Cegiełki czekoladowe z masłem orzechowym i goi

Cegiełki czekoladowe z masłem orzechowym i goi

Niezwykłe czekoladki z masłem z orzechów ziemnych, cudowną czekoladą oraz suszonymi owocami goi.

Czas przygotowania: 10 minut
Czas stężenia: 2 godziny
Ilość porcji: 8-10

Dieta: bezglutenowa

Masa orzechowa

  • masło z orzechów ziemnych - 100 g*
  • 80 g cukru pudru
  • 40 g masła

Czekolada

  • czubata łyżka mleka w proszku - 20 g
  • czekolada deserowa - 100 g
  • łyżka masła - 20 g

Opcjonalnie

  • suszone owoce goi - 50 g

Przygotuj sobie małą foremkę, blaszkę lub papilotki na czekoladki. Ich kształt, wysokość i wielkość zależny od Ciebie i Twoich upodobań.

* Wybierz masło z orzechów ziemnych - fistaszków bez dodatku soli czy cukru. Jest to nic innego jak zmielone orzechy.

Do miseczki włóż miękkie masło (możesz je wcześniej wyjąć z lodówki, podgrzać w mikrofalówce, czy w kąpieli wodnej), masło orzechowe oraz cukier puder. Mieszaj łyżką, aż składniki się połączą w jedną zwartą kulę.

Masę wyłóż do przygotowanych foremek. Wyrównaj powierzchnię.

W małym rondelku umieść połamaną czekoladę, masło i mleko w proszku. Podgrzewaj chwilę na małej mocy palnika cały czas mieszając, aż czekolada i masło rozpuszczą się do połowy. Zdejmij z palnika i mieszaj dalej do połączenia w błyszczącą, lejącą masę czekoladową. Ostudź.

Masę czekoladową wylej na orzechową. Posyp owocami goi i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny do stężenia.

Cegiełki czekoladowe z masłem orzechowym i goi, 1

Cegiełki czekoladowe z masłem orzechowym i goi, 2

Średnia 5.0 / 5 (6 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie, Ania z AniaGotuje.pl
p.s. Nie zapomnij zrobić zdjęcia gotowej potrawy i dodać go w komentarzu pod przepisem 📷