Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Czekoladki z masłem orzechowym

Czekoladki z masłem orzechowym

Niezwykłe czekoladki z masłem orzechowym, cudowną czekoladą oraz suszonymi owocami goi. Smaczna i zdrowa przekąska, która dostarczy Ci dużo energii.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas stężenia: 2 godziny
Liczba porcji: 8-10

Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Masa orzechowa

  • masło z orzechów ziemnych - 100 g*
  • 80 g cukru pudru
  • 40 g masła

Czekolada

  • czubata łyżka mleka w proszku - 20 g
  • czekolada deserowa - 100 g
  • łyżka masła - 20 g

Opcjonalnie

  • suszone owoce goi - 50 g

* Wybierz masło z orzechów ziemnych - fistaszków bez dodatku soli czy cukru. Jest to nic innego jak zmielone orzechy.

Czekoladki z masłem orzechowym

Przygotuj sobie małą foremkę, blaszkę lub papilotki na czekoladki. Ich kształt, wysokość i wielkość zależny od Ciebie i Twoich upodobań.

Do miseczki włóż miękkie masło (możesz je wcześniej wyjąć z lodówki, podgrzać w mikrofalówce, czy w kąpieli wodnej), masło orzechowe oraz cukier puder. Mieszaj łyżką, aż składniki się połączą w jedną zwartą kulę.

Masę wyłóż do przygotowanych foremek. Wyrównaj powierzchnię.

W małym rondelku umieść połamaną czekoladę, masło i mleko w proszku. Podgrzewaj chwilę na małej mocy palnika cały czas mieszając, aż czekolada i masło rozpuszczą się do połowy. Zdejmij z palnika i mieszaj dalej do połączenia w błyszczącą, lejącą masę czekoladową. Ostudź.

Masę czekoladową wylej na orzechową. Posyp owocami goi i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny do stężenia.

Czekoladki z masłem orzechowym, 1
Czekoladki z masłem orzechowym, 2

Zapraszam też po najlepszy przepis na blok czekoladowy.

Smacznego!

Średnia 4.8 / 5 (47 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania