Bitki wieprzowe
Przepyszne bitki wieprzowe w sosie własnym to wspaniały pomysł na obiad z dodatkiem klusek śląskich lub też kopytek. To przepis dla prawdziwych miłośników polskiej kuchni.
- wiele porad i pomysłów na dodatki do sosu
- garść świetnych propozycji podania bitek na obiad
- dokładny opis oraz zdjecia szykowania krok po kroku
Czas przygotowania: 1 godzina
Czas duszenia łącznie: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: 1150 g dania
W 100 g dania:
Wartość energetyczna
225 kcal
Składniki
- 800 g karku lub łopatki wieprzowej - około 7-8 kotletów
- 2 łyżki smalcu lub oleju do smażenia - minimum 30 g
- 1 spora cebula - około 250 g
- 4 ząbki czosnku - około 20 g
- około 1,5 szklanki wody - około 380 ml
- 2 płaskie łyżki mąki pszennej - 20 g
- przyprawy i zioła: 3 listki laurowe, 3 ziarna ziela angielskiego; po płaskiej łyżeczce soli, majeranku i słodkiej papryki; 1/3 łyżeczki pieprzu
Bitki wieprzowe
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem. Zawsze podaję wagę użytych przeze mnie warzyw lub owoców. Nie trzeba jednak stosować się do wytycznych co do grama. Wagi podawane są po to, by łatwiej Wam było zorientować się jaka mniej więcej ilość potrzebna jest do zrobienia danego dania.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1150 gramów bitek wieprzowych razem z sosem. Będą to cztery duże lub sześć mniejszych porcji. Przed szykowaniem przepisu zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników.
Bitki wieprzowe przepis
Aby bitki wieprzowe wyszły pyszne, najważniejsze jest samo mięso. Kupuj tylko mięso ze sprawdzonego źródła. Nie polecam wieprzowiny sprzedawanej na tackach z marketu. Na bitki wieprzowe najlepsze będzie mięso od karku oraz chudsza łopatka. Pyszne bitki wychodzą też ze schabu oraz z szynki.
Potrzebujesz około 800 gramów mięsa w jednym kawałku. Karczek pokrój w plastry grubości około 1 - 1,5 cm ( w poprzek włókien). Każdy plaster mięsa można rozbić dodatkowo tłuczkiem. Tym razem sięgnęłam po karkówkę, ale po pokrojeniu nie rozbijałam już mięsa. Wyszło mi siedem kotletów.
Patelnię o średnicy minimum 26 cm dobrze nagrzej. Na patelnię dodaj dwie łyżki smalcu gęsiego lub ewentualnie wieprzowego. W ostateczności użyj oleju do smażenia. Na nagrzany olej kładź plastry mięsa. Najpierw jeden plaster. Odczekaj chwilę i kładź kolejny. Jeśli położysz całe mięso na raz, to kotlety zamiast się smażyć, zaczną się gotować. Plastry mięsa smaż na rumiano z obu stron po około dwie minuty (lub krócej). Jeśli mięso za szybko się rumieni, to zmniejsz moc palnika. Jeśli nie rumieni się wcale, to oczywiście zwiększ moc palnika.
Gotowe plastry mięsa przekładaj przy pomocy szczypiec do osobnego garnka (na razie nie umieszczaj garnka na palniku). Usmaż tak wszystkie kotlety wieprzowe. Smaż je na tej samej patelni, na tym samym tłuszczu.
Porada: Jeśli bitki wieprzowe szykujesz ze schabu lub z szynki, to prawdopodobnie zajdzie potrzeba, by wlać na patelnię odrobinę więcej tłuszczu do podsmażenia plastrów mięsa.
Na patelni powinno zostać trochę tłuszczu i sosu z mięsa. Nie wylewaj go. Na patelni po mięsie podsmaż cebulę i czosnek.
Cebulę obierz i pokrój drobniej tak jak Ci wygodnie (cebula w trakcie duszenia i tak prawie się rozpadnie). Jeśli lubisz cebulę w sosie, to śmiało możesz też wkroić jej trochę więcej. Ząbki czosnku obierz i pokrój w plasterki. Cebulę podsmażaj razem, na tłuszczu i sosie po mięsie. Ustaw trochę niższą niż średnia moc palnika. Po 10 minutach dodaj czosnek, a po kolejnych trzech minutach czosnek i cebula powinny być już wystarczająco rumiane. Od czasu do czasu zamieszaj całość przy pomocy drewnianej łyżki.
Porada: Cebulę możesz zastąpić dużym porem pokrojonym w cienkie półplasterki.
Całą zawartość patelni przełóż do garnka z podsmażonymi kotletami wieprzowymi. Na patelnię wlej pełną szklankę wody. Zagotuj wodę na patelni i przelej do garnka (w ten sposób zbierzesz z patelni resztki sosu). W garnku umieść też trzy listki laurowe, trzy ziarna ziela angielskiego, po płaskiej łyżeczce soli, majeranku i słodkiej papryki i 1/3 łyżeczki pieprzu.
Porada: Zamiast soli możesz dodać trzy łyżki ciemnego sosu sojowego lub też sosu sojowo grzybowego. Razem z wodą i przyprawami możesz też dołożyć kilka suszonych grzybów lub też łyżkę grzybów w proszku.
Całość zamieszaj. Garnek przykryj przykrywką i zagotuj jego zawartość. Po zagotowaniu zmniejsz moc palnika do takiej, by mięso w sosie tylko lekko mrugało.
W ten sposób duś bitki wieprzowe w sosie przez godzinę (schab lub szynka) lub dłużej (karczek lub łopatka). Po godzinie sprawdź, czy mięso jest już wystarczająco miękkie i kruche. To jak szybko wieprzowina zmięknie zależy głównie od tego, jakiego rodzaju mięso było użyte oraz od tego, czy kotlety były mocno rozbite i ciemnie, czy też nieco grubsze. Bitki wieprzowe można zatem dusić od 60 do nawet 90 minut. Moje bitki potrzebowały łącznie około 80 minut duszenia w sosie. Sprawdź smak sosu i zdecyduj, czy jest już odpowiedni (możesz bowiem dodać jeszcze trochę soli, pieprzu lub może szczyptę chili).
Zagęszczanie sosu: Dwie płaskie łyżki mąki pszennej (ewentualnie skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej) rozprowadź w 130 ml letniej wody (około pół szklanki), a następnie wlej do garnka z bitkami i sosem. Od razu zamieszaj całość i gotuj jeszcze około dwóch minut, aż sos lekko zgęstnieje i zrobi się szklisty.
Porada: Po godzinie duszenia możesz dołożyć do garnka kilka suszonych śliwek, gałązkę rozmarynu lub też dwie łyżki koncentratu pomidorowego. Jeśli sos wyszedł za gesty, to zawsze możesz wlać odrobinę wody, czy też bulionu warzywnego.
Bitki wieprzowe najbardziej smakują nam z kluskami śląskimi, kopytkami, tłuczonymi ziemniakami lub też z kaszą gryczaną lub kaszą pęczak. Do tego sałatka z buraczków lub kapusty kiszonej. Ogórki kiszone oraz buraczki zasmażane też będą świetne. Tak samo, jak np. surówka z kapusty pekińskiej lub susówka Colesław. Do przybrania: natka pietruszki, koperek, szczypiorek lub świeża kolendra.
Smacznego!