Szyszki

Szyszki

Szyszki z ryżu preparowanego z krówkami lub z kajmakiem to słodki deser znany od lat. Kiedyś szyszki szykowało się z wyłącznie krówek i masła. Obecnie jest wiele różnych sposobów na szyszki na słodko.

- tylko 3 składniki
- 5 minut szykowania
- z krówkami lub z kajmakiem

Czas przygotowania: 5 minut
Czas podgrzewania masy: 5 minut
Liczba porcji: 16 szyszek z kajmakiem

Kaloryczność kcal: 140 w 1 szyszce
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki na szyszki z kajmakiem

  • 400 g kajmaku z puszki
  • 100 g ryżu preparowanego
  • 80 g masła - trochę mniej niż pół klasycznej kostki

Składniki na szyszki z krówek

  • 300 g krówek - 22 sztuki
  • 80 g ryżu preparowanego
  • 100 g masła - pół klasycznej kostki
  • ewentualnie łyżeczka kakao

Szyszki

Z podanej ilości składników zrobiłam 16 szyszek o długości około 6 cm każda - wersja z kajmakiem
Z podanej ilości składników zrobiłam 19 szyszek wielkości orzecha włoskiego i wadze około 25 gramów sztuka - wersja z krówkami

Kalorie policzone zostały na podstawie składników podanych w przepisie na wersję z kajmakiem (masło, kajmak, ryż preparowany). Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Może też wolisz szyszki z krówkami..

Szyszki z ryżu preparowanego z krówkami lub z kajmakiem to deser, któremu prawie nikt nie jest w stanie się oprzeć. Pachnie obłędnie i rewelacyjnie smakuje. Szyszki domowe przygotujesz dosłownie w kilka minut. Są super na urodziny oraz na najróżniejsze przyjęcia oraz kiermasze szkolne i na Tłusty Czwartek. Poniżej opisuję jak zrobić zarówno szyszki z kajmakiem, jak i szyszki z krówkami. 

Poniżej gotowa wersja z kajmakiem:

Szyszki, 1

Poniżej gotowa wersja z krówkami:
Szyszki, 2

Przepis na szyszki z kajmakiem

Szyszki kajmakowe zrobisz z ryżu preparowanego, czyli ryżu dmuchanego. Bez problemu znajdziesz też ryż brązowy dmuchany. Możesz też użyć innych zbóż preparowanych. Obecnie na rynku można dostać dmuchaną pszenicę, grykę, czy amarantusa. Do szyszek z kajmakiem najlepiej pasuje ryż oraz pszenica. Ja wybrałam tym razem ryż biały, dmuchany. Potrzebujesz zatem 100 gramów takiego ryżu. 

Szyszki, 3

Drugim składnikiem jest kajmak z puszki. To gęsta masa krówkowa, którą możesz kupić naturalną lub z dodatkami. Ja użyłam kajmaku naturalnego. Możesz też kupić kajmak orzechowy lub czekoladowy. Standardowa puszka kajmaku waży 460 gramów. Do tego przepisu potrzebujesz 400 gramów masy. Resztę możesz dodać np. do udekorowania domowego budyniu. Polecam mój budyń czekoladowy

Kajmak z puszki możesz też zastąpić mlekiem skondensowanym, słodzonym. Całą puszkę (nie otwieraj jej) umieść w garnku z wodą. Woda powinna całkowicie przykryć puszkę. Garnek z wodą i puszką z mlekiem skondensowanym gotuj tak przez około pięć godzin, na małej mocy palnika. Po tym czasie mleko skondensowane słodzone zamieni się w pyszny kajmak. 
Szyszki, 4

Aby szyszki po schłodzeniu nie były miękkie i klejące, trzeba oprócz kajmaku użyć też masło. Niecałe pół kostki masła, czyli 80 gramów roztop w garnku na małej mocy palnika. Masło możesz też zastąpić olejem kokosowym. Następnie dodaj też cały kajmak. Masło z kajmakiem mieszaj w garnku przez kilka minut. Ja zazwyczaj gotuję masło z kajmakiem przez około pięć minut ciągle mieszając masę łyżką (mała moc palnika).

Następnie zdejmij garnek z palnika i odczekaj kilka minut, by masa nie była wrząca, a następnie wsyp ryż preparowany. Całość mieszaj chwilę, aż masa krówkowa oblepi cały ryż. Masę odstaw na kilka minut do przestudzenia. Po przestudzeniu łatwiej będzie Ci formować szyszki z kajmakiem.

Uwaga: Sama wsypuję ryż preparowany od razu do garnka z masą i nigdy ryż mi się nie skurczył. Być może jest to kwestia użytego garnka (jego grubości, czy materiału) lub też ustawionej za wysokiej mocy palnika. Dlatego też zalecam (w razie czego) odczekać chwilę przed wsypaniem ryżu. Należy tez pamiętać o tym, by od razu mieszać całość - na początku łyżką. 
Szyszki, 5

Jeśli chcesz spróbować poeksperymentować z dodatkami do szyszek z kajmakiem, to polecam masło zastąpić czekoladą. Zamiast 80 gramów masła możesz roztopić w garnku tabliczkę gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady. Potrzebujesz wówczas 100 gramów czekolady. Możesz też użyć 50 gramów masła z dodatkiem połowy tabliczki czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej. Do każdej wersji szyszek możesz też dodać łyżeczkę kakao lub szczyptę cynamonu.

Z przestudzonej masy możesz zacząć formować szyszki. Przygotuj sobie kawałek papieru do pieczenia, by kłaść na nim gotowe szyszki z kajmakiem. Gotowe szyszki możesz również umieszczać w papierowych papilotkach, by każda miała osobne gniazdko.

Na łyżkę nakładaj porcję masy wielkości średniego orzecha włoskiego. Masę przekładaj do dłoni, które wcześniej zostały zmoczone wodą. Dłońmi formuj kulkę a następnie lekko ją spłaszczaj na kształt szyszki. Gotowe szyszki układaj jedna obok drugiej na pergaminie. Możesz też zostać przy kulkach i nie spłaszczać ich na kształt szyszki. Co 2-3 szyszki ponownie przepłucz dłonie, by pozbyć się z nich warstwy kajmaku.

Całkowicie przestudzone szyszki z kajmakiem odłóż do lodówki, by masa zastygła i szyszki zrobiły się chrupiące. Zrobiłam w ten sposób 16 sporych szyszek z kajmakiem.

Szyszki, 6

Szyszki, 7

Przepis na szyszki z krówkami

Szyszki z krówkami szykuję bardzo podobnie, jak te z kajmakiem. Takie szyszki wychodzą twardsze i bardziej chrupiące. Aby je zrobić potrzebujesz 300 gramów cukierków krówek. Poniżej pokazuję dwa rodzaje krówek, których używam najczęściej i super mi się sprawdzają. Są to krówki, które ciągną się w środku - pycha. Jeśli masz kruche krówki, to nie przejmuj się tym wcale. Z takich krówek również wychodzą smaczne szyszki. U mnie 300 gramów krówek, to równo 22 sztuki. 

Szyszki, 8

300 gramów krówek umieść w garnku razem z masłem. Potrzebujesz 100 gramów, czyli pół kostki standardowego opakowania masła o wadze 200 gramów (kostka). Wybierz większy garnek, ponieważ do płynnej masy będziesz potem wsypywać cały ryż preparowany. Ustaw minimalną moc palnika i cierpliwie czekaj, aż masło powoli zacznie się roztapiać, a krówki mięknąć. 

Porada: Zamiast masła można też użyć oleju kokosowego. W tej jednak wersji nigdy nie szykowałam krówek z olejem kokosowym. Do ich zrobienia nie używam też margaryny. 
Szyszki, 9

Masa na szyszki z krówkami potrzebuje trochę więcej czasu na podgrzanie, niż masa pod szyszki z kajmakiem. Na początku masło nie będzie się chciało połączyć z krówkami, ale w ciągu kilku minut zauważysz, że całość robi się coraz bardziej jednolita. Cały czas mieszaj całość przy pomocy drewnianej łyżki. Cały czas rób to na minimalnej mocy palnika, a nic się nie przypali. Całość podgrzewam nie dłużej niż 10 minut.

Tym razem dodałam pod koniec płaską łyżeczkę surowego kakao. Wmieszałam je w masę i wyłączyłam palnik. Jak widać na zdjęciu poniżej, masa jest jednolita, ale nie musi być idealnie gładka. Wierzchnia warstwa w krówkach nie zawsze da się rozpuścić i rozetrzeć. Nic się nie martw. Gdy wsypiesz ryż preparowany i wymieszasz go z masą krówkową, całość będzie wyglądała idealnie. 

Porada: Oprócz odrobiny kakao można też dodać do masy 1/3 płaską łyżeczkę cynamonu. 
Szyszki, 10

Od razu po zdjęciu garnka wsyp 80 gramów (u mnie dwa małe opakowania po 40 gramów) ryżu preparowanego/dmuchanego. Od razu też zacznij mieszać całość zwykłą łyżką (duża łyżka do jedzenia zupy). Ja zakładam jednorazowe rękawiczki lateksowe i po chwili mieszam już całość dłońmi. Masa jest gorąca, ale po wstępnym mieszaniu łyżką jestem już wstanie połączyć wszystko ręką (tak jest szybciej i precyzyjniej).

Nie zdejmuję rękawiczek, ponieważ idealnie sprawdzają się przy formowaniu szyszek. Obok garnka kładę arkusz papieru do pieczenia. Z garnka biorę małą garść masy z ryżem dmuchanym i formuję kulkę wielkości większego orzecha włoskiego. Każda kulka o wadze około 25 gramów. Ładnie uformowane kulki od razu kładę na pergamin. 
Szyszki, 11

W ten sposób formuję wszystkie szyszki. Z podanej ilości składników wychodzi mi 19 szyszek. Przy formowaniu szyszek z krówkami trzeba już znacznie szybciej i sprawniej formować szyszki, ponieważ masa zastyga błyskawicznie. Praktycznie od razu po uformowaniu szyszki są gotowe do jedzenia. Jeśli jednak poleżą dłużej na papierze do pieczenia i całkiem przestygną, to będą bardziej chrupiące. Jeśli szyszki nie zostaną zjedzone tego samego dnia, to umieść je w papierowej torebce i trzymaj w lodówce. Poleżą tak śmiało przynajmniej przez 4-5 dni. 
Szyszki, 12

Szyszki, 13

Którą wersję na słodkie szyszki wybierasz?
Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (1561 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Szyszki 

Przepis stary jak Świat! Każdy zna szyszki z ryżu z kajmakiem lub z krówkami. W szkole podstawowej robiłam je na zajęciach ZPT. Były to zajęcia praktyczno-techniczne. Nie pamiętam już co robili chłopcy, ale dziewczynki szyły, gotowały.. uczyły się zaradności życiowej i dobrego gospodarowania. Jakkolwiek dziwnie to może dla niektórych brzmieć, ja bardzo lubiłam te zajęcia i do dziś uważam, że były świetne! Dokładnie pamiętam jak gotowaliśmy szyszki z krówek ciągutek. Teraz niestety coraz trudniej jest o dobrej jakości krówki, dlatego też częściej sięgam po mleko skondensowane słodzone oraz masą kajmakową z puszki. Szyszki z ryżu preparowanego z kajmakiem lub z krówkami to jeden z przepisów, które pamiętam bardzo dokładnie. To były super pyszne zajęcia! Koniecznie sprawdź tez jak smakuje pyszna kutia z pszenicą obrobioną. 

Szyszki przepis

Obecnie mamy już tak dużo różnych mas krówkowych oraz preparowanego zboża i najwyższej jakości czekolad oraz kakao, że można śmiało poszaleć z przepisami na szyszki z krowek. Szyszki z masą kajmakową będą ciemniejsze jeśli dodasz do masła i kajmaku łyżeczkę kakao. Tak samo zresztą będzie przy szykowaniu wersji z krówkami. Szyszki z krówek to ulubiony deser mojego pokolenia. Możesz też część masła zastąpić ulubioną czekoladą. Czekolada gorzka, mleczna oraz biała. Bardzo dobrze smakują też szyszki z dodatkiem cynamonu. Dodaję go czasem w niewielkiej ilości już pod koniec szykowania masy, czyli wtedy, gdy masa jest już ładnie jednolita i można do niej wsypać ryż preparowany. Szyszki korówkowe uwielbiam i ja i dzieci. Są tak kuszące do zrobienia, ponieważ są niezwykle proste a do tego tak pięknie pachną. Można je też zajadać praktycznie od razu po zrobieniu. 

Przepisy na szyszki

Szyszki do jedzenia znane są od dziesiątek lat. U mnie zawsze szykowane były na prawdziwym maśle, jednak niektórzy wolą margarynę lub też wybierają ją ponieważ nie mogą jeść masła. Przyznam, że mój przepis na szyszki jeszcze nigdy nie był szykowany na kostkach do pieczenia, więc nawet nie wiem, jak takie szyszki ryżowe smakują. Zazwyczaj do szyszek dodaję kakao, ale próbowałam szykować też wersję z dodatkiem ziarenek wanilii. nie czuć jej jednak za bardzo w szyszkach, więc przestałam używać wanilii jako dodatek do szyszek. Jeśli więc chcesz zobaczyć jak zrobić szyszki i do w dwóch różnych wersjach, to gorąco zapraszam do przepisu. Takie szyszki z ryżu preparowanego będą też świetne na Tłusty Czwartek. Na taką okazję polecam Ci też przepis na gniazdka. Bardzo proste i szybkie do zrobienia są też pyszności smażone z bananami w środku. Chodzi o banany w cieście. Zapraszam i życzę smacznego.