Bananowa babka z cynamonem, bez cukru

Bananowa babka z cynamonem, bez cukru

Uwielbiam, gdy piszecie do mnie i prosicie o różne przepisy. Wasze kreatywne pomysły bardzo pomagają mi w tworzeniu nowych dań :-)

Wielu z Was czekało na to ciasto!

- Ciasto szykuje się w pięć minut
- Bez dodatku cukru
- Z bananami i cynamonem
- Puszyste i delikatne
- Pięknie się prezentuje

Czas przygotowywania: 5 minut
Czas piecznia: 40 minut
Ilość porcji: niska babka z formy o średnicy 24 cm

 Zobacz też film na moim kanale YouTube

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=PZY5FYAFZEw[/embed]

Składniki:
• 100 ml ciepłego mleka
• 150 ml oleju roślinnego
• 230 g mąki - około 1,5 szklanki
• 2 duże, dojrzałe banany (lub 3 małe)
• 2 jajka
• 3 łyżki cynamonu
• po płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia

Jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki.

W szklanej misce rozgnieć widelcem banany. W drugiej, większej misce ubij mikserem jajka na kogel mogel.

Do miski z jajkami dodaj banany, mleko, olej oraz mąkę przesianą z łyżką cynamonu, proszkiem do pieczenia i sodą. Chwilę miksuj wszystko do połączenia składników.

Formę wysmaruj od środka resztkami oleju, który został na ściance naczynka. Dno obsyp drugą łyżką cynamonu. Wylej ciasto do formy i wstaw na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni.

bananowa-babka-z-cynamonem-bez-cukru-1

bananowa-babka-z-cynamonem-bez-cukru-2

Po upieczeniu i wystygnięciu wyjmij babkę z formy i obsyp trzecią łyżką cynamonu :-)
Jeśli wolisz słodsze wypieki, możesz oprószyć babkę cukrem pudrem.

Smacznego!

Julia
2016-04-06 10:33
Wiem,że niektórzy tak kurtuazyjnie piszą " świetny przepis, skorzystam". Ale spadłaś mi z nieba. Mam jutro gości i zupełnie nie wiedziałam (do teraz) co upichcić...Dziękuję:)
Ania
2016-04-06 10:52
Bardzo proszę Julio.. życzę wszystkim smacznego :-)
DesignYourHome with me
2016-04-06 10:43
Kurcze, i jest słodka ? :) Zastanawiam się czy nie wypróbować jej dla moich urwisów ( w tygodniu bez cukru) .Moze jak dodam z 2 banany więcej to będzie słodsza? Dzięki za przepis.
Ania
2016-04-06 10:54
Jeśli dodasz więcej bananów może być za ciężka i nie urośnie. Jest wystarczająco słodka, ale w razie "awarii" możesz oprószyć ją cukrem pudrem :-)
Renia Hanolajnen | Ronja.pl
2016-04-06 10:50
Fantastyczny przepis i przepiękne zdjęcia! Spróbuję przerobić ten przepis na tort, tylko muszę zastanowić się jaki krem będzie najlepiej tu pasował.
Ania
2016-04-06 10:54
Dziękuję Reniu.. wydaje mi się, że klasyczny śmietanowy z dodatkiem cytryny będzie dobry.
jogosfera
2016-04-06 11:25
Lubię takie cuda bez cukru :)
Ania
2016-04-06 12:37
:-)
Endżi
2016-04-06 12:17
Nigdy nie pomyślałabym,żeby dodać cynamon do bananów, genialne połączenie, zrobię testing w wersji bezglutenowej
Ania
2016-04-06 12:38
Powodzenia :-)
MangoPapaja
2016-04-06 12:22
Uwielbiam ciasta z dodatkiem bananów a ta babka musi być przepyszna! :)
Ania
2016-04-06 12:38
Dziękuję.
Sosna
2016-04-06 15:39
Wyszła idealna :>
Ania
2016-04-06 17:46
Dziękuję :-)
bastalena
2016-04-06 15:54
Ciasto na bananach nie wymaga cukru. Samo w sobie jest słodkie. Robiłam w ten sposób kilka bananowych chlebków lub brownie i za każdym razem byłam zadowolona z efektu nie-słodzenia. pozdrawiam serdecznie!
Angelika i Monika (Candy Pandas)
2016-04-06 20:36
Takie zadania specjalne na zamówienie też uwielbiam robić :) To niesamowicie wzmaga kreatywność :D Babka zniknęła by u nas w 10 minut :D
Ania
2016-04-07 09:15
Suuuper :-) Bardzo się cieszę. Wiecie Dziewczyny, u mnie jeszcze składają zamówienia moi trzej Mężczyźni :-)
jogosfera
2016-04-06 20:55
Uwielbiam takie cuda bez cukru :)
Ania
2016-04-07 09:15
Cieszę się Asiu, jest super do kawki. Polecam :-)
Jud
2016-04-06 21:12
Skład i wygląd zachęcają... A jeśli jeszcze jest prosta i szybka w przygotowaniu to super :) wypróbuję na pewno, tylko muszę mieć odpowiednio dojrzałe banany ;)
Ania
2016-04-07 09:16
Banany poleżą sobie parę dni i będziesz miała pyszne ciacho :-)
rabarbarowo
2016-04-06 21:28
Ale pyszna! :) Skuszę się :)
Ania
2016-04-07 09:16
Cieszę się i zachęcam :-)
Marzena
2016-04-06 22:15
Aniu bardzo fajna babeczka :) z chęcią taką zrobię :-)
Ania
2016-04-07 09:16
Bardzo mi miło Marzenko.. tym bardziej mi miło, że skusiłam Ciebie :-)
Kosmetykofanki
2016-04-07 22:05
Miaaam wygląda przepysznie <3
Ania
2016-04-08 10:12
Dziękuję :-)
Agata G. - Pani Miniaturowa
2016-04-09 11:33
Tak, to właśnie ten przepis wprawił mnie w zachwyt. Jestem leniem i kuchennym beztalenciem, ale widząc coś tak prostego, jestem pewna, że dałabym radę :) Aczkolwiek Gajowy zawsze uśmiecha się pod nosem, jak gotuję "z laptopem" na stole, czytając w kółko przepis :D
Ania
2016-04-09 16:07
Dziękuję Agatko. Teraz to już koniecznie musisz pamiętać, by dać mi znać jak Ci się baba upiekła :-)