmażeniu. Na bardzo dobrze nagrzany olej wrzucać po kilak prażynek na raz. Wyciągaj je cedzakiem od razu po wrzuceniu do garnka. Jeśli potrzymasz je w oleju dłużej zaczną ciemnieć, za mocno nasiąkną olejem i zrobią się gorzkie.
Dobrze zrobione prażynki są jasne, chrupiące i sztywne po przestudzeniu.
Polecam również zrobić domowe chipsy z patelni.
Smacznego.