Szyszki z kajmakiem

Szyszki z kajmakiem

Szyszki z kajmakiem z ryżu preparowanego to słodki deser znany nam od lat. Kiedyś szyszki szykowało się z krówek i masła. Obecnie jest wiele różnych sposobów na zrobienie tej super prostej i szybkiej przekąski.

- tylko 3 składniki
- 5 minut szykowania
- proste i pyszne

Czas przygotowania: 5 minut
Czas gotowania: 5 minut
Ilość porcji: 16 szyszek

Kaloryczność kcal: 140 w 1 szyszce
Dieta: wegetariańska

Składniki:
  • 400 g kajmaku z puszki
  • 100 g ryżu preparowanego
  • 80 g masła

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Kalorie policzone zostały na podstawie składników podanych w przepisie (masło, kajmak, ryż preparowany).
Z podanej ilości składników zrobiłam 16 szyszek o długości około 6 cm każda. 

Szyszki z ryżu preparowanego z kajmakiem to deser.. ciasteczko, któremu nikt nie jest w stanie się oprzeć. Pachnie obłędnie i rewelacyjnie smakuje. Szyszki kajmakowe przygotujesz dosłownie w kilka minut. Są super na urodziny oraz na najróżniejsze przyjęcia oraz kiermasze szkolne.

Szyszki z kajmakiem, 1

Szyszki z kajmakiem

Szyszki kajmakowe zrobisz z ryżu preparowanego, czyli ryżu dmuchanego. Bez problemu znajdziesz też ryż brązowy dmuchany. Możesz też użyć innych zbóż preparowanych. Obecnie na rynku można dostać dmuchaną pszenicę, grykę, amarantusa... Do szyszek z kajmakiem najlepiej pasuje ryż oraz pszenica. Ja wybrałam tym razem ryż biały dmuchany.

Szyszki z kajmakiem, 2

Drugim składnikiem jest kajmak z puszki. To gęsta masa krówkowa, którą możesz kupić naturalną lub z dodatkami. Ja użyłam kajmaku naturalnego. Możesz też kupić kajmak orzechowy lub czekoladowy. Standardowa puszka kajmaku waży 460 gramów. Do tego przepisu potrzebujesz 400 gramów masy. Resztę możesz dodać np. do udekorowania domowego budyniu. Polecam mój budyń czekoladowy

Kajmak z puszki możesz też zastąpić mlekiem skondensowanym, słodzonym. Całą puszkę (nie otwieraj jej) umieść w garnku z wodą. Woda powinna całkowicie przykryć puszkę. Garnek z wodą i puszką z mlekiem skondensowanym gotuj tak przez około pięć godzin na małej mocy palnika. Po tym czasie mleko skondensowane słodzone zamieni się w pyszny kajmak. 
Szyszki z kajmakiem, 3

Aby szyszki po schłodzeniu nie były miękkie i klejące, trzeba oprócz kajmaku użyć też masło. Niecałe pół kostki masła, czyli 80 gramów roztop w garnku na małej mocy palnika. Masło możesz też zastąpić olejem kokosowym. Następnie dodaj też cały kajmak. Masło z kajmakiem mieszaj w garnku przez kilka minut. Ja zazwyczaj gotuję masło z kajmakiem przez około pięć minut ciągle mieszając masę łyżką. 

Następnie zdejmij garnek z palnika i wsyp ryż preparowany. Całość mieszaj chwilę, aż masa krówkowa oblepi cały ryż. Masę odstaw na kilka minut do przestudzenia. Po przestudzeniu łatwiej będzie Ci formować szyszki z kajmakiem.
Szyszki z kajmakiem, 4

Jeśli chcesz spróbować poeksperymentować z dodatkami do szyszek z kajmakiem, to polecam masło zastąpić czekoladą. Zamiast 80 gramów masła możesz roztopić w garnku tabliczkę gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady. Potrzebujesz wówczas 100 gramów czekolady. Możesz też użyć 50 gramów masła z dodatkiem połowy tabliczki czekolady gorzkiej, mlecznej lub białej. Do każdej wersji szyszek możesz też dodać łyżeczkę kakao lub szczyptę cynamonu.

Z przestudzonej masy możesz zacząć formować szyszki. Przygotuj sobie kawałek papieru do pieczenia, by kłaść na nim gotowe szyszki z kajmakiem. Gotowe szyszki możesz również umieszczać w papierowych papilotkach, by każda miała osobne gniazdko.

Na łyżkę nakładaj porcję masy wielkości średniego orzecha włoskiego. Masę przekładaj do dłoni, które wcześniej zostały zmoczone wodą. Dłońmi formuj kulkę a następnie lekko ją spłaszczaj na kształt szyszki. Gotowe szyszki układaj jedna obok drugiej na pergaminie. Możesz też zostać przy kulkach i nie spłaszczać ich na kształt szyszki. Co 2-3 szyszki ponownie przepłucz dłonie, by pozbyć się z nich warstwy kajmaku.

Całkowicie przestudzone szyszki z kajmakiem odłóż do lodówki, by masa zastygła i szyszki zrobiły się chrupiące. 

Szyszki z kajmakiem, 5

Szyszki z kajmakiem, 6

Zrobiłam w ten sposób 16 sporych szyszek z kajmakiem.
Smacznego. 

Średnia 4.7 / 5 (125 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷

Szyszki z kajmakiem

Przepis stary jak Świat! Każdy zna szyszki przepis z kajmakiem. W szkole podstawowej robiłam je na zajęciach ZPT. Były to zajęcia praktyczno techniczne. Nie pamiętam już co robili chłopcy, ale dziewczynki szyły, gotowały.. uczyły się zaradności życiowej i dobrego gospodarowania. Jakkolwiek dziwnie to może dla niektórych brzmieć, ja bardzo lubiłam te zajęcia i do dziś uważam, że były świetne! Dokładnie pamiętam jak gotowaliśmy szyszki z krówek ciągutek. Teraz niestety coraz trudniej jest o dobrej jakości krówki, dlatego też częściej sięgam po mleko skondensowane słodzone oraz masą kajmakową z puszki. Szyszki z ryżu preparowanego z kajmakiem to jeden z przepisów, które pamiętam bardzo dokładnie. To były super pyszne zajęcia!

Przepis na szyszki z kajmakiem

Obecnie mamy już tak dużo różnych mas krówkowych oraz preparowanego zboża i najwyższej jakości czekolad oraz kakao, że można śmiało poszaleć z przepisami na szyszki. Szyszki z masą kajmakową będą ciemniejsze jeśli dodasz do masła i kajmaku łyżeczkę kakao. Możesz też część masła zastąpić ulubioną czekoladą. Czekolada gorzka, mleczna oraz biała. Mój Blog Kulinarny to nie tylko słodkości. Znajdziesz też u mnie dużo innych przepisów kulinarnych. Domowy pasztet drobiowy, czy też sałatka śledziowa z majonezem.. a nawet mule w mleczku kokosowym