Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Mini pavlova

Mini pavlova

Piękne i pyszne bezy mini Pavlova to świetny pomysł na prosty i niezwykle efektowny deser. Z kilku składników wyczarujesz mini torcik bezowy na każdą okazję. Polecam.

- 4 mini torciki
- dokładny opis wykonania
- wiele propozycji podania deseru

Czas przygotowania: 1 godzina
Czas pieczenia bez: 2 godziny
Liczba porcji: 4 bezy

Kaloryczność kcal: 620 w 1 bezie
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska

Składniki na mini Pavlova

  • 4 białka dużych jajek - około 140 g
  • 200 g drobnego cukru - około 5/6 szklanki
  • 1 płaska łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Składniki na krem do bezy

  • 200 g serka mascarpone
  • 200 g śmietanki kremówki 30 % - 200 ml
  • 2 czubate łyżki cukru pudru - około 40 g
  • dodatki: owoce, listki mięty, cukier puder

Mini Pavlova

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Białka mogą być wyjęte prosto z lodówki, ale najlepiej jest wyjąć je wcześniej, by osiągnęły temperaturę pomieszczenia. 
Śmietankę oraz mascarpone do kremu trzymaj schłodzone w lodówce. 

Pieczenie: 110 stopni, o stopnień niżej niż środkowa półka z opcją pieczenia góra/dół. Ewentualnie 100 stopni z funkcją termoobiegu. 
Czas pieczenia: do 120 minut 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kalorii nie uwzględniłam takich dodatków jak owoce. Zanim zaczniesz szykować deser mini pavlova, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania. 

Mini pavlova, 1

Mini pavlova, 2

Mini pavlova przepis

Aby zrobić cztery mini bezy pavlova potrzebujesz około 140 gramów białka. Będą to 4 białka dużych jajek. Bardzo ważne jest to, by bardzo dokładnie oddzielić białka od żółtek. Żółtka odłóż do innego przepisu. Polecam mój przepis na pączki. Białka bez najmniejszych śladów żółtka umieść w czystym i suchym naczyniu (szklane lub metalowe). Miski plastikowe zazwyczaj trudniej jest dobrze umyć z resztek tłuszczu z poprzednich dań.

Dodaj małą szczyptę soli i zacznij ubijać białka. Ubijaj je mikserem zaczynając od mniejszych obrotów miksera i stopniowo je zwiększaj. Białka ubijaj tak chwilę, by nie przebić pęcherzyków powietrza. Sztywne białko gotowe na dodanie cukru wygląda jak piana z kąpieli w wannie. 

Zacznij dodawać cukier drobny. Po każdej łyżce miksuj białko na najwyższych obrotach, aż cukier połączy się z pianą i całkowicie się w niej rozpuści. Po dodaniu jednej łyżki miksuj całość około minuty lub dłużej. W taki sposób dodaj łącznie 200 gramów cukru drobnego. Proces ubijania bezy jest dość długi i może trwać łącznie nawet kilkanaście minut. Pod koniec ubijania powinna powstać gładka, gęsta i bardzo błyszcząca masa białkowa. Gdy dodasz już cały cukier, wsyp płaską łyżkę mąki/skrobi ziemniaczanej i wlej łyżkę świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Miksuj bezę już tylko chwilę i wyłącz mikser. 

Porada: Nie sięgaj po cukier puder, ponieważ istnieje duże ryzyko, że będziesz za szybko dodawać go do białek. Skrobię można zamienić na tyle samo proszku budyniowego (budyń waniliowy lub śmietankowy bez cukru), zaś sok z cytryny można zamienić na sok z limonki lub ewentualnie na ocet z białego wina. 

Mini pavlova, 3

Przygotuj sobie szufladę z wyposażenia piekarnika. Wyłóż ją arkuszem papieru do pieczenia. Wyznacz sobie miejsce na cztery bezy mini Pavlova. Zalecam odrysować sobie okrąg od miseczki, czy szklanki o średnicy około 10-12 cm. Odrysowuję kształt ołówkiem z zachowaniem odstępu między okręgami. 

Przy pomocy szpatułki wykładam bezę w miejsca, gdzie wyznaczyłam przestrzeń na każdy mini torcik. Tworzę lekko spłaszczone bezy o niekoniecznie równej strukturze. Lekko wychodzę poza wyznaczony okrąg i nie przejmuję się tym, że kształt nie jest idealny. Ważne, by bezy były mniej więcej tej samej wielkości i wysokości. Nie wyciągam ich szpatułką tak jak to robię w przypadku dużej bezy Pavlova, ale można to zrobić. 
Mini pavlova, 4

Szufladę/formę z bezami umieść w piekarniku nagrzanym do 140 stopni (funkcja pieczenia góra/dół) i od razu zredukuj temperaturę do 110 stopni. Proponuję umieścić bezy mniej więcej na środku komory piekarnika, lub o piętro niżej. Bezy mini pavlova piecz tak do dwóch godzin. W trakcie pieczenia obserwuj bezy. Jeśli zaczną się rumienić, to znaczy, że temperatura jest za wysoka i trzeba ją obniżyć np. o 10 stopni. Bezy mają pozostać białe lub lekko kremowe. Całkowicie przestudzone bezy można dekorować i podawać. 

Upieczone bezy można zostawić w zamkniętym piekarniku nawet na całą noc i dopiero dnia następnego kończyć szykowanie torcików. Możesz tak zrobić jeśli Twój piekarnik dobrze odprowadza ciepłe powietrze i nie zapaca się od środka. 

Swoje bezy mini pavova suszę dość długo ponieważ wolę, by pianka nie wypełniała ich całkowicie od środka i była lepiej dosuszona. W bezie powstanie wówczas kieszeń powietrza. Jeśli wolisz mniej dosuszoną piankę, która całkowicie wypełnia wnętrze bezy, to bezy piecz o 30 minut krócej. Bardziej wysuszone bezy = dłuższy termin przydatności do spożycia. 

Porada: Z funkcją termoobiegu nagrzewasz piekarnik do 130 stopni. Od razu po umieszczeniu formy z bezami w piecu temperaturę redukujesz do 100 stopni. Bezy pieczesz do dwóch godzin.
Mini pavlova, 5

Przygotuj krem do bez mini pavlova. Korzystam z mojego przepisu na krem do tortu, tylko w odrobinę mniejszych proporcjach. Wszystkie składniki umieść w wysokim naczyniu. Będzie to 200 gramów serka mascarpone, 200 gramów śmietanki kremówki 30 % oraz 2 czubate łyżki cukru pudru, czyli około 40 gramów. Serek i  śmietanka muszą być wcześniej mocno schłodzone. 

Od razu rozpocznij ubijanie kremu. Najpierw na niższych obrotach miksera. Po chwili zwiększaj obroty, aż do maksymalnej mocy. Krem powinien być gotowy już po 2 minutach ubijania (pewnie znacznie szybciej). Masa jest dobrze ubita, gdy zaczyna stanowić opór na mieszadłach miksera oraz po nałożeniu na palec zachowuje strukturę - nie rozlewa się, nie przemieszcza. 

Porada: Aby krem dłużej zachował strukturę można do niego dodać saszetę śmietan fix. 

Mini pavlova, 6

Krem można wykładać na torciki mini pavlova przy pomocy szpatułki lub (tak jak u mnie) z użyciem rękawa cukierniczego z tylką (u mnie wilton 1m) lub tylko z odcięta końcówką w rękawie jednorazowym. Używam rękawa, ponieważ tylko wykładam w ten sposób delikatnie krem na całej powierzchni od góry bezy. Szpatułka jest mniej precyzyjna i można niechcący lekko zgnieść bezy od góry. 

Porada: Krem oraz owoce wykładaj na bezy mini pavlova najwcześniej na kilka godzin przed podaniem torcików. W razie potrzeby przechowuj je przed podaniem w lodówce. 
Mini pavlova, 7

Na porcję kremu wyłóż dekorację z wybranych owoców z listkami mięty lub melisy, zaś na koniec całość oprósz odrobiną cukru pudru. Każdy mini torcik pavlova jest u mnie udekorowany trochę inaczej. Wykorzystałam tym razem: listki mięty, maliny, borówki, truskawki, świeże marakuje.

Do bez z kremem sprawdzą się też idealnie: jagody leśne; dowolne porzeczki; poziomki; banany; wiśnie; mango świeże lub pulpa z puszki lub z kartonu; morele lub brzoskwinie albo dowolne mieszanki owoców z puszki. Polecam też domowy lemon curd, toffi lub ulubiony kajmak np. z prażonymi płatkami migdałowymi. 
Mini pavlova, 8

Mini pavlova, 9

Mini pavlova, 10

Smacznego. 
Średnia 4.8 / 5 (468 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Mini pavlova

Bezy to świetny sposób na wykorzystanie białek głownie po pączkach i ciastach drożdżowych. Najpopularniejszy jest tort Pavlova, który znajdziecie na moim Blogu Kulinarnym AniaGotuje.pl Pieczenie mini bez oraz wszelki bezowych tortów, czy też bezowych topów to super pomysł na coś pysznego, słodkiego i taniego. Rolada bezowa to coś co polecam piec nawet na wyjątkowe okazje. Ostatnio jednak postanowiłam przygotować deser, który chodził za mną od dłuższego czasu. Zrobiłam pyszny deser Creme brulee i zostało mi kilka białek.  Część z nich użyłam do zrobienia mini pavlova z mascarpone. Zrobiłam piękne, cztery bezy, które podałam gościom. Mini pavlova z owocami zrobiła wrażenie na każdym. Warto wiedzieć, że prawidłowo upieczona i dosuszona Mini pavlova może śmiało zostać w piekarniku po upieczeniu na całą noc. Nie otwieram piekarnika, a bezy spokojnie czekają do następnego dnia, by można było udekorować je kremem oraz owocami. Mam taki zwyczaj, że białka wlewam do szklanego naczynia z przykrywką i dodatkowo jeszcze je ważę. Wiem ile mam białek i ile ważą, zatem łatwiej jest zaplanować mi jakiś deser, czyli np. przepis na bezę mini pavlova. Takie białka mogą śmiało poleżeć w lodówce przez kilka dni. Można je też śmiało zamrozić. 

Mini pavlova przepis

Mini torty pavlova szykuję zatem z białek, które obowiązkowo muszą być idealnie oddzielone od żółtek. Białka nie mogą być zanieczyszczone nawet odrobiną żółtka, ponieważ nie ubiją się na bezę. Do zrobienia mini bezy pavlova można użyć zarówno bardzo świeżych białek, ale i takich już trochę lejących się i beza wyjdzie również. Jeśli chodzi o temperaturę to mini pavlova przepis uda się zarówno z białek wyjętych prosto z lodówki, jak i takich o temperaturze pomieszczenia. Można dodać do nich szczyptę soli, ale nie jest to konieczne. Podczas ubijania samego białka można tez dodać szczyptę kwaśnego winianu potasu, czyli cream of tartar, ale nie jest wcale konieczne i sama bardzo rzadko to robię. Super ważne jest to, by podczas szykowania bez mini pavlova używać cukru drobnego, a nie cukru pudru. Zazwyczaj jest tak, że cukier puder dodawany jest za szybko i beza nie wychodzi lub zaczyna się rozpuszczać i pływa w syropie. Aby prawidłowo upiec mini pavlova zapraszam po cały przepis orasz garść cennych porad i ważnych informacji. Powodzenia.