Czekoladki z masłem orzechowym
Niezwykłe czekoladki z masłem orzechowym, cudowną czekoladą oraz suszonymi owocami goi. Smaczna i zdrowa przekąska, która dostarczy Ci dużo energii.
Czas przygotowania: 10 minut
Czas stężenia: 2 godziny
Liczba porcji: 8-10
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Masa orzechowa
- masło z orzechów ziemnych - 100 g*
- 80 g cukru pudru
- 40 g masła
Czekolada
- czubata łyżka mleka w proszku - 20 g
- czekolada deserowa - 100 g
- łyżka masła - 20 g
Opcjonalnie
- suszone owoce goi - 50 g
* Wybierz masło z orzechów ziemnych - fistaszków bez dodatku soli czy cukru. Jest to nic innego jak zmielone orzechy.
Czekoladki z masłem orzechowym
Przygotuj sobie małą foremkę, blaszkę lub papilotki na czekoladki. Ich kształt, wysokość i wielkość zależny od Ciebie i Twoich upodobań.
Do miseczki włóż miękkie masło (możesz je wcześniej wyjąć z lodówki, podgrzać w mikrofalówce, czy w kąpieli wodnej), masło orzechowe oraz cukier puder. Mieszaj łyżką, aż składniki się połączą w jedną zwartą kulę.
Masę wyłóż do przygotowanych foremek. Wyrównaj powierzchnię.
W małym rondelku umieść połamaną czekoladę, masło i mleko w proszku. Podgrzewaj chwilę na małej mocy palnika cały czas mieszając, aż czekolada i masło rozpuszczą się do połowy. Zdejmij z palnika i mieszaj dalej do połączenia w błyszczącą, lejącą masę czekoladową. Ostudź.
Masę czekoladową wylej na orzechową. Posyp owocami goi i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny do stężenia.
Zapraszam też po najlepszy przepis na blok czekoladowy.
Smacznego!