Babka bananowa
Super przepis na aromatyczne ciasto z bananami. Babka bananowa bez cukru to bardzo dobry pomysł na deser nie tylko dla dzieci. Jeśli szukasz dietetycznych i słodkich przekąsek, to jest to ciasto dla Ciebie.
- Ciasto szykuje się w pięć minut
- Bez dodatku cukru
- Z bananami i cynamonem
- Puszyste i delikatne
- Pięknie się prezentuje
Czas przygotowania: 5 minut
Czas pieczenia: 40 minut
Liczba porcji: forma o średnicy 24 cm
Dieta: wegetariańska
- 100 ml ciepłego mleka
- 150 ml oleju roślinnego
- 230 g mąki - około 1,5 szklanki
- 2 duże, dojrzałe banany (lub 3 małe)
- 2 jajka
- 3 łyżki cynamonu
- po płaskiej łyżeczce sody i proszku do pieczenia
Aby zrobić tę babkę użyłam niskiej formy z kominem o średnicy 24 cm.
Jajka i mleko wyjmij wcześniej z lodówki.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Babka z bananami
W szklanej misce rozgnieć widelcem obrane, dojrzałe banany. W drugiej, większej misce ubij mikserem jajka na kogel mogel. Wystarczy chwila, by białko całkowicie połączyło się z żółtkiem.
Do miski z jajkami dodaj banany. Wlej też mleko oraz olej. Wsyp mąkę przesianą z łyżką cynamonu, proszkiem do pieczenia i sodą. Chwilę miksuj wszystko do połączenia składników.
Formę wysmaruj od środka resztkami oleju. Dno formy obsyp drugą łyżką cynamonu. Wylej ciasto do formy i wstaw na 40 minut do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Opcja pieczenia: góra/dół, środkowa półka pieca.


Po upieczeniu i wystygnięciu wyjmij babkę z formy i obsyp trzecią łyżką cynamonu. Jeśli wolisz słodsze wypieki, możesz oprószyć babkę cukrem pudrem.
Wypróbuj też koniecznie przepis na moje ciasto bananowe, przepyszny bananowiec oraz koniecznie chlebek bananowy.
Smacznego.